Γάζα: “Η πείνα έχει αρχίσει” – Το Διεθνές Δικαστήριο διατάζει το Ισραήλ να αντιμετωπίσει το λιμό

Διαβάζεται σε 4'
Αντμέτωποι με ακραία πείνα οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα
Αντμέτωποι με ακραία πείνα οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα AP Photo Hatem Ali

Να πράξει τα δέοντα για την αντιμετώπιση του λιμού, που πλήττει ήδη τη Γάζα, διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο το Ισραήλ. Εξετάζεται από το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ το σενάριο της γενοκτονίας.

Δικαστές στο Διεθνές Δικαστήριο διέταξαν ομόφωνα το Ισραήλ να αναλάβει κάθε απαραίτητη και αποτελεσματική δράση προκειμένου να διασφαλίσει πως προμήθειες βασικών τροφίμων θα διανεμηθούν χωρίς καθυστέρηση στον πληθυσμό των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Το Διεθνές Δικαστήριο επισημαίνει πως οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης και ότι ο λιμός και η πείνα εξαπλώνονται.

«Το δικαστήριο παρατηρεί ότι οι Παλαιστίνιοι δεν αντιμετωπίζουν μονάχα τον κίνδυνο του λιμού (…) αλλά ότι ο λιμός εδραιώνεται», τονίζουν οι δικαστές στην εντολή τους.

Επιπλέον, ζητήθηκε από το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι “ο στρατός του δεν θα διαπράξει πράξεις που συνιστούν παραβίαση οποιουδήποτε από τα δικαιώματα των Παλαιστινίων ως προστατευόμενη ομάδα σύμφωνα με τη σύμβαση για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας, μεταξύ άλλων εμποδίζοντας, με οποιαδήποτε ενέργεια, την παροχή της επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας”.

Τα νέα μέτρα ζητήθηκαν από τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της εν εξελίξει προσφυγής της με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ αρνείται ότι διαπράττει γενοκτονία και ισχυρίζεται ότι η στρατιωτική του εκστρατεία είναι αυτοάμυνα.

Ενώ το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι επιτρέπει τη χορήγηση βοήθειας, ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και άλλων διεθνών οργανισμών, καθώς και ΜΚΟ, έχουν κατηγορήσει τη χώρα ότι εμποδίζει τη σωτήρια βοήθεια προς τον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα AP Photo Mahmoud Essa

Οι δικαστές ζήτησαν επίσης την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, επαναλαμβάνοντας το αίτημα του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκε προ ολίγων ημερών.

Οι προϋποθέσεις και τα “εσωτερικά” του Ισραήλ

Το Ισραήλ λέει ότι πρέπει να επιθεωρεί κάθε φορτίο για να βεβαιωθεί ότι κανένα φορτίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των εχθρών της Χαμάς. Ακόμη και τα φορτηγά που ταξιδεύουν από την Αίγυπτο, η οποία έχει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, ελέγχονται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Αξιωματούχοι επικρίνουν την αργή και συχνά αυθαίρετη διαδικασία επιθεώρησης, η οποία στην πράξη εμποδίζει τη βοήθεια, με τα φορτηγά να περιμένουν εβδομάδες για έγκριση.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν εξέδωσαν άμεση απάντηση στην εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, τα εσωτερικά ζητήματα του Νετανιάχου πλησιάζουν σε επίπεδα κρίσης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή απειλή που έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής η κυβέρνησή του, καθώς αγωνίζεται να γεφυρώσει ένα μεγάλο ρήγμα στην κλονιζόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που προκλήθηκε από το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ, το οποίο διέταξε το Σάββατο να σταματήσουν οι κρατικές επιδοτήσεις για πολλούς υπερορθόδοξους άνδρες, οι οποίοι ιστορικά εξαιρούνται από τη στράτευση.

Μπενιαμίν Νετανιάχου
Μπενιαμίν Νετανιάχου AP Photo/Maya Alleruzzo, Pool

Στον συνασπισμό του, το ισχυρό μπλοκ των υπερορθόδοξων κομμάτων απαιτεί να εξαιρεθούν οι θρησκευόμενοι άνδρες, ενώ τα κεντρώα μέλη του πολεμικού του υπουργικού συμβουλίου επιμένουν ότι όλα τα τμήματα της ισραηλινής κοινωνίας πρέπει να μοιραστούν το βάρος του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Η απόφαση εκδόθηκε μετά τις προειδοποιήσεις του ανώτατου αξιωματούχου του ΟΗΕ για τα δικαιώματα ότι το Ισραήλ μπορεί να διαπράττει έγκλημα πολέμου παρεμποδίζοντας τη βοήθεια, και παρά την προτροπή του Ισραήλ προς το δικαστήριο της Χάγης να μην εκδώσει νέα μέτρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα