Γεωργία: Βουλευτής γρονθοκόπησε αντίπαλό του στο πρόσωπο – Βίντεο

Διαβάζεται σε 3'
Γεωργία: Βουλευτής γρονθοκόπησε αντίπαλό του στο πρόσωπο – Βίντεο
X

Άγριος καβγάς βουλευτών στη Γεωργία, κατά τη συζήτηση για τον νόμο περί “ξένων πρακτόρων”. Βουλευτής δέχθηκε γροθιά στο πρόσωπο την ώρα που μιλούσε

Γεωργιανοί βουλευτές ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση σήμερα μέσα στο κοινοβούλιο καθώς οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος σκέφτονται να προωθήσουν τον αμφιλεγόμενο νόμο περί «ξένων πρακτόρων» ο οποίος έχει επικριθεί από τις δυτικές χώρες.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από την γεωργιανή τηλεόραση δείχνουν τον Μαμούκα Μντιναράτζε, αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος “Γεωργιανό Όνειρο” που προωθεί το νομοσχέδιο, να δέχεται γροθιά στο πρόσωπο από τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Αλέκο Ελισασβίλι, ενώ μιλούσε από το βήμα.

Το περιστατικό προκάλεσε έναν ευρύτερο καβγά μεταξύ αρκετών βουλευτών, ένα περιστασιακό φαινόμενο στο συχνά θορυβώδες κοινοβούλιο της Γεωργίας.

Τι προβλέπει ο νόμος περί “ξένων πρακτόρων”

Το κόμμα ‘Γεωργιανό Όνειρο’ είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα επαναφέρει την νομοθεσία που απαιτεί από οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό να καταγράφονται ως ξένοι πράκτορες ή να τους επιβάλλονται πρόστιμα, 13 μήνες αφότου διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είχαν ως αποτέλεσμα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Ο νόμος έχει επικριθεί από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έδωσε στην Γεωργία την ιδιότητα του υποψήφιου κράτους μέλους τον Δεκέμβριο, έχει πει ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι ασυμβίβαστη με τις αξίες της Ε.Ε.

Οι επικριτές του νόμου στην Γεωργία, που τον χαρακτηρίζουν «ρωσικό νόμο», τον συγκρίνουν με την νομοθεσία που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να καταστείλει τους διαφωνούντες στην Ρωσία.

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου ενόψει της μαζικής διαμαρτυρίας που αναμένεται σήμερα το απόγευμα στην οποία κάλεσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η Ρωσία είναι ευρέως μη δημοφιλής στην Γεωργία, λόγω της υποστήριξης της Μόσχας προς τις αποσχισθείσες περιοχές της Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η Ρωσία νίκησε στον σύντομο πόλεμο την Γεωργία το 2008.

Το “Γεωργιανό Όνειρο”, το οποίο ισχυρίζεται ότι θέλει η χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αν και έχει εμβαθύνει τους δεσμούς με την Μόσχα, λέει ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για να καταπολεμήσει τις «ψευδο φιλελεύθερες αξίες» όπως τις αποκαλεί, που επιβάλλονται από τους ξένους και για να προωθήσει την διαφάνεια.

Μόλις εγκριθεί από τα μέλη της επιτροπής νομοθετικών υποθέσεων της βουλής η οποία ελέγχεται από το «Γεωργιανό Όνειρο» και τους συμμάχους του, ο νόμος περί ξένων πρακτόρων μπορεί να προχωρήσει σε πρώτη ανάγνωση στο κοινοβούλιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα