Γάζα: Προθεσμία ως το ραμαζάνι από το Ισραήλ για την επίθεση στη Ράφα

Διαβάζεται σε 3'
Παλαιστίνιοι περιμένουν τη σειρά τους για να αγοράσουν ψωμί από αρτοποιείο στη Ράφα
Παλαιστίνιοι περιμένουν τη σειρά τους για να αγοράσουν ψωμί από αρτοποιείο στη Ράφα AP Photo/Fatima Shbair)

Η κυβέρνηση Νετανιάχου παραμένει αποφασισμένη να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα ενώ υπουργοί της καλούν τη Χαμάς να παραδώσει τους Ισραηλινούς ομήρους μέχρι το ραμαζάνι.

Ο Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης πολέμου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε την Κυριακή (18/2), πως το Ισραήλ θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Ράφα, αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει τους ισραηλινούς ομήρους μέχρι το ραμαζάνι.

“Ο κόσμος πρέπει να το μάθει και οι ηγέτες της Χαμάς πρέπει να το μάθουν: αν ως το ραμαζάνι οι όμηροι δεν είναι σπίτι, οι μάχες θα συνεχιστούν παντού, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Ράφας”, είπε ο άλλοτε αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ.

“Σε όσους λένε ότι το τίμημα είναι υπερβολικά υψηλό, λέω καθαρά: η Χαμάς έχει επιλογή. (Τα μέλη της) μπορούν να παραδοθούν, να απελευθερώσουν τους ομήρους και οι άμαχοι στη Γάζα θα μπορέσουν έτσι να γιορτάσουν το ραμαζάνι”, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη διάσκεψη των προέδρων των κυριότερων αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, που διεξάγεται στην Ιερουσαλήμ.

Το ραμαζάνι, ιερός μήνας για τους μουσουλμάνους, αναμένεται να ξεκινήσει περί την Κυριακή 10η Μαρτίου.

Παρά τις εκκλήσεις μέρους της διεθνούς κοινότητας να μην προχωρήσει, η κυβέρνηση Νετανιάχου εμφανίζεται αποφασισμένη να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι. Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους εξαιτίας του πολέμου εκεί ζουν σε εξαιρετικά σκληρές συνθήκες.

Ο κ. Γκαντς διαβεβαίωσε πως η επίθεση θα γίνει σε συντονισμό και στο πλαίσιο διαλόγου με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, καθώς και ότι θα «διευκολυνθεί η κατεπείγουσα απομάκρυνση των αμάχων» ώστε να μειωθεί «όσο είναι δυνατόν» ο αριθμός των θυμάτων στις τάξεις τους.

Η Ράφα και η Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, καθώς και άλλοι τομείς του μικρού παλαιστινιακού θυλάκου, βομβαρδίστηκαν εντατικά από τον ισραηλινό στρατό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 127 άνθρωποι μέσα σε 24 ώρες, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, κινήματος στην εξουσία σε αυτή την παλαιστινιακή περιοχή από το 2007.

Γκάλαντ: Η Χαμάς έχει χάσει κάθε διάθεση για μάχη

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε πως τα μέλη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν πλέον διάθεση να εμπλέκονται σε μάχες, έπειτα από τέσσερις και πλέον μήνες πολέμου.

«Διακόσιοι μαχητές παραδόθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ, δεκάδες άλλοι στο νοσοκομείο Άμαλ», είπε ο υπουργός Άμυνας σε αξιωματικούς του στρατού του χθες, τονίζοντας πως «αυτό δείχνει πως έχουν χάσει τη διάθεσή τους για μάχη».

Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.

Ακόμη, ο κ. Γκάλαντ υποστήριξε πως η ηγεσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με επικεφαλής τον Γιαχία Σινουάρ, έχει χάσει την επαφή με τον έξω κόσμο. «Η οργάνωση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δεν αντιδρά», καθώς «δεν υπάρχει κανένας να μιλήσει στο πεδίο», είπε.

Οι τελευταίες συντεταγμένες δυνάμεις της Χαμάς βρίσκονται στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας και στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, συνέχισε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας. Όταν ο στρατός του Ισραήλ αναλάβει δράση εκεί, «δεν θα υπάρχει κανένας να τις βοηθήσει, ούτε Ιρανοί, ούτε διεθνής υποστήριξη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα