Γαλλία: Νεκρός 27χρονος στη Μασσαλία μετά από ρίψη flash-ball – Τι εξετάζουν οι Αρχές

Γαλλία: Νεκρός 27χρονος στη Μασσαλία μετά από ρίψη flash-ball – Τι εξετάζουν οι Αρχές
Νέοι διαδηλωτές τρέχουν να ξεφύγουν από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επεισοδίων (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Ένας 27χρονος, πιθανότατα διαδηλωτής, έχασε τη ζωή του στη Μασσαλία καθώς χτυπήθηκε από βλήμα τύπου flash-ball. Οι εισαγγελικές αρχές της περιοχής ανακοίνωσαν την έναρξη δικαστικής έρευνας.

Ένας 27χρονος έχασε τη ζωή του στη Μασσαλία, το Σάββατο (1/7), κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, που έχουν ξεσπάσει στη Γαλλία, μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ Μερζούκ από αστυνομικά πυρά.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα La Marseillaise, οι τοπικές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν ότι την Τρίτη (4/7) ξεκίνησε δικαστική έρευνα “για θανατηφόρα χτυπήματα με χρήση ή απειλή όπλου”. Όπως αναφέρεται, τα πρώτα ευρήματα της έρευνας αναφέρουν πως είναι “πιθανό ο θάνατος να προκλήθηκε από εκτόξευση μη θανατηφόρου βλήματος τύπου flash-ball (LBD)”, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν ποιος εκτόξευσε το συγκεκριμένο βλήμα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο θάνατος του 27χρονου ήταν αιφνίδιος και προκλήθηκε από καρδιακή ανακοπή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί σε ποιο ακριβώς σημείο της πόλης σημειώθηκε το περιστατικό.

“Γεγονότα όπως ταραχές και λεηλασίες πραγματοποιούνταν σε μεγάλο μέρος της πόλης εκείνη τη νύχτα αλλά μέχρι στιγμής δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί αν το θύμα είχε λάβει μέρος σε αυτά“, ανέφερε η Εισαγγελία.

Σημειώνεται ότι τη νύχτα του Σαββάτου (1/7), το επίκεντρο της εξέγερσης ήταν η Μασσαλία, όπου η αστυνομία εκτόξευσε εκατοντάδες δακρυγόνα στην προσπάθειά της να καταστείλει το πλήθος.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι τα όπλα flash-ball έχουν σχεδιαστεί για να είναι “μη θανατηφόρα όπλα αντιμετώπισης ταραχών” που δεν διαπερνούν το δέρμα, αλλά η χρήση τους από την γαλλική αστυνομία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική καθώς δεκάδες από αυτά τα βλήματα έχουν προκαλέσει απώλειες ματιών ή/και σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι και αλλού.

Άλλοι δύο νεκροί από τις διαδηλώσεις

Την προηγούμενη εβδομάδα, δύο ακόμα άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια των μαζικών και βίαιων διαδηλώσεων.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Πέμπτης (29/6) ένας 19χρονος σκοτώθηκε στο Seine-Maritime όταν έπεσε από ύψος 5 μέτρων. Ο νεαρός βρισκόταν στη στέγη ενός σούπερ μάρκετ, την ώρα που το κατάστημα ήταν στο επίκεντρο ταραχών. Διακομίστηκε, εγκεφαλικά νεκρός σε νοσοκομείο, και λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του.

Το ίδιο βράδυ ένας ακόμη άνδρας έπεσε νεκρός από αδέσποτη σφαίρα στη Γουιάνα.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πρωτεύουσα, Καγιέν, σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, με έναν 50χρονο να δέχεται αδέσποτη σφαίρα ενώ βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του και να χάνει τη ζωή του.

Τα ευρήματα και η έρευνα αποδεικνύουν χωρίς αμφιβολία ότι οι πυροβολισμοί προέρχονταν από τους ταραξίες, η αστυνομία δεν χρησιμοποίησε ποτέ φονικό όπλο καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς” δήλωσε ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας (DTPN). «Θα μπορούσαμε να είχαμε έναν νεκρό συνάδελφο», πρόσθεσε. «Όταν κάναμα επέμβαση, υπήρξαν αρκετοί πυροβολισμοί με πυροβόλα όπλα και όταν φύγαμε, υπήρξε μια δεύτερη σειρά, συμπεριλαμβανομένου του θανατηφόρου πυροβολισμού που χτύπησε το θύμα στο μπαλκόνι του», διευκρίνισε το DTPN .

Ο εισαγγελέας της Καγιέν δήλωσε από την πλευρά του: “Καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις αποσύρονταν, πυροβολήθηκε προς την κατεύθυνση της αστυνομίας. Ένας 50χρονος άνδρας χτυπήθηκε στο στήθος και πέθανε πολύ σύντομα από τα τραύματά του“.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα