Γαλλίδες πολιτικοί κατά συναδέλφων τους για σεξουαλικές παρενοχλήσεις: 'Τέλος η ατιμωρησία'

Γαλλίδες πολιτικοί κατά συναδέλφων τους για σεξουαλικές παρενοχλήσεις: 'Τέλος η ατιμωρησία'

Δεκαεπτά πρώην υπουργοί, μεταξύ των οποίων και η Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράφουν κείμενο με το οποίο ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να ανέχονται πλέον σεξιστικές συμπεριφορές από συναδέλφους τους

Δεκαεπτά γυναίκες πρώην υπουργοί από όλο το πολιτικό φάσμα της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκινούν μάχη κατά του σεξισμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην πολιτική, όπως; έκαναν γνωστό με ανακοίνωσή τους που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Journal du Dimanche.

Υποσχόμενες να "μην σιωπήσουν και άλλο", οι πολιτικοί δεσμεύτηκαν να δημοσιοποιήσουν "όλα τα σεξιστικά σχόλια, τις ανάρμοστες χειρονομίες και συμπεριφορές" που θα γίνονται σε βάρος τους.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη εννέα γυναικών ότι είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από τον αναπληρωτή πρόεδρο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Ντενί Μποπέν. Πρόσφατα, επίσης, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν παραδέχτηκε ότι συμπεριφέρθηκε ανάρμοστα σε μία δημοσιογράφο.

"Αφορά όλα τα κόμματα, σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας. Έτσι παίρνουμε την πρωτοβουλία να πούμε ως εδώ. Η ομερτά, και ο νόμος της σιωπής δεν θα ισχύουν από εδώ και πέρα", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Και συνεχίζει: "Έχουμε διατελέσει υπουργοί, έχουμε υπάρξει ή είμαστε εκλεγμένες αντιπρόσωποι. Όπως όλες οι γυναίκες που έχουν μπει σε χώρους που κάποτε ήταν αποκλειστικά ανδροκρατούμενοι, έχουμε αναγκαστεί να πολεμήσουμε τον σεξισμό. Δεν εναπόκειται στις γυναίκες να προσαρμοστούν σ' αυτούς τους χώρους, είναι η συμπεριφορά ορισμένων ανδρών που πρέπει να αλλάξει. Αρκετά. Η ασυλία έχει τελειώσει. Εμείς πλέον δεν θα κρατάμε το στόμα μας κλειστό".

"Ενθαρρύνουμε όλα τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξουαλικής επιθετικότητας να μιλήσουν και να διαμαρτύρονται. Απαιτούμε από όλα τα κόμματα να εξακριβώνουν αν αυτές οι πράξεις έχουν διαπραχθεί και αν αυτέςεπιβεβαιώνονται, να βοηθούν τα θύματα να αποκαλύπτουν την αλήθεια".

"Μπήκαμε στην πολιτική για διαφορετικούς λόγους η καθεμία και υπερασπιζόμαστε τις διαφορετικές ιδέες αλλά μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι ο σεξισμός δεν έχει καμία θέση στην κοινωνία μας. Αυτοί που κάνουν νόμους και τους ψηφίζουν, πρέπει να τους σέβονται και να είναι άμεμπτοι.

Δεν μπορεί να πει κανένας συνάδελφός μας σε μία γυναίκα, ανεξαρτήτως της θέσης της, αν είναι υπάλληλος, φοιτήτρια, άνεργη, νοικοκυρά ή εκλεγμένη αντιπρόσωπος "Εκτός από τα υπέροχα στήθη σου, τι κάνεις;". Δεν μπορεί να πει: Η φούστα σου είναι πολύ μακριά, πρέπει να την κοντύνεις", ή "φοράς στρινγκ;". Και όταν μια γυναίκα λέει όχι, σημαίνει όχι", σημειώνεται, επίσης, στην ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η 'συγγνώμη' του υπουργού για το τράβηγμα του στρινγκ δημοσιογράφου

Παραιτήθηκε ο Ντενί Μποπέν, μετά από κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση

SHARE:

24Media Network