Τελεσίγραφο Γκαντς σε Νετανιάχου για αποχώρηση από την κυβέρνηση – Οι όροι για τη Γάζα

Διαβάζεται σε 3'
Τελεσίγραφο Γκαντς σε Νετανιάχου για αποχώρηση από την κυβέρνηση – Οι όροι για τη Γάζα
Μπενιαμίν Νετανιάχου AP Photo Evan Vucci

Ο υπουργός Πολέμου απειλεί τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση εάν δεν γνωστοποιήσει τα σχέδια του για την επόμενη μέρα στη Γάζα.

Ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ Μπένι Γκαντς ζήτησε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να δεσμευτεί σε ένα συμφωνημένο όραμα-προοπτική για τη σύγκρουση στη Γάζα, που μεταξύ άλλων θα καθορίζει ποιος θα κυβερνά το έδαφος αυτό μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γκαντς δήλωσε ότι θέλει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να καταρτίσει ένα σχέδιο έξι σημείων έως τις 8 Ιουνίου.

Εάν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες του, είπε ο Γκαντς, θα αποσύρει το κεντρώο κόμμα του από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του συντηρητικού πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τον Γκαντς, οι έξι στόχοι που πρέπει να υιοθετήσει ο Νετανιάχου είναι οι εξής

  • Η επιστροφή των ομήρων
  • Η αποστράτευση της Χαμάς και η αποστρατικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας
  • Καθορισμός μιας κυβερνητικής εναλλακτικής λύσης στη Λωρίδα
  • Η επιστροφή των κατοίκων του Βορρά έως την 1η Σεπτεμβρίου
  • Προώθηση της ομαλοποίησης
  • Υιοθέτηση ενός σχεδίου για τη δημιουργία μιας τυποποιημένης ισραηλινής εθνικής υπηρεσίας

«Εάν επιλέξετε να οδηγήσετε το έθνος στην άβυσσο, θα αποσυρθούμε από την κυβέρνηση, θα στραφούμε στον λαό και θα σχηματίσουμε μια κυβέρνηση που μπορεί να επιφέρει μια πραγματική νίκη», είπε ο Γκαντς στη δήλωσή του.

Ο ισραηλινός στρατός ανέκτησε τέταρτη σορό ομήρου

Τη σορό ενός ακόμη ομήρου ανέκτησε το Σάββατο (18/5) ο ισραηλινός στρατός που παράλληλα έδωσε νέα εντολή εκκένωσης στη βόρεια Γάζα. Ο όμηρος φέρεται να σκοτώθηκε από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και η σορός του είχε μεταφερθεί στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος, Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι ο στρατός ανέκτησε το σώμα ενός επιπλέον ομήρου από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο όμηρος είναι ο 53χρονος Ρον Μπέντζαμιν, ο οποίος απήχθη από τη Χαμάς το πρωί της 7ης Οκτωβρίου. Ο Χαγκάρι ανέφερε πως ο όμηρος σκοτώθηκε κοντά στο Μεφαλσίμ και το σώμα του μεταφέρθηκε αργότερα στη Γάζα.

Σε κοινή επιχείρηση με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, εντοπίστηκαν οι σοροί μέσα και γύρω από την πόλη της Ράφα, σύμφωνα με ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού, ενώ βασικό επιχείρημα του Τέλ Αβίβ για τη χερσαία επιχείρηση είναι ότι εκεί βρίσκονται όμηροι νεκροί ή ζωντανοί.

Νέα εντολή εκκένωσης στη βόρεια Γάζα

Το Ισραήλ διεξήγαγε εκ νέου στρατιωτικές επιθέσεις σε περιοχές της βόρειας Γάζας, όπου είχε κηρύξει το τέλος των μεγάλων επιχειρήσεων τον Ιανουάριο. Στη βόρεια και νότια Γάζα, τουλάχιστον 70 αεροπορικά πλήγματα και χερσαίες επιθέσεις έγιναν το τελευταίο 24ωρο. Ο στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε Παλαιστίνιους μαχητές στη ανατολική Ράφα και τη Τζαμπάλια, ανάμεσά τους και ανώτερο στέλεχος της ισλαμικής Tζιχάντ.

Μάχες σημειώνονται στην περιοχή Τζαμπάλια, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας. Το Σάββατο, τα στρατεύματα και τα τανκς εισήλθαν στους δρόμους της πόλης με ιατρικές πηγές να αναφέρουν ότι 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, στον βορρά στην περιοχή Μπέιτ Λαχία, μάρτυρες ανέφεραν αεροπορικές επιδρομές κοντά στο νοσοκομείο Kamal Adwan.

Την ίδια ώρα, από τη σύνοδο του αραβικού κόσμου, ο Παλαστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς άφηνε αιχμές εναντίον της Χαμάς. Την κατηγόρησε ότι με τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε μονομερώς στις 7 Οκτωβρίου έδωσε το πρόσχημα στο Ισραήλ να επιτεθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Καθώς οι μάχες μαίνονται, συνεχίζεται η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας 500 τόνων μέσω της θαλάσσιας προσωρινής προβλήτας στα ανοιχτά της Γάζας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα