Γαλλία: Τα κίτρινα γιλέκα νίκησαν τον Μακρον

Γαλλία: Τα κίτρινα γιλέκα νίκησαν τον Μακρον
Διαδηλωτές στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. "Τα Κίτρινα γιλέκα θα θριαμβεύσουν" γράφει το σύνθημα. AP

Η γαλλική κυβέρνηση "παγώνει" την αύξηση των φόρων στα καύσιμα και ακύρωσε τη συνάντηση με εκπροσώπους των κίτρινων γιλέκων που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα. Τη Δευτέρα οι διαδηλωτές ακύρωσαν από τη δική τους μεριά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ. Άγνωστο πώς θα συνεχιστεί η "κόντρα" των δύο πλευρών.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αναμένεται να ανακοινώσει την αναβολή της αύξησης των φόρων στα καύσιμα μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Το πρωί της Τρίτης, ο Φιλίπ επιβεβαίωσε στη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των βουλευτών των κομμάτων LREM και MoDem την επιλογή της κυβέρνησης να επιβάλει “μορατόριουμ” στην αύξηση των τιμών των καυσίμων. “Πρέπει να κατευνάσουμε την κατάσταση για να αποφύγουμε την επιδείνωσή της”, εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Η γαλλική κυβέρνηση ακύρωσε τη συνάντηση με εκπροσώπους των κίτρινων γιλέκων που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, όπως μεταδίδει το France24. Τη Δευτέρα οι διαδηλωτές ακύρωσαν από τη δική τους μεριά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Οι εκπρόσωποι των “γιλέκων” Jacline Mouraud και Benjamin Cauchy είπαν στο AFP ότι είχαν λάβει απειλητικά μηνύματα από μέρος των διαδηλωτών οι οποίοι ζητούσαν παύση κάθε απόπειρας διαλόγου με τις αρχές.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ έκρινε τη Δευτέρα απαραίτητο να “επιταχυνθεί η μείωση των φόρων”, αλλά και η μείωση “των δημοσίων δαπανών” για να ανταποκριθεί η κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό στο κίνημα. Απέναντι σε αυτήν την κρίση “θα πρέπει να επιταχύνουμε τη μείωση των φόρων”, είπε.

Από τα επεισόδια στο Παρίσι AP

Οι πρώτες διαδηλώσεις των “Κίτρινων Γιλέκων” πραγματοποιήθηκαν στις 17 Νοεμβρίου.

Οι διαδηλωτές, ζητούσαν με αλυσιδωτές διαδηλώσεις να προχωρήσει ο Μακρόν στο πάγωμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα. Τα αιτήματά τους επικεντρώνονται στην οικονομία, τη φορολογία, όπως την μη αύξηση των φόρων στα καύσιμα και την ακύρωση της επιπλέον επιβάρυνσης στους τεχνικούς ελέγχους των αυτοκινήτων. Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι η “προώθηση θεσμών άμεσης δημοκρατίας” με τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα της χώρας.

Κινητοποίηση των "κίτρινων γιλέκων" στην στολισμένη ενόψει Χριστουγέννων Σανζ Ελιζέ AP

 

Το κόστος του πετρελαίου κίνησης έχει αυξηθεί κατά περίπου 23% τους τελευταίους 12 μήνες και κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1,51 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με το BBC.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη αυξήσει τους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα φέτος και από την 1η Ιανουαρίου αναμενόταν να προβεί σε περαιτέρω αύξηση κατά 6,5 λεπτά ανά λίτρο στο ντίζελ και κατά 3,9 λεπτά στην βενζίνη.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις μένει να δούμε αν θα αποκλιμακωθεί η ένταση και οι βίαιες συγκρούσεις κυρίως στο Παρίσι, που είχαν σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν καταστροφές σε καταστήματα, οχήματα και πάνω από 100 συλλήψεις.

Σε ιστορικό χαμηλό η δημοτικότητα του Μακρόν

Σε νέο ιστορικό χαμηλό βρίσκεται άλλωστε η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ καθώς το κίνημα διαμαρτυρίας των “Κίτρινων Γιλέκων” γιγαντώνεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial που διεξήχθη για λογαριασμό του Paris Match και του Sud Radio και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ποσοστό της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου έπεσε στο 23%, όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας-έξι ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω από τον προηγούμενο μήνα. Το ποσοστό της δημοτικότητας του Φιλίπ μειώθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες στο 26%.

Το χαμηλό ποσοστό αποδοχής του Μακρόν είναι αντίστοιχο με εκείνο του προκατόχου του στην προεδρία Φρανσουά Ολάντ στο τέλος του 2013, σύμφωνα με το Paris Match. Ο Ολάντ θεωρούνταν τότε ο λιγότερο δημοφιλής ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα