Γάζα: Νέο αδιέξοδο στις συνομιλίες για εκεχειρία – Η Χαμάς αποχωρεί από το Κάιρο

Διαβάζεται σε 2'
Παλαιστίνιοι στη Ράφα
Παλαιστίνιοι στη Ράφα Associated Press

Η Χαμάς αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία της αναχώρησε από το Κάιρο, όπου διεξήγαγε συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, και βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Ντόχα του Κατάρ.

Για ακόμη μια φορά δεν κατέστη δυνατό να βγει «λευκός καπνός» από τις διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Χαμάς, με τη συμβολή των διαμεσολαβητών Αιγύπτου και Κατάρ, για εκεχειρία στη Γάζα.

Όπως μεταδίδει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, η αντιπροσωπεία της οργάνωσης που βρισκόταν στο Κάιρο για διαπραγματεύσεις, αναχώρησε για τη Ντόχα χωρίς να υπάρχει κάποιου είδους συμφωνία.

«Ο σκοπός της εισβολής στη Ράφα και της κατάληψης του περάσματος είναι να ματαιωθούν οι προσπάθειες να βρούμε κοινό έδαφος. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη θέση μας σχετικά με την τελευταία αιγυπτιακή πρόταση» δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς.

Σημειώνεται πως ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Ράφα, με το Τελ Αβίβ να κλείνει τα αυτιά στην κατακραυγή, αλλά και τις προειδοποιήσεις ακόμη και από τον Τζο Μπάιντεν.

Οι IDF κάνουν λόγο για «στοχευμένες επιχειρήσεις» του πυροβολικού κατά θέσεων της Χαμάς, την ώρα που μέσα σε ένα 24ωρο σκοτώθηκαν 60 άνθρωποι στη Γάζα, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών στους 34.904. Παράλληλα, άλλοι 78.514 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου.

Ο ΟΗΕ συνεχίζει να προειδοποιεί για τον εφιάλτη στη Ράφα ανακοινώνοντας ότι τα περίπου 600.000 παιδιά που είναι ανάμεσα στους 1,5 εκατομμύριο εγκλωβισμένους στην πόλη είναι ήδη σε εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση και στα όρια της επιβίωσης.

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες προέβησαν στο «πάγωμα» της αποστολής όπλων στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και ισχυρές βόμβες που ο σύμμαχος της Ουάσιγκτον έχει χρησιμοποιήσει στην εκστρατεία του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της οποίας έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 34.000 Παλαιστίνιοι.

Τέσσερις πηγές αναφέρουν στο Reuters ότι οι αποστολές όπλων, οι οποίες είχαν καθυστερήσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες, περιελάμβαναν πυρομαχικά κατασκευασμένα από την Boeing, τα οποία μετατρέπουν βόμβες ελεύθερης πτώσης ή «ανόητες βόμβες» (dumb bombs) σε καθοδηγούμενες βόμβες ακριβείας, καθώς και βόμβες μικρής διαμέτρου (SDB-1). Πρόκειται για βόμβες ολίσθησης (glide bombs) υψηλής ακριβείας που κουβαλούν περίπου 110 κιλά εκρηκτικών.

Οι παραπάνω εξοπλισμοί αποτελούσαν μέρος ενός πακέτου για το Ισραήλ που είχε εγκριθεί νωρίτερα και δεν ανήκουν στο πακέτο βοήθειας που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κογκρέσο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα