Γάλλοι συντηρητικοί κατά φον ντερ Λάιεν: “Είναι επιλογή του Μακρόν”

Διαβάζεται σε 4'
Η πρόεδρος της κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν AP

Σκληρή επίθεση στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παραμονές της επιλογής της ως επικεφαλής υποψήφιας στις προσεχείς ευρωεκλογές εξαπολύουν οι Γάλλοι συντηρητικοί. Τι της προσάπτουν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι υποψήφια του Μακρόν και όχι της Δεξιάς“, αναφέρει ανακοίνωση του γαλλικού Κόμματος οι Ρεπουμπλικάνοι, με την οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την Γερμανίδα πρόεδρο της Κομισιόν και επικεφαλής υποψήφια του ΕΛΚ στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Η επιστολή των Γάλλων συντηρητικών έρχεται την ημέρα έναρξης του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, το οποίο πρόκειται να δώσει δια βοής το χρίσμα της επικεφαλής υποψηφίου στην φον ντερ Λάιεν, καθιστώντας την και φαβορί για την προεδρία της Κομισιόν την επόμενη πενταετία.

Όπως αναφέρει το euronews, οι Les Républicains, αντιπολίτευση στη γαλλική Βουλή που υποστηρίζουν κατά περίπτωση τη φιλελεύθερη κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με την επιστολή τους, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την αντίθεσή τους στην επανεκλογή φον ντερ Λάιεν.

“Για πάρα πολύ καιρό, η Ένωση απομακρύνθηκε από τους λαούς της Ευρώπης και τροφοδότησε τη δυσπιστία τους χτίζοντας τείχη με τεχνοκρατικά αντανακλαστικά. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από αυτή την κρίση εμπιστοσύνης”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή ο Ερίκ Τσιότι, πρόεδρος των Les Républicains.

“Για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις, η Ευρώπη χρειάζεται σαφήνεια. Η Ευρώπη χρειάζεται βαθιές αλλαγές και ανανέωση στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η απερχόμενη πρόεδρος της Επιτροπής δεν μπορεί να είναι αυτή η υποψήφια, διότι ενσαρκώνει ακριβώς αυτή την τεχνοκρατική διολίσθηση”.

Η κριτική του Τσιότι και των Ρεπουμπλικανών δεν παραλείπει να αναφερθεί στο γεγονός ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν εξελέγη στην θέση της προέδρου της Επιτροπής αλλά επιλέχθηκε το 2019, “από τον Μακρόν”, όπως αναφέρουν, ως “ως συντηρητική προσωπικότητα που ήταν αρκετά μετριοπαθής και ευέλικτη για να κατευνάσει την προοδευτική παράταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.

Ο διορισμός της φον ντερ Λάιεν, άλλωστε, είχε προκαλέσει και την οργή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επικύρωσε με μικρή διαφορά και μετά από μακρά διαδικασία την επιλογή της στην προεδρία.

Οι Γάλλοι Ρεπουμπλικανοί ασκούν την κριτική τους στην πρόεδρο της Επιτροπής από τα… δεξιά σκιαγραφόντας την ως υπερβολικά προοδευτική και αντίθετη προς τις συντηρητικές αξίες, ενώ της αποδίδει και την κύρια ευθύνη για τις πρόσφατες διαδηλώσεις των αγορτών.

Η επιστολή, με ημερομηνία 5 Μαρτίου, απευθύνεται στον πρόεδρο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Όπως αναφέρει το Euronews, “το κείμενο χρησιμεύει για να εκθέσει το ιδεολογικό χάσμα του κόμματος που προκλήθηκε από πέντε χρόνια μετασχηματιστικών πολιτικών, οι οποίες έχουν αφήσει τον μεγαλύτερο σχηματισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πασχίζει να διατηρήσει τις συντηρητικές του ρίζες, προωθώντας παράλληλα το όραμα της von der Leyen”.

Οι επτά έδρες των Les Republicains στο σύνολο των 177 στο συνέδριο του ΕΛΚ, δεν αναμένεται να προκαλέσουν ιδιαίτερο πρόβλημα στην επιλογή της φον ντερ Λάιεν.

“Υποψήφια του Μακρόν η φον ντερ Λάιεν”

“Υποψήφια του κ. Μακρόν και όχι της Δεξιάς, άφηνε συνεχώς την ευρωπαϊκή πλειοψηφία να παρασύρεται προς τα αριστερά”, αναφέρεται στην επιστολή

“Αυτό συνέβη ιδιαίτερα στα περιβαλλοντικά και γεωργικά ζητήματα, αλλά και στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Αυτή η διολίσθηση τροφοδότησε την οργή που ακούγεται πλέον σε όλη την ήπειρο, ιδίως μεταξύ των αγροτών και των ψαράδων μας”.

Στη συνέχεια, ο Τσιότι συνεχίζει να κατηγορεί την φον Ντερ Λάιεν επειδή, κατά την άποψή του, υιοθέτησε “αντιπυρηνικά δόγματα” και “πολιτικές αποανάπτυξης που προωθήθηκαν από την αριστερά” και “απέτυχε να αντιμετωπίσει τη μαζική μετανάστευση και να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα”, μια προφανής αναφορά στη σταθερή αύξηση των αιτήσεων ασύλου μετά την πανδημία. Το 2023, το μπλοκ δέχθηκε 1,14 εκατομμύρια αιτήσεις για διεθνή προστασία, ένα υψηλό επτά ετών.

Ο Τσιότι καυτηριάζει επίσης τη φον Ντερ Λάιεν επειδή συμμετείχε σε εκδήλωση της “Αναγέννησης”, του κόμματος του Μακρόν, τον Οκτώβριο, κάτι που, για τον ίδιο, αντανακλά την έλλειψη κομματικής αφοσίωσής της.

“Δίνοντας την εντύπωση στους Ευρωπαίους πολίτες ότι η Ευρώπη οικοδομείται χωρίς αυτούς, ακόμη και εναντίον τους, η κ. φον Ντερ Λάιεν και ο κ. Μακρόν διακινδυνεύουν μια δραματική και επικίνδυνη αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα