Γαλλικές Εκλογές – Εμανουέλ Μακρόν: “Η ψήφος κατά της ακροδεξιάς με δεσμεύει για τα επόμενα χρόνια”

Γαλλικές Εκλογές – Εμανουέλ Μακρόν: “Η ψήφος κατά της ακροδεξιάς με δεσμεύει για τα επόμενα χρόνια”
Ο Εμανουέλ Μακρόν Twitter/Emmanuel Macron

Οι πρώτες δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν μετά την πανηγυρική νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. "Είμαι ο θεματοφύλακας της προσκόλλησης στη Δημοκρατία όσων με ψήφισαν για να μπλοκάρουν τις ιδέες της ακροδεξιάς", τόνισε.

Μεγάλος νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή (24/04) στη Γαλλία αναδείχθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίζοντας μια δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο και αποφεύγοντας μία ήττα από τη Μαρίν Λεπέν.

Ο επανεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος όπως αναφέρει η Figaro, έφτασε με αργό βήμα στο Champs de Mars, χέρι-χέρι με τη σύζυγό του Μπριζίτ και περιτριγυρισμένος από παιδιά και εφήβους, υπό τους ήχους του l’Ode à la joie, του επίσημου ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ευχαριστώ, αγαπητοί φίλοι!“, είπε αρχικά ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ακτιβιστές, τους εθελοντές, τους συνταξιδιώτες και τους αιρετούς που με συνόδευσαν από την αρχή. Ξέρω ότι έχετε δουλέψει σκληρά. Η αλήθεια έρχεται χτυπώντας την καρδιά και ξέρω τι σας χρωστάω“.

“Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Γάλλους, άντρες και γυναίκες, που με εμπιστεύτηκαν για να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας για μια πιο ανεξάρτητη, ισχυρότερη Γαλλία, για να διασφαλίσουμε την υλοποίηση των έργων και να κάνουμε τη Γαλλία ένα μεγάλο οικολογικό έθνος”, είπε επίσης και πρόσθεσε:

“Ξέρω επίσης ότι πολλοί συμπατριώτες με ψήφισαν, για να μπλοκάρουν τις ιδέες της ακροδεξιάς. Θέλω να τους ευχαριστήσω και να τους πω ότι γνωρίζω ότι αυτή η ψήφος με δεσμεύει για τα επόμενα χρόνια. Είμαι ο θεματοφύλακας της προσκόλλησής τους στη Δημοκρατία”.

Ο ίδιος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο ποσοστό αποχής που καταγράφηκε στον δεύτερο γύρο των εκλογών, το οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 28,8%, ποσοστό που αν επιβεβαιωθεί θα σημάνει μια από τις μεγαλύτερες αποχές στην ιστορία των γαλλικών εκλογών.

“Σκέφτομαι και όλους τους συμπατριώτες μας που απείχαν, η σιωπή τους σήμαινε άρνηση επιλογής, στην οποία πρέπει να απαντήσουμε και εμείς”, ανέφερε ο επανεκλεγείς πρόεδρος, ενώ ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να μη σφυρίζουν και να μη γιουχάρουν λέγοντας χαρακτηριστικά: “Από την αρχή σας ζήτησα να μην σφυρίζετε ποτέ. Γιατί από εδώ και πέρα δεν είμαι πλέον υποψήφιος ενός στρατοπέδου αλλά πρόεδρος όλων. Γνωρίζω ότι για πολλούς συμπατριώτες μας που επέλεξαν την ακροδεξιά, η οργή και οι διαφωνίες που τους οδήγησαν να ψηφίσουν αυτό το έργο, μας αναγκάζουν να βρούμε μια απάντηση. Θα είναι δική μας ευθύνη και έργο μας. Πρέπει να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στον θυμό που έχει εκφραστεί”.

“Σήμερα επιλέξατε ένα ανθρωπιστικό, φιλόδοξο σχέδιο για την ανεξαρτησία της χώρας μας, για την Ευρώπη”, συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν. “Ένα ευρωπαϊκό έργο, κοινωνικό, οικολογικό, βασισμένο στην εργασία και τη δημιουργία, ένα έργο απελευθέρωσης των ακαδημαϊκών μας δυνάμεων. Θέλω να συνεχίσω αυτό το έργο με δύναμη για τα επόμενα χρόνια, διασφαλίζοντας τον σεβασμό για όλους καθημερινά και συνεχίζοντας να εργάζομαι για μια δικαιότερη κοινωνία και ισότητα”.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας πως “ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εκεί, για να μας υπενθυμίσει (ότι) η Γαλλία πρέπει να υψώσει τη φωνή της για να δείξει τη σαφήνεια των επιλογών της και να δείξει τη δύναμή της σε όλους τους τομείς”.

Από το Πεδίον του Άρεως, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως “θα πρέπει να είμαστε καλοπροαίρετοι γιατί η χώρα μας είναι βουτηγμένη σε τόσες πολλές αμφιβολίες, τόσες πολλές διαιρέσεις. Κανείς δεν θα μείνει στην άκρη. Θα εναπόκειται σε εμάς να εργαστούμε μαζί για αυτήν την ενότητα μέσω της οποίας μπορούμε να ζήσουμε πιο ευτυχισμένοι στη Γαλλία. Τα επόμενα χρόνια σίγουρα δεν θα είναι ήσυχα, αλλά θα είναι ιστορικά”.

Κλείνοντας, ανέφερε πως “αυτή η νέα εποχή δεν θα είναι η συνέχεια της πενταετίας που τελειώνει“, υποσχόμενη μια “επαναθεμελιωμένη μέθοδο“. “Καθένας από εμάς θα πρέπει να δεσμευτεί σε αυτό. Αυτό είναι που κάνει τον γαλλικό λαό αυτή τη μοναδική δύναμη που αγαπώ τόσο βαθιά, τόσο έντονα, και που είμαι τόσο περήφανος που υπηρετώ ξανά. Ζήτω η Δημοκρατία και ζήτω η Γαλλία!“, κατέληξε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα