Γάζα: “Εμφύλιος” Ισραηλινών – Ειρηνιστές κατά ακροδεξιών για την ανθρωπιστική βοήθεια

Διαβάζεται σε 4'
Ισραηλινοί σταματούν κομβόι που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια
Ισραηλινοί σταματούν κομβόι που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια 2024 Leo Correa/AP Photo

Ισραηλινοί ακτιβιστές για την ειρήνη συγκρούονται με ακροδεξιούς και εποίκους με φόντο την ανθρωπιστική βοήθεια που παλεύει να φτάσει στη Γάζα.

Όσο οι χερσαίες μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς, ο πόλεμος στη Γάζα διεξάγεται σε πολλά μέτωπα, με το κυριότερο να είναι η ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία έχουν ανάγκη εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πολίτες που προσπαθούν να διαφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη.

Λίγες ημέρες μετά τις απάνθρωπες εικόνες, κατά τις οποίες Ισραηλινοί διαδηλωτές ποδοπατούν και καταστρέφουν κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που προοριζόταν για τη Γάζα, στο σημείο ελέγχου Ταρκουμίγια, δυτικά της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη, ακροδεξιοί ακτιβιστές συγκρούονται με Ειρηνιστές, σε άλλες βασικές διασταυρώσεις, με φόντο την ανθρωπιστική βοήθεια που απειλείται.

Τις τελευταίες εβδομάδες, εικόνες και βίντεο κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια να έχουν μπλοκαριστεί και λεηλατηθεί.

Ακροδεξιοί ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων και Εβραίοι έποικοι που ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έχουν ανεβάσει δεκάδες βίντεο με πλήθη, μεταξύ των οποίων και πολύ μικρά παιδιά, να πετούν τρόφιμα στο έδαφος και να ποδοπατούν κιβώτια με ανθρωπιστική βοήθεια.

Είναι σημαντικό να σταματήσει η βοήθεια“, λέει ένας ακτιβιστής. “Είναι ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε. Ο μόνος τρόπος για να πάρουμε πίσω τους ομήρους μας”, προσθέτει, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν πρέπει να λαμβάνουν τίποτα όσο οι Ισραηλινοί όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι και ότι η παροχή βοήθειας στη Γάζα απλώς παρατείνει τον πόλεμο.

Σε ένα βίντεο, μια ομάδα διαδηλωτών χορεύει και πανηγυρίζει πάνω σε ένα λεηλατημένο φορτηγό. Σε ένα άλλο, ένα από τα εγκλωβισμένα φορτηγά φλέγεται.

Άλλα βίντεο, όπως μεταδίδει το BBC, δείχνουν Iραηλινούς να σταματούν φορτηγά στην Ιερουσαλήμ και να απαιτούν από τους οδηγούς να επιδείξουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι δεν μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα.

Στη Δυτική Όχθη, τουλάχιστον δύο οδηγοί που δεν μετέφεραν εμπορεύματα με προορισμό τη Γάζα σύρθηκαν από τα οχήματά τους και ξυλοκοπήθηκαν.

Ισραηλινοί σταματούν κομβόι που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια
Ισραηλινοί σταματούν κομβόι που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια 2024 Leo Correa/AP Photo

“Φοβάμαι για τη ζωή μου”

Είμαι τρομοκρατημένος που θα φτάσω στο σημείο διέλευσης. Φοβάμαι για τη ζωή μου“, δήλωσε στο BBC ο Adel Amro, ένας από τους οδηγούς που μετέφερε αγαθά από τη Δυτική Όχθη στη Γάζα.

“Παίρνουμε τώρα παράδρομους, μακριά από τους κύριους δρόμους, επειδή φοβόμαστε την επιθετικότητα των εποίκων”, πρόσθεσε.

Οι Ακτιβιστές της Ειρήνης έχουν αρχίσει να παρακολουθούν τις κινήσεις των αντιπάλων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να φροντίζουν να είναι παρόντες σε βασικά σημεία διέλευσης.

Στο σημείο ελέγχου Ταρκουμίγια, όπου τα φορτηγά εισέρχονται στο Ισραήλ από τη νότια Δυτική Όχθη και αποτέλεσε τον τόπο μίας από τις πιο δραματικές πρόσφατες επιθέσεις, μέλη της ομάδας “Standing Together” πραγματοποιούν πλέον τακτικές αγρυπνίες.

“Οι άνθρωποι στη Γάζα λιμοκτονούν και η βοήθεια πρέπει να φτάσει στη Γάζα”, δήλωσε ο Suf Patishi, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του “Standing Together”.

“Η ισραηλινή κοινωνία θα πρέπει να πει με δυνατή και ξεκάθαρη φωνή ότι είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις πράξεις”, είπε για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον αυτοκινητοπομπών. “Δεν είναι πολλά αυτά που ζητάμε, να μην πεθάνουμε από την πείνα“.

Η ομάδα συγκεντρώνει Εβραίους και Άραβες από όλο το Ισραήλ.

Οι ακτιβιστές της ειρήνης κατηγόρησαν την αστυνομία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir, ενός από τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι έκανε ελάχιστα για να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μάλιστα, αναφέρουν πως υπάρχουν αποδείξεις ότι οι έποικοι λαμβάνουν βοήθεια από τις αρχές, παρουσιάζοντας μηνύματα στα οποία ομάδες που οργανώνουν επιθέσεις σε φορτηγά ζητούν και λαμβάνουν βοήθεια από την αστυνομία και τον στρατό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα