Γερμανία: Εργασιακός μεσαίωνας σε σφαγεία περιοχής με lockdown

Γερμανία: Εργασιακός μεσαίωνας σε σφαγεία περιοχής με lockdown
AP Photo/Gero Breloer

Έρευνα της Deutsche Welle αποκαλύπτει εργασιακό... μεσαίωνα σε σφαγείο της Γερμανίας, σε περιοχή που πρόσφατα κηρύχτηκε ως εστία κρουσμάτων κορονοϊού. Οι αντίξοες συνθήκες εργασίας και οι εταιρείες υπεργολαβίας.

Δεν έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τον εντοπισμό χιλιάδων κρουσμάτων σε μονάδα επεξεργασίας κρέατος στο Γκίτερσλο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαίας που οδήγησε τους εργαζόμενους των σφαγείων Τένιες σε ξαφνική καραντίνα, ωστόσο αυτό το διάστημα ήταν αρκετό για να αποκαλυφθούν οι αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται και οι απαράδεκτοι όροι στα συμβόλαια που υπογράφουν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle και με τις καταγγελίες των -πρώην κυρίως- εργαζομένων στην εταιρεία ξεδιπλώνουν το κουβάρι του εργασιακού μεσαίωνα που επικρατεί στα σφαγεία, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνονται μέσω ρουμανικών εταιριών υπεργολαβίας οι εργαζόμενοι. Η σχετική έρευνα φέρνει στο φως της δημοσιότητας αποκαλύψεις για υπογραφή συμβολαίων που κοστίζουν στους εργαζομένους και για ταξίδια από τη Ρουμανία στη Γερμανία με κόστη που καλούνται να επωμιστούν οι ίδιοι. Παράλληλα, το ωρομίσθιο των 9,35 ευρώ αντιστοιχεί στον κατώτατο γερμανικό μισθό, από τον οποίο μάλιστα ένα κομμάτι αφαιρείται για να καλυφθούν τα έξοδα στέγασης οι υπερωρίες δεν πληρώνονται, ενώ οι συνθήκες και το εργασιακό περιβάλλον τη δεδομένη περίοδο μόνο ασφαλή δεν είναι, αφού τα μέτρα προστασίας είναι ελλιπή.

Όλα αυτά στις πλάτες και με την ανοχή των εργαζομένων που αναγκάζονται να δεχτούν και να υπομείνουν τους χαμηλούς μισθούς και τις απάνθρωπες συνθήκες, καθώς θεωρούν ότι έστω κι αυτό το εργασιακό πλαίσιο είναι καλύτερο από αυτό που συναντούν στη Ρουμανία και ότι ακόμη κι αυτός ο χαμηλός μισθός είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειάς τους και των συγγενικών τους προσώπων που βρίσκονται στη χώρα τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα