Γενεύη: "Ρεαλιστική" η προσδοκία να αρθούν τα εμπόδια

Γενεύη: "Ρεαλιστική" η προσδοκία να αρθούν τα εμπόδια

Σε εξέλιξη είναι οι συνομιλίες της Γενεύης της Ομάδας των 5+1, με το Ιράν, για το πυρηνικό του πρόγραμμα, με "ρεαλιστική" προσδοκία να αρθούν τα (λίγα) εμπόδια και να υπογραφεί μία προσωρινή συμφωνία

Οι υπουργοί των Εξωτερικών έξι σημαντικών διεθνώς δυνάμεων βρίσκονται σήμερα στη Γενεύη εν μέσω "ρεαλιστικής" προσδοκίας να αρθούν τα -λίγα, όπως διαρρέουν πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση εναπομείναντα εμπόδια και να κλείσει προσωρινή συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Σε αυτήν την τελευταία περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει ο δρόμος για να αρθούν μεταγενέστερα οι σε βάρος της ιρανικής οικονομίας μακρόχρονες κυρώσεις, που τραυματίζουν καίρια την ιρανική οικονομία και η Τεχεράνη ενδιαφέρεται "να αρθούν ταχέως", όπως ανέφερε με σημερινή δήλωσή του που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Οι υπουργοί των Εξωτερικών της Βρετανίας, Κίνας, Γαλλίας, Ρωσίας, ΗΠΑ (μονίμων μελών στο Συμβούλιο Ασφάλειας στον ΟΗΕ) αλλά και της Γερμανίας (Ομάδα 5+1) προσήλθαν ο ένας μετά τον άλλον στη Γενεύη τις λίγες τελευταίες ώρες, πλαισίωσαν τις μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών τους στις συνομιλίες αυτές.

Όμως, σύμφωνα με διπλωμάτες που συμβουλεύθηκε το Γερμανικό πρακτορείο, οι έξι υπουργοί θα προσέλθουν στη διεξαγόμενη διαβούλευση με συνομιλητή τον ιρανό συνάδελφό τους, αποκλειστικώς στην περίπτωση κατά την οποία θα διαγράφεται πλέον, καθαρά, η προοπτική της υπογραφής προσωρινής συμφωνίας με την ιρανική κυβέρνηση.

Μέσα στους "αρκετούς" μήνες, που θα ισχύει η προσωρινή συμφωνία, οι δύο πλευρές θα έχουν την δυνατότητα να συνάψουν συμφωνία ευρύτερου φάσματος για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, χάρη στην οποία θα αρθούν οι κατά Ιράν διεθνείς κυρώσεις, πρόσθεσαν οι ίδιοι διπλωμάτες ζητώντας να μείνουν ανώνυμοι.

Η Δύση, φοβάται ότι με τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υπολογίσιμες ποσότητες, ο οποίος γίνεται ταυτοχρόνως σε διαφορετικές πυρηνικές μονάδες στο έδαφός του Ιράν θα μπορέσει η Τεχεράνη, εν καιρώ, να φτειάξει μία ατομική βόμβα.

Αντιθέτως, το Ιράν επιμένει πως "αμιγώς ειρηνικός" είναι ο σκοπός του προγράμματός του αυτού και διακηρύσσει ότι ούτε μπορεί ούτε επιθυμεί να απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματά του κατά την προόδο των συνομιλιών με την Ομάδα 5+1.

Δύσκολες οι συνομιλίες, το χάσμα απόψεων επιμένει

Στις δηλώσεις που έκαναν σήμερα, δεύτερο εκοσιτετράωρο από της επανάληψης των συνομιλιών, οι υπουργοί της Ομάδας 5+1 εστίασαν στο "χάσμα" των εκατέρωθεν απόψεων και στην ανάγκη αυτό να γεφυρωθεί.

Ετσι, από κεντρικό ξενοδοχείο της ελβετικής πόλης, ο Ουΐλιαμ Χέιγκ, ο βρετανός ΥΠΕΞ, εστίασε από την πλευρά του στο ότι "τίποτε δεν έχει τελειώσει", ότι πρόκειται για "δύσκολες συνομιλίες" και γιαυτό άλλωστε "δικαιολογείται, στο χρονικό αυτό στάδιο, η παρουσία υπουργών" στη Γενεύη.

Παρεμβαίνοντας, ο γερμανός ομόλογός του Χέιγκ, Γκίντε Βεστερβέλε, χαρακτήρισε ως "ρεαλιστική" την ελπίδα να αρθούν τα εμπόδια που καθυστερούν την επίτευξη κάποιας μορφής συμφωνίας, επέμεινε δε ότι γιά κάτι τέτοιο "απομένει να γίνουν πολλά πράγματα".

το μεταξύ, στην Τεχεράνη η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε σήμερα το μεσημέρι την δήλωση που έκανε σχετικώς ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί σύμφωνα με την οποία, " στη βάση του διεθνούς δικαίου κινούμεθα με σκοπό να επιλύσουμε προβλήματα συναφή με την διένεξη για το πυρηνικό μας πρόγραμμα, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν επιθυμούμε να παράγουμε όπλα μαζικής καταστροφής".

Βασικό μέλημά μας είναι η "ταχεία άρση" των διεθνών κυρώσεων, που τραυματίζουν καίρια την οικονομία του Ιράν, όπως στις ίδιες δηλώσεις του υπογράμμισε ο πρώτος πολίτης του Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στη Γενεύη οι έξι υπουργοί Εξωτερικών των μεγάλων δυνάμεων για την τελική συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά

Για υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης προειδοποιεί το Ιράν

SHARE: