Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία - Στο υπουργικό η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Μακρόν
Μακρόν AP

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού από τον Μακρόν, παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Οι διαδηλωτές δεσμεύονται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την απόσυρσή της.

Η ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας, την οποία προωθεί ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα, ημέρα κατά την οποία τα εργατικά συνδικάτα έχουν ανακοινώσει νέες απεργίες και διαδηλώσεις.

Ο επικεφαλής του ισχυρού συνδικάτου CGT Φιλίπ Μαρτινέζ δεσμεύθηκε οι κινητοποιήσεις «να συνεχιστούν ως την απόσυρση» της μεταρρύθμισης.

ADVERTISING

Κατά την 51η ημέρα του κινήματος που ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου τα συνδικάτα που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις (CGT, FO, CFE-CGC και άλλα) ελπίζουν σε «μέγιστη κινητοποίηση» και προβλέπουν «να συνεχίσουν και να εντείνουν τις ενέργειες».

Διαδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν σήμερα σε όλη τη Γαλλία και στο Παρίσι η διαδήλωση αναμένεται να διασχίσει την καρδιά της πρωτεύουσας.

Αναμένοντας πιθανά «βίαια επεισόδια και ταραχές» ο διοικητής της αστυνομίας Ντιντιέ Λαλεμάν ανακοίνωσε ότι «θα κινητοποιήσουμε σημαντικά ανθρώπινα και υλικά μέσα», ενώ παράλληλα ζήτησε «ο κάθε ένας να αναλάβει τις ευθύνες του» προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά.

Η ένταση οξύνθηκε αυτή την εβδομάδα με διακοπές ρεύματος για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη το συνδικάτο CGT- Energie, κάποια μέλη του οποίου τέθηκαν υπό κράτηση για μικρό χρονικό διάστημα.

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, έπειτα από μια επιστροφή σχεδόν στην κανονικότητα τις τελευταίες ημέρες, θα υπάρξουν εκ νέου προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων (SNCF) και των RATP στο Παρίσι, κυρίως στο μετρό.

Μόλις υιοθετηθούν από το υπουργικό συμβούλιο τα δύο νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα πάνε προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση.

Παράλληλα συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης, των εργατικών και εργοδοτικών συνδικάτων για σημεία κλειδί της μεταρρύθμισης.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Συντάξεις
SHARE:

24Media Network