Γερμανία: Σύλληψη άνδρα για αποστολή εξαρτημάτων drone στη Ρωσία

Γερμανία: Σύλληψη άνδρα για αποστολή εξαρτημάτων drone στη Ρωσία
Orlan-10 AP

Ένας Γερμανός, με ρωσική επίσης υπηκοότητα, έστελνε στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ηλεκτρονικά εξαρτήματα για μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ένας άνδρας, με διπλή υπηκοόητα σε Γερμανία και Ρωσία, συνελήφθη καθώς θεωρείται ύποπτος για εξαγωγές εξαρτημάτων στη Ρωσία που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικό υλικό. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην εξέταση της υπόθεσης όχι σε επίπεδο κρατιδίου αλλά σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο φερόμενος δράστης, που αναφέρεται μόνο ως Βάλντεμαρ Β. , κατηγορείται για παραβίαση κυρώσεων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ο Βάλντεμαρ Β. βρίσκεται σε προδικαστική διαδικασία από τις 9 Μαρτίου.

Μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαρτίου 2023, ο άνδρας φέρεται πως εξήγαγε 26 φορές ηλεκτρονικά εξαρτήματα σε ρωσική εταιρεία, σχετική με την παραγωγή στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αναγνωριστικών αεροσκαφών Orlan-10.

Η γενική εισαγγελία παρενέβη “λόγω της ιδιαίτερης σημασίας της υπόθεσης”, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Το ένταλμα σύλληψης αντικαθιστά ένα άλλο που είχε εκδοθεί από περιφερειακό δικαστήριο του Μανχάιμ στις 8 Μαρτίου.

Η εταιρεία που ανήκει στον κατηγορούμενο εισήγαγε ηλεκτρονικά εξαρτήματα από τρίτες χώρες στην Γερμανία και έπειτα τα έστελνε σε δύο ρωσικές εταιρείες. Μέσω των συγκεκριμένων εταιρειών, έφταναν σε επιχείρηση της αμυντικής βιομηχανίας της Ρωσίας. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία πραγματοποιούνταν μέσω της Λιθουανίας και του Ντουμπάι.

Για να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ, ο Βάλντεμαρ Β. εισήγαγε γενικά είδη από το εξωτερικό στη Γερμανία και στη συνέχεια τα εξήγαγε στη Ρωσία – εν μέρει μέσω μιας εταιρείας που ήλεγχε στη Βάδη-Βυρτεμβέργη [νοτιοδυτικά]”, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Τα 714.000 ευρώ “αγγίζει” η συνολική αξία των εξαρτημάτων που εξήχθησαν στην Ρωσία.

Οι γερμανικές αρχές καταδιώκουν όλο και περισσότερο όσους είναι ύποπτοι για καταστρατήγηση των κυρώσεων, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Νωρίτερα τον Αύγουστο, ένας επιχειρηματίας συνελήφθη ως ύποπτος για την παροχή εργαλειομηχανών, που χρησιμοποιούνται από ρωσική εταιρεία, για την παραγωγή τυφεκίων ελεύθερων σκοπευτών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα