Γάζα: Επιδρομή του Ισραήλ στο νοσοκομείο Νάσερ – Εικόνες φρίκης και χάους

Διαβάζεται σε 5'
Βομβαρδισμοί στη Χαν Γιουνίς
Βομβαρδισμοί στη Χαν Γιουνίς AP

Ένα άτομο σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν κατά την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς. Προειδοποιήσεις στο Ισραήλ πως μια επίθεση στη Ράφα θα ωθήσει τους πρόσφυγες στην Αίγυπτο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο μεγαλύτερο λειτουργικό νοσοκομείο στη Γάζα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι ίδιες, καθώς βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο αποτυπώνει το χάος, ενώ ακούγονται φωνές και κρότοι πυροβολισμών σε σκοτεινούς διαδρόμους γεμάτους με σκόνη και καπνό.

Το νοσοκομείο Νάσερ, επλήγη από πυρά αρμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης, δήλωσε το προσωπικό του ιατρικού συγκροτήματος, σε μια επίθεση που σκότωσε ένα άτομο και τραυμάτισε οκτώ ακόμη.

Ο Δρ Khaled al-Serr, χειρουργός του νοσοκομείου, σε μια ανάρτησή του στο Instagram που αποτυπώνει εικόνες φρίκης, αναφέρει ότι τα χερσαία στρατεύματα των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις περίπου μία ώρα αργότερα και άρχισαν να αναγκάζουν τους ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και τους εκτοπισμένους πολίτες που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο να φύγουν.

Η επίθεση στο νοσοκομείο – ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Στο βίντεο που ανήρτησε ο Serr και άλλοι που δήλωσαν ότι βρίσκονταν στο ιατρικό συγκρότημα δείχνουν νερό να στάζει αναμεμειγμένο με αίμα στο πάτωμα και σκόνη και καπνό να γεμίζουν τον αέρα, καθώς οι άνθρωποι έψαχναν για επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα χρησιμοποιώντας τα φώτα των τηλεφώνων τους. Στο βάθος ακούγονται πυροβολισμοί.

 

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι το Νάσερ είχε πολιορκηθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, ενώ υπήρχαν ισχυρισμοί ότι πυρά ελεύθερων σκοπευτών στόχευαν την εγκατάσταση.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι που έλαβαν εντολή από το Ισραήλ να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο αντιμετωπίζουν την αδύνατη επιλογή να παραμείνουν “και να γίνουν πιθανός στόχος” ή να φύγουν “σε ένα αποκαλυπτικό τοπίο” βομβαρδισμών.

Ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε την επιδρομή του στο νοσοκομείο Νάσερ “ακριβείας και περιορισμένη” και σημείωσε ότι στηρίχθηκε σε αξιόπιστες πληροφορίες ότι μαχητές της Χαμάς κρύβονται στις εγκαταστάσεις του, ότι εκεί κρατούσαν ομήρους και ότι σοροί ομήρων μπορεί να εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί. Εκπρόσωπος της Χαμάς διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, χαρακτηρίζοντάς τις “ψέματα”.

Οι υγειονομικές αρχές στον υπό τη διοίκηση της Χαμάς παλαιστινιακό θύλακα δήλωσαν ότι το Ισραήλ έβγαλε δια της βίας έξω εκτοπισμένους ανθρώπους και οικογένειες του ιατρικού προσωπικού που είχαν καταφύγει στο Νοσοκομείο Νάσερ.

Οι επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις στη Γάζα έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων ισραηλινών επιδρομών σε νοσοκομεία σε άλλες πόλεις, βομβαρδισμών κοντά σε νοσοκομεία και στόχευσης ασθενοφόρων.

Καθώς οι μαζικοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει μεγάλες ζώνες κατοικημένων περιοχών και αναγκάσει τους περισσότερους ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους, τα νοσοκομεία έγιναν γρήγορα το κέντρο καταυλισμών εκτοπισμένων, καθώς οι άνθρωποι αναζητούσαν καταφύγιο γύρω από κτίρια που θεωρούσαν περισσότερο πιθανό να είναι ασφαλή.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί συχνά νοσοκομεία, ασθενοφόρα και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις για στρατιωτικούς σκοπούς και έχει δείξει βίντεο που έχουν τραβήξει στρατιώτες του από σήραγγες στις οποίες υπήρχαν όπλα κάτω από ορισμένα νοσοκομεία.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι συνέλαβε αριθμό υπόπτων στο νοσοκομείο και ότι οι επιχειρήσεις του εκεί συνεχίζονται.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι χαρακτήρισε “ψέματα” την ανακοίνωση του Ισραήλ στην οποία αυτό κατηγορεί το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα ότι κρύβει μαχητές ή κρατά ομήρους στο νοσοκομείο. Πρόσθεσε ότι “όλοι οι προηγούμενοι ισραηλινοί ισχυρισμοί εναντίον νοσοκομείων αποδείχθηκαν ψευδείς”.

Προειδοποιήσεις στο Ισραήλ να μην επιτεθεί στη Ράφα

Οι μάχες στο νοσοκομείο σημειώνονται καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στον πόλεμό του στη Γάζα, αφού ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει με την επίθεσή του στη Ράφα, το τελευταίο σχετικά ασφαλές μέρος για τους αμάχους στον θύλακα.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι οι Παλαιστίνιοι που διαφεύγουν από την απειλούμενη επίθεση στη Ράφα, το τελευταίο μέρος με σχετική ασφάλεια που έχει απομείνει στην περιοχή, μπορεί να οδηγηθούν στην Αίγυπτο.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ επιμένει να διαμηνύει πως σχεδιάζει να εξαπολύσει «δυνατή» στρατιωτική επιχείριση στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις, που συνεχίστηκαν σήμερα, και με φόντο τις διαπραγματεύσεις —σε δεύτερο πλάνο πλέον— για την κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο στρατός του Ισραήλ εξαπέλυσε εξάλλου χθες Τετάρτη σειρά πληγμάτων στον νότιο Λίβανο με τουλάχιστον εννιά νεκρούς, σύμφωνα με λιβανικές πηγές, σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκέτας που σκότωσε στρατιώτη, επιτείνοντας την ανησυχία πως θα εξαπλωθεί στην περιοχή ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Ισραήλ Χερτσί Χαλεβί, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο βόρειο τμήμα της χώρας χθες, απείλησε με «πολύ δυνατή επίθεση» προσεχώς εναντίον του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, συμμάχου του Ιράν και της Χαμάς.

«Θα πολεμήσουμε ως την ολοκληρωτική νίκη, που συνεπάγεται ισχυρή επιχείρηση στη Ράφα, αφού επιτρέψουμε στον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει τις ζώνες των μαχών», είπε από τη δική του πλευρά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μέσω Telegram.

Τουλάχιστον 28.663 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα

Τουλάχιστον 28.663 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 68.395 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 87 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 104 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα