Γαλλία: Συνεχίζουν με νέα αιτήματα τα "κίτρινα γιλέκα" παρά την οπισθοχώρηση Μακρόν

Διαδηλωτές των "κίτρινων γιλέκων" στη Μασσαλία
Διαδηλωτές των "κίτρινων γιλέκων" στη Μασσαλία AP

Σε δηλώσεις τους στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, εκπρόσωποι του κινήματος υποστηρίζουν ότι δεν τους αρκεί η αναστολή στην αύξηση του φόρου των καυσίμων.

Μπορεί η κυβέρνηση Μακρόν να αποφάσισε να "παγώσει" την αύξηση στις τιμές των καυσίμων από την 1η Ιανουαρίου 2019, αυτό όμως δε φαίνεται να ικανοποίησε το κίνημα των "Κίτρινων Γιλέκων", το οποίο ανακοίνωσε νέα αιτήματα και διεμήνυσε ότι οι Γάλλοι δεν θέλουν ψίχουλα αλλά "ολόκληρη την μπαγκέτα"...

Ειδικότερα, σε δηλώσεις τους στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, εκπρόσωποι του κινήματος υποστηρίζουν ότι δεν τους αρκεί η αναστολή στην αύξηση του φόρου των καυσίμων: «Αυτό το μορατόριουμ του πρωθυπουργού δεν αρκεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινήματος των "Κίτρινων Γιλέκων", Μπενζαμίν Κοσί.

«Μετά από τρεις εβδομάδες αποκλεισμών και βίαιων διαδηλώσεων, αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Αποδεικνύει πως όταν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορούμε να ακούμε τους ανθρώπους. Τώρα οι Γάλλοι δεν θέλουν ψίχουλα, θέλουν ολόκληρη την μπαγκέτα. Τα "Κίτρινα Γιλέκα" ζητούν αναπροσαρμογή στους μισθούς αναπηρίας και τις συντάξεις» συνέχισε.

Από την πλευρά του, ο Κριστόφ Σαλενσόν, εκπρόσωπος του κινήματος κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε πιο ισχυρές κινήσεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού. «Η απαίτηση για την αύξηση των καυσίμων ήταν ένα από τα πρώτα μας αιτήματα τον Οκτώβριο», υποστηρίζει το μέλος του κινήματος η Λετίσια Ντεβάλ και προσθέτει: «Αλλά από τότε, τα αιτήματά μας είναι πλέον ευρύτερα»

Αναστολή της φορολογίας στα καύσιμα για 6 μήνες

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση «αναστέλλει για έξι μήνες» την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και οι τιμές του αερίου και του ηλεκτρικού, στην προσπάθεια να εξέλθει η χώρα από την κρίση των «κίτρινων γιλέκων».

«Το να ορίζει κάποιος την πορεία και να τη διατηρεί είναι μια αναγκαιότητα για να κυβερνήσει τη Γαλλία, αλλά κανένας φόρος δεν αξίζει να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα του Έθνους», υπογράμμισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης σε τηλεοπτικό διάγγελμα προσθέτοντας πως «θα πρέπει να ήμασταν κουφοί» για να «μην ακούσουμε την οργή» των Γάλλων.

Με «έγνοια τον κατευνασμό», η κυβέρνηση και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισαν ως εκ τούτου να αναστείλουν για έξι μήνες τα τρία δημοσιονομικά μέτρα που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019: την αύξηση του φόρου άνθρακα επί της τιμής της βενζίνης, του μαζούτ και του ντίζελ∙ τη σύγκλιση της φορολόγησης του ντίζελ με εκείνην της βενζίνης και την εξίσωση της φορολογίας του ντίζελ για τους επιχειρηματίες που δεν είναι οδηγοί φορτηγών.

«Θέλουμε σε αυτό το χρονικό διάστημα να προσδιορίσουμε και να εφαρμόσουμε δίκαια και αποτελεσματικά συνοδευτικά μέτρα. Αν δεν τα βρούμε, θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση επίσης, προσέθεσε, «άκουσε την ανησυχία για τις προβλέψεις του τεχνικού ελέγχου των οχημάτων που τον περιπλέκουν και τον καθιστούν πιο ακριβό». Και σε αυτό το σημείο επίσης, το μέτρο ανεστάλη για περίοδο έξι μηνών, προκειμένου να «βρεθούν οι ορθές προσαρμογές».

Τέλος, ούτε οι τιμές του ηλεκτρικού, ούτε εκείνες του αερίου θα αυξηθούν, όπως προβλεπόταν, «στη διάρκεια της διαβούλευσης και άρα στη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα», είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

«Οι αποφάσεις αυτές, που θα είναι άμεσες, πρέπει να επαναφέρουν την ηρεμία και τη γαλήνη στη χώρα» και να «επιτρέψουν να ξεκινήσει ένας αληθινός διάλογος για το σύνολο των ανησυχιών οι οποίες εκφράστηκαν αυτές τις τελευταίες εβδομάδες», προσέθεσε ο Εντουάρ Φιλίπ.

Πηγή: 

Le Parisien, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κίτρινα Γιλέκα, Γαλλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γαλλία: Τα κίτρινα γιλέκα νίκησαν τον Μακρον

Κίτρινα γιλέκα: Πώς προέκυψε η εμφάνισή τους, τι πραγματικά ζητούν

Le Monde για "κίτρινα γιλέκα": Ανεκδιήγητες οι βιαιότητες στο Παρίσι

SHARE: