Αίγυπτος: Η γενική εισαγγελία διαψεύδει ότι προφυλακισμένος ερευνητής βασανίστηκε

Αίγυπτος: Η γενική εισαγγελία διαψεύδει ότι προφυλακισμένος ερευνητής βασανίστηκε
Αίγυπτος - Φωτό αρχείου AP

Ο Πάτρικ Ζάκι βρίσκεται στα χέρια των αρχών εδώ και έναν περίπου μήνα και έχει καταγγείλει μέσω των δικηγόρων του βασανισμό. Η γενική εισαγγελία της Αιγύπτου αρνείται.

Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου διέψευσε την Κυριακή την καταγγελία ότι υπέστη βασανισμό ο αιγύπτιος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πάτρικ Ζάκι, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος επί έναν μήνα.

Ο Ζάκι, 28 ετών, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Καΐρου την 7η Ιανουαρίου, κατά την άφιξή του στην πατρίδα του για να επισκεφθεί την οικογένειά του.

Οι δικηγόροι του Ζάκι κατήγγειλαν ότι ξυλοκοπήθηκε και υπέστη ηλεκτροσόκ από στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας. Ο Ζάκι «δεν κατέθεσε ότι υπέστη (…) οποιαδήποτε κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της σύλληψης ή της κράτησής του», αντέτεινε σε ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας. «Κανένας τραυματισμός» δεν ήταν ορατός στο σώμα του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ζάκι εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ βρισκόταν στην Ιταλία. Είναι αντιμέτωπος κυρίως με τις κατηγορίες της «διασποράς ψευδών ειδήσεων» της «υποκίνησης σε ανατροπή της κρατικής τάξης» και της «προαγωγής τρομοκρατικών ενεργειών», σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αιγυπτιακή δικαιοσύνη και στα αιγυπτιακά σώματα ασφαλείας.

Το Σάββατο οι αρχές αποφάσισαν να παραμείνει προφυλακισμένος ως την προσαγωγή του ενώπιον εισαγγελέα την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε η EIPR την ίδια ημέρα, ζητώντας την άμεση αποφυλάκισή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα