Γαλλία: Ο Μακρόν προκήρυξε εκλογές μετά το “χαστούκι” από την ακροδεξιά

Διαβάζεται σε 4'
Γαλλία: Ο Μακρόν προκήρυξε εκλογές μετά το “χαστούκι” από την ακροδεξιά

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Γαλλία, με τον Μακρόν να προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στις ευρωεκλογές. Οι πρώτες αντιδράσεις Λεπέν – Σοσιαλδημοκρατών.

Τη διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, μετά τη νίκη της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Σε έκτακτο διάγγελμά του, το βράδυ της Κυριακής, ο Μακρόν ζήτησε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου.

«Γάλλοι, έπρεπε να ψηφίσετε σήμερα για αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές. Το κύριο μάθημα είναι σαφές: αυτό δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τα κόμματα που υπερασπίζονται την Ευρώπη» δήλωσε ο Μακρόν και πρόσθεσε:

«Στη Γαλλία, οι εκπρόσωποι της ακροδεξιάς αγγίζουν το 40% με βάση τα αποτελέσματα. Είναι μια κατάσταση που δεν μπορώ να επιλύσω».

Όπως τόνισε ο ίδιος: «Αποφάσισα να σας δώσω πίσω την επιλογή να εκλέξετε νέους βουλευτές». Σε εκείνο το σημείο, ανακοίνωσε πως ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου και ο δεύτερος στις 7 Ιουλίου, λίγες μόλις ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Αυτή η απόφαση είναι σοβαρή, δύσκολη αλλά πάνω από όλα είναι πράξη εμπιστοσύνης».

«Αυτό είναι καλύτερο από όλες τις ρυθμίσεις, όλες τις επισφαλείς λύσεις. Άκουσα το μήνυμά σας και δεν θα το αφήσω αναπάντητο. Σε αυτή τη στιγμή της δημοκρατικής αλήθειας, ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε εσάς. Η Γαλλία χρειάζεται μια σαφή πλειοψηφία σε γαλήνη και αρμονία» συνέχισε ο Μακρόν.

Η απρόσμενη απόφαση του Μακρόν θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω τη θέση του, εάν ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Λεπέν κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Με επικεφαλής τον 28χρονο, Ζορντάν Μπαρντελά, κέρδισε περίπου το 32% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, υπερδιπλάσιο του 15% του ψηφοδελτίου Μακρόν, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls. Οι Σοσιαλιστές έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τον Μακρόν, με 14%.

Το διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν

Συντριπτική νίκη του κόμματος της Λεπέν

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος και “εκλεκτός” της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, μετά τα πρώτα αποτελέσματα είχε καλέσει τον Μακρόν να προκηρύξει εθνικές εκλογές.

Χαιρετίζοντας την «ιστορική επίδοση» του κόμματός του και την κατάφωρη απόρριψη της πολιτικής του προέδρου της Γαλλίας, ο Μπαρντελά είπε στον Εμανουέλ Μακρόν «να λάβει υπ’ όψιν του αυτό το νέο πολιτικό δεδομένο» και να διαλύσει το γαλλικό κοινοβούλιο για να προκηρύξει «νέες βουλευτικές εκλογές».

Το κόμμα της Λεπέν θα επιτύχει το υψηλότερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει ποτέ σε εκλογές, ενώ το κόμμα συνασπισμού του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται πως θα λάβει το δεύτερο χαμηλότερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει ποτέ κόμμα της γαλλικής κυβέρνησης στις ευρωεκλογές.

Το Politico επισημαίνει ως ο Μπαρντελά έχει κάνει μεγάλη επιτυχία στα social media και δη στο TikTok “αξιοποιώντας” την εμφάνισή του και αποσκοπώντας να κερδίσει ψήφους των νέων. Όταν η γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα JDD εξέδωσε μια λίστα με τις 50 πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στη Γαλλία, ο Μπαρντελά ήταν ο μόνος πολιτικός που μπήκε στη λίστα.

Αξίζει να τονιστεί ότι στις ευρωεκλογές του 2019 το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είχε έρθει και πάλι πρώτο με 23,31% έναντι 22,41% που είχε λάβει η παράταξη Μακρόν. Την τρίτη θέση είχαν καταλάβει οι Οικολόγοι με 13,47%, την τέταρτη οι Ρεπουμπλικάνοι με 8,48%, την πέμπτη η Ανυπότακτη Γαλλία με 6,31% και την έβδομη οι Σοσιαλιστές με 6,19%. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν είχαν υπερβεί το 5% και συνεπώς δεν είχαν εκλέξει ευρωβουλευτή με βάση τον γαλλικό ευρωεκλογικό νόμο.

Η αντίδραση της Λεπέν και των Σοσιαλδημοκρατών

Λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν χαιρέτισε την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών κατά την ομιλία της.

«Δίνοντας στον Εθνικό Συναγερμό (RN) πάνω από 32%, οι Γάλλοι μόλις μας έδωσαν το υψηλότερο ποσοστό για όλα τα κόμματα, τα τελευταία 40 χρόνια». Η ψήφος των Γάλλων είναι οριστική: ο πρόεδρος, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Ζορντάν Μπαρντελά, μόλις ανακοίνωσε την προσφυγή του γαλλικού λαού στις κάλπες σε λίγες εβδομάδες» πρόσθεσε η Μαρίν Λεπέν, η οποία χαιρέτισε τη διάλυση της Βουλής.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε εξουσία, έτοιμοι να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη μαζική μετανάστευση, να θέσουμε την αγοραστική δύναμη ως προτεραιότητα» είπε.

Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλδημοκράτες με επικεφαλής τον Ραφαέλ Γκλουκσμάν, που σύμφωνα με εκτίμηση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos συγκεντρώνει ποσοστό 14%, επέκρινε την απόφαση του Γάλλου προέδρου.

Καλεσμένος στο TF1, είπε ότι «δεν καταλαβαίνει γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακούει τον Μπαρντελά (…) Αυτό το παιχνίδι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα