Γαλλία: Πρώτος με διαφορά ο Φιγιόν. Ήττα Σαρκοζί και δημοσκόπων

default image

Ο πρώην πρωθυπουργός επιδεικνύει εκλογική επίδοση που δεν είχε προβλέψει κανείς στο στρατόπεδο της γαλλικής Δεξιάς. Οι δημοσκοπήσεις χάνουν και αυτή τη μάχη. Εκτός κούρσας όπως όλα δείχνουν από πολύ νωρίς ο Νικολά Σαρκοζί

Με ευρύ προβάδισμα στην πρώτη θέση ο Φρανσουά Φιγιόν στις εσωκομματικές εκλογές της γαλλικής δεξιάς, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, φαίνεται να μένει στην τρίτη θέση και έτσι να μην περνά στο δεύτερο γύρο, αν και υπολείπεται μόλις 2,7% του κατά του δημοσκοπικού φαβορί Αλάν Ζιπέ.

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένες τις ψήφους σε πάνω από το 80% των εκλογικών τμημάτων, ο Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 44,1%, ο Ζιπέ 28,2% και ο Νικολά Σαρκοζί, που ήρθε τρίτος, ποσοστό 21%.


Να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις έφερναν τους τρεις βασικούς υποψηφίους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, με ποσοστό γύρω στο 30% ο καθένας. Η συμμετοχή στις προκριματικές ήταν πολύ υψηλή, καθώς δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι. “Ο κόσμος ξέρει ότι είναι σημαντικές εκλογές γιατί ο υποψήφιος που θα επιλεγεί θα έχει μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί (πρόεδρος) το 2017”, ανέφερε η Μαντί Λατίλ, η πρόεδρος ενός εκλογικού τμήματος στη Νίκαια.

Τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο πρώην πρόεδρος έχει κλειστεί στο γραφείο του από τις 19.00 το απόγευμα, τοπική ώρα και προσπαθεί να βρει τι έφταιξε και ήρθε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Από νωρίς, οι μεταδόσεις των ΜΜΕ ανέφεραν πως βρέθηκαν κατά την εκλογική διαδικασία ψηφοφόροι που ανήκουν παραδοσιακά στην αριστερά, προκειμένου να ψηφίσουν για την αποτροπή της επανεκλογής Νικολά Σαρκοζί.

Λίγο αργότερα, ο Νικολά Σαρκοζί απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους του και αποδέχτηκε την ήττα, σημειώνοντας πως θα ψηφίσει υπέρ του Φρανσουά Φιγιόν στο β’ γύρο.

Όμως και στο στρατόπεδο του Αλάν Ζιπέ, δεν λείπει ο προβληματισμός, καθώς από φαβορί της διαδικασίας, φαίνεται να προκρίνεται δεύτερος, με τεράστια διαφορά από τον Φιγιόν και απέναντι σε έναν υποψήφιο, τον οποίο δεν είχε διαβάσει τόσο, όσο το Νικολά Σαρκοζί. Καθώς όλοι θεωρούσαν δεδομένο το δίπολο Ζιπέ – Σαρκοζί στο δεύτερο γύρο, από το περιβάλλον του πρώτου κάνουν λόγο για “ιδιαίτερα δύσκολη νύχτα”.

Ο τέταρτος στην αποψινή εκλογική αναμέτρηση Μπρούνο Λεμέρ, που συγκεντρώνει ποσοστό αυτή την ώρα, 2,7%, δηλώνει από απόψε πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα Φιγιόν στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. “Μάχομαι ως το τέλος για την εναλλακτική πρόταση το 2017. Θα παίξω ρόλο συσπειρωτικό. Θα ψηφίσω τον Φρανσουά Φιγιόν στο δεύτερο γύρο” δήλωσε στο twitter.

Η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, η μοναδική γυναίκα που ήταν υποψήφια για το χρίσμα της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Αλέν Ζιπέ στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα