Γεννημένος στη Σαουδική Αραβία ο καμικάζι της Κωνσταντινούπολης

default image

Περισσότερα στοιχεία για τον άνθρωπο που προκάλεσε την έκρηξη στην παλιά πόλη της Κωνσταντινούπολης, σκορπίζοντας το θάνατο σε 10 τουρίστες δίνουν τουρκικά ΜΜΕ

Η επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη αποδίδεται σε οπαδό του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε. Ο 28χρονος Ναμπίλ Φαντλί, όπως είναι το όνομά του, που γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία και έχει ρίζες από τη Συρία, ανατινάχτηκε αφού εισχώρησε σε γκρουπ τουριστών στην πλατεία Σουλτανχαμέτ, κοντά στο Μπλε Τζαμί και την Αγιά Σοφιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης είχε περάσει πριν από λίγες ημέρες τα σύνορα της Τουρκίας από τη Συρία.

Καταλυτική φαίνεται πως ήταν η παρέμβαση του τουριστικού οδηγού από την Τουρκία, ο οποίος δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη αντιλήφθηκε τον καμικάζι και φώναξε “τρέξτε μακριά” στους τουρίστες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αποτροπή ακόμη περισσότερων νεκρών από την έκρηξη.

Τα στοιχεία του δράστη είχε περιγράψει αδρά και ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου, που το απόγευμα της Τρίτης έκανε λόγο για “αλλοδαπό, μέλος της Daesh (η ονομασία του ισλαμικού κράτους που δραστηριοποιείται στο Ιράκ και τη Συρία)”. Ο Νταβούτογλου επικοινώνησε αμέσως με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήριά του.

Η επίθεση αυτή είναι η τρίτη που εκτελείται από μέλη του ισλαμικού κράτους σε τουρκικό έδαφος σε διάστημα μόλις επτά μηνών. Τον κύκλο του αίματος άνοιξε η βόμβα που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων του Δημοκρατικού Κόμματος στη νοτιοανατολική Τουρκία στις 5 Ιουνίου του 2015. Παρομοίως και με το μακελειό σε πολιτισμικό κέντρο της επαρχεία του Σουρούτς, όπου έχασαν τη ζωή τους 33 σοσιαλιστές ακτιβιστές στις 20 Ιουλίου 2015. Το τρίτο χτύπημα ήλθε τον Οκτώβριο, όταν η ειρηνική διαδήλωση στην Άγκυρα μετετράπη σε λουτρό αίματος κοστίζοντας τη ζωή σε 100 ανθρώπους. Αυτή η τελευταία είναι και η πιο αιματηρή επίθεση που έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της χώρας.

Πηγή: hurriyet

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα