Γάζα: Περισσότεροι από 14.000 Παλαιστίνιοι νεκροί, μεταξύ αυτών 5.840 παιδιά

Διαβάζεται σε 4'
Νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας
Νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας AP

Eπίθεση στο νοσοκομείο Al Awda που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία μέλη του προσωπικού καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, την ώρα που αυξάνεται ο απολογισμός νεκρών και τραυματιών.

Με σφοδρότητα συνεχίζονται οι επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, με την κυβέρνηση της Χαμάς να ανακοινώνει σήμερα, Τρίτη, ότι 14.128 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, από την έναρξη του πολέμου την 7η Οκτωβρίου.

Μεταξύ των καταγεγραμμένων νεκρών βρίσκονται 5.840 παιδιά και 3.920 γυναίκες, ανέφερε η κυβέρνηση της Χαμάς. Επιπλέον, 33.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Τρεις γιατροί σκοτώθηκαν από πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Άουντα

Ταυτόχρονα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν πως τρεις γιατροί σκοτώθηκαν μετά από επίθεση στο νοσοκομείο Al Awda, ένα από τα τελευταία εναπομείναντα λειτουργικά νοσοκομεία στη Βόρεια Γάζα.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν “Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι τρομοκρατημένοι από τη δολοφονία δύο γιατρών τους, του Δρ Mahmoud Abu Nujaila και του Δρ Ahmad Al Sahar, και ενός τρίτου γιατρού που συνεργάζεται με το Al Awda, του Δρ Ziad Al-Tatari, μετά από επίθεση στο νοσοκομείο Al Awda, ένα από τα τελευταία εναπομείναντα λειτουργικά νοσοκομεία στη Βόρεια Γάζα. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειές τους και όλους τους συναδέλφους που θρηνούν τον θάνατό τους.

Νοσοκομείο Αλ Σίφα, Γάζα
Τραυματίες στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας (φωτογραφία αρχείου) (AP Photo/Abed Khaled, File)

Ο Δρ Abu Nujaila και ο Δρ Al Sahar βρίσκονταν στο νοσοκομείο όταν αυτό χτυπήθηκε στον τρίτο και τέταρτο όροφο. Άλλο ιατρικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τραυματίστηκε επίσης σοβαρά. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μοιράζονται τακτικά πληροφορίες για το Al Awda ως λειτουργικό νοσοκομείο και την παρουσία του προσωπικού τους στο Al Awda στα αντιμαχόμενα μέρη. Οι συντεταγμένες GPS μοιράστηκαν επίσης με τις ισραηλινές αρχές χθες.

Καταδικάζουμε αυτή την επίθεση με τον πιο έντονο τρόπο και ζητάμε για άλλη μια φορά τον σεβασμό και την προστασία των ιατρικών δομών, του προσωπικού και των ασθενών.

Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, περισσότεροι από 200 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται στο Al Awda και δεν μπορούν να λάβουν την περίθαλψης που χρειάζονται. Αυτοί οι ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως και με ασφάλεια σε άλλα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν, αν και όλα τα νοσοκομεία στη Γάζα λειτουργούν πέρα από τις δυνατότητές τους από τον Οκτώβριο λόγω των συνεχιζόμενων ελλείψεων, των επιθέσεων και του εξαιρετικά μεγάλου φόρτου εργασίας.

Αυτό είναι ένα ακόμη περιστατικό που έχει υποστεί το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τις τελευταίες ημέρες. Οι συνάδελφοί μας που βοηθούν εκατοντάδες ασθενείς στη Γάζα αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες στιγμές στην παροχή της λιγοστής ιατρικής φροντίδας που τους επιτρέπεται να παρέχουν. Το να βλέπουμε γιατρούς να σκοτώνονται δίπλα σε νοσοκομειακά κρεβάτια είναι πέρα για πέρα τραγικό και αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα.

Οι επιθέσεις σε ιατρικές δομές αποτελούν σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και αυτό έχει γίνει συστηματικό τις τελευταίες εβδομάδες. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τώρα περισσότερο από ποτέ, την άρση της πολιορκίας και την προστασία των ιατρικών δομών και του ιατρικού προσωπικού.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στο Al Awda από το 2018, πραγματοποιώντας επανορθωτικές επεμβάσεις για ενήλικες και επεμβάσεις τραύματος για παιδιά. Αποτίνουμε φόρο τιμής στο θάρρος των συναδέλφων μας και θα τους θυμόμαστε πάντα.”.

Χαμάς και Ισραήλ πιο κοντά σε κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων

Οι διαπραγματεύσεις μοιάζουν να επιταχύνονται σήμερα προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι κάποιοι τουλάχιστον από τους ομήρους που κρατά η Χαμάς και σε αντάλλαγμα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό για νέο πολύνεκρο πλήγμα σε νοσοκομείο υπό πολιορκία.

«Το κίνημα (σ.σ. η Χαμάς) έδωσε την απάντησή του στους αδελφούς από το Κατάρ και στους μεσολαβητές. Πλησιάζουμε στη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, σε λακωνικό μήνυμά του στα αραβικά που εστάλη σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων –ανάμεσά τους στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Reuters– από το γραφείο του.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα