Γερμανία: Πρώτη συμφωνία για κυβέρνηση “Φανάρι”

Γερμανία: Πρώτη συμφωνία για κυβέρνηση “Φανάρι”
Οι ηγέτες των τριών κομμάτων AP

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι ήρθαν πρώτοι στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι ανακοίνωσαν σήμερα πως κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση.

Η συμμαχία των σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων και των Φιλελεύθερων συγκέντρωνε από την αρχή τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Εκτός απροόπτου αυτή η συμμαχία επιτεύχθηκε μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων. Ο πολύ πιθανός πλέον συνασπιασμός ονομάζεται “φανάρι” από τα χρώματα των τριών κομμάτων, που θα συμμετέχουν.

Ο επικεφαλής του SPD και προφανώς επόμενος Καγκελάριος, Ολαφ Σολτς τόνισε σχετικά: “Συμφωνήσαμε σε ένα κοινό κείμενο. Είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα που πιστοποιεί ότι στη Γερμανία μπορεί να σχηματιστεί μία κυβέρνηση που θα πετύχει την πρόοδο της χώρας”.

Μεταξύ των τριών κομμάτων είχαν γίνει συνολικά τρεις συναντήσεις μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Ως κυριότερος στόχος της μελλοντικής κυβέρνησης ορίζεται η αντιμέτωπιση της κλιματικής αλλαγής χωρίς όμως να τίθεται ως αυστηρή προϋποθεση η κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από κάρβουνο μέχρι το 2030.

Υπάρχει επίσης συμφωνία για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα από το 2022 και τη διασφάλιση των συντάξεων, αλλα και για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Οι τρεις μελλοντικοί εταίροι συμφώνησαν επίσης σε μέτρα για την αντιμετώπιση του τεράστιου στεγαστικού προβλήματος στη χώρα και συγκεκριμένα ότι θα χτίζονται κάθε χρόνο 400.000 νέα διαμερίσματα εκ των οποίων τα 100.000 με χρηματοδότηση από το γερμανικό δημόσιο.

Οι Φιλελεύθεροι πάντως φέρονται να βάζουν βέτο στην αύξηση της φορολογίας.

Το κοινο κείμενο της καταρχήν συμφωνίας περιλαμβάνει και αναφορές στην Ευρώπη. Οι τρεις μελλοντικοί εταίροι συμφωνούν στην ανάγκη ενδυνάμωσης της ΕΕ και της δημιουργίας ευρωστρατού. Στηρίζουν επίσης το ευρωπαϊκό Green Deal και το Ταμείο Ανάκαμψης και ζητούν καμπάνια κατά της παραπληροφόρησης και των fake news.

Aναμένονται πλέον και άλλες επί μέρους διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί οριστική συμφωνία αλλά και να καταλήξουν οι εμπλεκόμενοι στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Εκτός της κλιματικής αλλαγής ο Σολτς μίλησε επίσης και για τη διασφάλιση των συντάξεων στο μέλλον.

Από την πλευρά των Πρασίνων, η συμπρόεδρος Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι στόχος δεν είναι η πολιτική του «μικρότερου κοινού παρονομαστή». Όλες οι πλευρές χρειάστηκε να κάνουν παραχωρήσεις, αλλά αποφασιστικής σημασίας υπήρξε η οικοδόμηση μιας κοινωνικο-οικολογικής οικονομίας της αγοράς, εξήγησε.

Ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ αναφέρθηκε κυρίως στο «πολιτικό στιλ» που αναδείχθηκε από τις συνομιλίες των τελευταίων ημερών. «Συζητήσαμε με μεγάλη σοβαρότητα και περιέργεια. Αυτές οι εμπιστευτικές συνομιλίες αποτελούν σημείο καμπής για την πολιτική κουλτούρα της Γερμανίας και σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται εφικτό και ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Λίντνερ.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί το “μικρό” Συνέδριο των Πρασίνων, το οποίο αναμένεται να δώσει τη συγκατάθεσή του για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, ενώ το FDP θα απευθυνθεί τις επόμενες ημέρες για τον ίδιο σκοπό στα κομματικά όργανα. Στο SPD δεν προβλέπεται ανάλογη διαδικασία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα