Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 22/4 – 26/4

Διαβάζεται σε 7'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 22/4 – 26/4
Vouliwatch.gr

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν κοινωνικά ζητήματα, εργασιακά θέματα, αλλά και ζητήματα υποδομών και διαφάνειας, με τα τελευταία να απασχολούν όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Στο σύνολό τους τα κόμματα άσκησαν 173 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με πρώτα να έρχονται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 39 ακολουθούμενο από το ΚΚΕ με 35, τη Νέα Δημοκρατία με 25 και την Ελληνική Λύση με 17. Στη συνέχεια συναντάμε Νέα Αριστερά με 7, την Πλεύση Ελευθερίας με 5, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη με 3, τους Σπαρτιάτες με 2 και τέλος τους Ανεξάρτητους με 1 Μέσο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά, όπως αναφέρει το Vouliwatch, όλα τα κόμματα έθεσαν 99 Ερωτήσεις, 49 Αναφορές, 19 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 4 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 2 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 22.04.2024

Νέα Αριστερά: Απλήρωτοι εργαζόμενοι σε Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) Ψυχικής Υγείας.

Πέντε από τους βουλευτές του κόμματος της Νέας Αριστεράς απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, σχετικά με τις καταγγελίες που αναδεικνύουν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) “ΝΕΦΕΣ” και του οικοτροφείου “ΠΕΡΣΕΑΣ” στο Βύρωνα, όπου παρέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Ειδικότερα, γίνεται αναφορά ότι το προσωπικό του οικοτροφείου δεν είχε λάβει αμοιβές για περίπου ένα χρόνο λόγω διακοπής χρηματοδότησης από το Υπουργείο Υγείας, η οποία χρηματοδότηση έχει προέλθει από ενωσιακούς πόρους. Παρόλο που το προσωπικό αντιμετώπιζε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, η εταιρεία δεν ανέλαβε ευθύνη για την καθυστέρηση των πληρωμών, ενώ υπολογίζεται ότι ο συνολικό ποσό των μη καταβληθέντων μισθών υπολογίζεται περίπου σε 300.000 ευρώ. Οι παραπάνω καταγγελίες επιβεβαιώνονται από έλεγχο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, βάσει του οποίου ο προσωπικό δεν έχει λάβει αποδοχές από τον Αύγουστο 2022, ενώ για όσες είχαν καταβληθεί μέχρι τότε, η πληρωμή τους γινόταν με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ καταγράφηκε και σημαντικός αριθμός αποχώρησης εργαζομένων. Ο Υπουργός ερωτάται εάν θα εξασφαλίσει την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, εάν κρίνεται σκόπιμη εφαρμογή αυστηρότερου και πιο έγκαιρου ελέγχου και εάν υπάρχει βούληση και σχεδιασμός από το Υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Το απάνθρωπο παστούρωμα των ζώων πρέπει να σταματήσει οριστικά.

Δεκαεννέα από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. θέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκη Κεραμέως και Ελευθέριο Αυγενάκη, αντίστοιχα, σχετικά με το παστούρωμα των ζώων, το οποίο με βάση το νόμο 4830/2021 απαγορεύεται και προβλέπονται αυστηρές ποινές, ωστόσο καταγράφονται συχνά περιστατικά της πρακτικής αυτής, κυρίως στα νησιά. Πρόκειται για μια πρακτική που χρησιμοποιείται πολλά χρόνια στην Ελλάδα και είναι εξαιρετικά επώδυνη και η οποία προκαλεί σοβαρές βλάβες στα ζώα. Καθώς η απαγόρευσή της αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την προστασία της ευημερίας των ζώων και τον σεβασμό προς αυτά, οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, εάν υπάρχει αρμόδιος ελεγκτικός φορέας που είναι επιφορτισμένος με την τήρηση του νόμου, εάν ερευνώνται οι καταγγελίες πολιτών και εάν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εκπονήσει πρόγραμμα ενημέρωσης και επιμόρφωσης των κτηνοτρόφων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 23.04.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Ψηφοθηρικές πρακτικές της ΝΔ στα δημόσια σχολεία της χώρας.

Δεκαέξι από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, για την συχνή παρουσία στελεχών και εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας σε σχολεία κατά την προεκλογική περίοδο. Πρόκειται για μια πρακτική που συχνά αντιμετωπίζεται κριτικά, καθώς ενδέχεται να υπονομεύσει την κομματική ουδετερότητα του εκπαιδευτικού συστήματος. Τέτοιου είδους ενέργειες αν και μπορεί να φαίνονται καθόλα νομότυπες, φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς και μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ανεξαρτησία και αξιοπιστία του εκπαιδευτικού συστήματος. Κατόπιν των παραπάνω, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέγονται και εγκρίνονται οι ομιλητές, εάν προσκλήθηκαν και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων εάν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις οι κομματικές επιλογές είναι οι κατάλληλες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 24.04.2024

Νέα Αριστερά: Ο αποκλεισμός αθλητών από την ολυμπιακή λαμπαδηδρομία συνιστά πρωτοφανή πρόκληση.

Έξι από τους βουλευτές του κόμματος της Νέας Αριστεράς καταθέτουν ερώτηση στον τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, για τον αποκλεισμό αθλητών από την Επιτροπή Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, λόγω πολιτικών παρεμβάσεων, κάτι το οποίο υπονομεύει την αντικειμενικότητα του αθλητισμού, όπως κατήγγειλαν οι αθλητές. Η Επιτροπή φέρει την ευθύνη καθώς είναι στις αρμοδιότητές της η διεξαγωγή της Ελληνικής Λαμπαδηδρομίας εντός της Ελλάδας και ως εκ τούτου βαρύνεται αποκλειστικά με την ευθύνη του αποκλεισμού και πρόκειται για κάτι που δεν αντανακλά την ανεξαρτησία και τη διαφάνεια που πρέπει να διέπονται οι αθλητικές διαδικασίες. Ο Υπουργός ερωτάται τα κριτήρια βάση των οποίων αποκλείστηκαν οι αθλητές και τη στάση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Η υπογεννητικότητα ως αποτέλεσμα της «τιμωρητικής» συμπεριφοράς της Κυβέρνησης προς τις μητέρες και τα δικαιούμενα αυτών επιδόματα.

Η βουλεύτρια Ελένη Βατσινά απευθύνει ερώτηση στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου και Σοφία Ζαχαράκη, αντίστοιχα, για την αυξανόμενη ανησυχία για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, καθώς τα στοιχεία της Eurostat για τις γεννήσεις το 2022 δείχνουν ότι είναι κατά 9.425 λιγότερες από το προηγούμενο έτος. Το κράτος δεν στέκεται αρωγός στις μητέρες, καθώς πολλές δεν λαμβάνουν το επίδομα μητρότητας είτε λόγω λίγων ενσήμων είτε εξαιτίας των περιορισμών που τίθενται. Επιπροσθέτως, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν λαμβάνουν άλλα επιδόματα λόγω της μη χορήγησης του επιδόματος μητρότητας. Η αδυναμία να μην λαμβάνουν το επίδομα μητρότητας οικονομικά ευπαθείς οικογένειες αποτρέπει την δημιουργία οικογένειας. Οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, εάν θα υπάρξει ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων μητέρων με τη θέσπιση επιδομάτων μητρότητας και εάν θα υπάρξει μέριμνα ώστε τα επιδόματα μητρότητας να είναι ακατάσχετα ώστε να μην αποκλείονται από αυτά μητέρες με οφειλές προς το Δημόσιο.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 25.04.2024

ΚΚΕ: Για την αναθεώρηση των προβλεπόμενων έργων της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. στο Σταυρό Φαρσάλων στην Π.Ε. Λάρισας.

Τρεις από τους βουλευτές του ΚΚΕ καταθέτουν ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για το χωριό Σταυρό Φαρσάλων, το οποίο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω πλημμυρών τα τελευταία χρόνια με τις ζημιές να περιλαμβάνουν πλημμύρες βάθους 1 με 2 μέτρα σε οικίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, καθώς και ρήξεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Με βάση τις καταγγελίες των πολιτών, αλλά και την ενημέρωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αναποτελεσματικότητα των υφιστάμενων τεχνικών έργων, καθώς επίσης και το γεγονός ότι ήδη εκτελούνται έργα στην περιοχή από την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., θεωρείται πως χρειάζεται να αναθεωρηθούν οι επεμβάσεις. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ώστε να ληφθούν και να υλοποιηθούν όλα τα απαραίτητα αναγκαία μέτρα και έργα και να αποφευχθούν αντίστοιχες καταστάσεις στο μέλλον.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 26.04.2024

Νέα Δημοκρατία: Ίδρυση Γραφείου Προστασίας Ανηλίκων στην Α.Δ. Σερρών.

Η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Αραμπατζή, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοΐδη, για τα περιστατικά νεανικής παραβατικότητας που το τελευταίο διάστημα απασχολούν όλο και περισσότερο την κοινωνία και τις αστυνομικές αρχές. Έχουν καταγραφεί φθορές ξένης περιουσίας, απειλές και σκοπούμενες σωματικές βλάβες. Καθώς στις Σέρρες λειτουργεί Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας με έμπειρο προσωπικό και επειδή δεν γίνεται να είμαστε παρατηρητές των γεγονότων αυτών και καθώς η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση των ζητημάτων, ο Υπουργός ερωτάται εάν είναι στις προθέσεις του να δημιουργηθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών Γραφείο Προστασίας Ανηλίκων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα