Γερμανικές Εκλογές: 7 ενδιαφέροντα ‘outsider’

Γερμανικές Εκλογές: 7 ενδιαφέροντα ‘outsider’
The Reichstag building, which host the German parliament Bundestag is reflected in the sunglasses of a woman ahead of the German general election, in Berlin, Friday, Sept. 22, 2017. German voters will elect their new parliament on Sunday, Sept. 24, 2017, but don't expect a new government to be in place next week. With the seats expected to be spread across up to six caucuses, there's very little chance of anyone winning a majority to govern alone. (AP Photo/Markus Schreiber) AP Photo/Markus Schreiber

Νεοναζί, αυτονομιστές και αναρχοοικολόγοι στην προεκλογική κούρσα της Γερμανίας

Στα 42 ανέρχεται ο αριθμός των κομμάτων που συμμετέχουν στις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου και πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ.

Όπως αναφέρει το Politico,  τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν καμία πιθανότητα εισόδου στο νέο κοινοβούλιο, προσφέρουν όμως μία ενδιαφέρουσα εικόνα του γερμανικού πολιτικού φάσματος.

NPD

Το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας θεωρείται από πολλούς νεοναζιστική οργάνωση, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες να καταστεί παράνομο.

Η πρώτη κατέρρευσε το 2003 όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας απέρριψε στοιχεία που ελήφθησαν από μυστικούς αστυνομικούς που είχαν διεισδύσει στην οργάνωση.

Η δεύτερη προσπάθεια, πραγματοποιήθηκε φέτος: Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε πως αν και οι θέσεις του NPD είναι “ασύμβατες με τη Δημοκρατία”, η μικρή του δύναμη δεν το καθιστά πραγματική απειλή.

Λαμβάνοντας το 1,3% των ψήφων στις εκλογές του 2013, δεν κατάφερε να εισέλθει στο γερμανικό κοινοβούλιο, απέσπασε όμως μία έδρα στο ευρωκοινοβούλιο τον επόμενο χρόνο. Η ίδρυση του ακροδεξιού κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία” το 2013, αποτέλεσε πλήγμα για το NPD, αφού απορρόφησε πολλούς ψηφοφόρους του.

Σύμφωνα με προεκλογική αφίσα του κόμματος, το “λόμπι του ασύλου” στηρίζει τρομοκράτες, ενώ σε άλλη εικονίζονταν πρόσφυγες σε φουσκωτό με τη φράση: “Αφαιρούμε τον αέρα από τις πολιτικές ασύλου”.

Κόμμα της Βαυαρίας(Bavaria Party)

Το Κόμμα της Βαυαρίας ιδρύθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στόχος του είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφασιστεί η ανεξαρτησία της Βαυαρίας.

Είναι μέλος της ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Ελευθερία, ενός συνασπισμού που περιλαμβάνει επίσης κόμματα που στηρίζουν την ανεξαρτησία της Σκωτίας και της Καταλονίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Ιούλιο, ένας στους τρεις Βαυαρούς στηρίζουν την ανεξαρτησία της Βαυαρίας: Όπως υποστηρίζει, άλλωστε το BP, το κρατίδιο των 12 εκατομμυρίων μπορεί να σταθεί ως ανεξάρτητο κράτος, όπως, άλλωστε, το Βέλγιο, η Ουγγαρία ή η Σουηδία. “Ήρθε η ώρα για μία μεγάλη Βαυαρική επανάσταση” διακηρύττει προεκλογική τους αφίσα:

Β*

Τo B* αυτοπροσδιορίζεται ως “αναρχοοικολογικό, ντανταϊστικό χωνευτήρι”. Στην ιστοσελίδα του, το κόμμα αναφέρει ότι, επί 12 χρόνια, το μότο του είναι: “μικρό αλλά αργό, σαν σαλιγγάρι-βαμπίρ που βύθισε τα δόντια του στο πολιτικό τοπίο”

Ανάμεσα σε άλλα, στην προεκλογική του εκστρατεία υποστηρίζει βασικό εισόδημα χωρίς προϋποθέσεις, αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και το “λιώσιμο ενός αυτοκινήτου για κάθε κομμένο δέντρο”.

Η Ενότητα(Die Einheit)

Η Ενότητα(Die Einheit) αυτοαποκαλείται “το μοναδικό κόμμα στη Γερμανία” που αντιπροσωπεύει τους Γερμανούς που έχουν μεταναστεύσει στη χώρα από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Οι επικριτές του κόμματος υποστηρίζουν ότι προωθεί την ατζέντα του Κρεμλίνου, σε μία περίοδο που, οι ηγέτες της χώρας, προειδοποιούν για ενδεχόμενη εμπλοκή των Ρώσων στην εκλογική διαδικασία.

Ο ιδρυτής του κόμματος, Ντιμίτρι Ρέμπελ, αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τη Ρωσία.

Το Κόμμα(Die Partei)

“Το Κόμμα” ιδρύθηκε από τους συντάκτες του χιουμοριστικού περιοδικού Titanic, το 2004 και έγινε το πρώτο σατυρικό κόμμα που κέρδισε έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, το 2014.

Στην εκστρατεία του επιτίθεται κατά των παραδοσιακών κομμάτων: μέρος της πολιτικής του αποτελούν οι κατηγορίες κατά του Πούτιν “για τα πάντα” και ο “έλεγχος της τιμής της μπύρας”.

Κατάφεραν να “χακάρουν” 31 σελίδες του facebook, οι οποίες υποστήριζαν το ακροδεξιό ΑfD, μετονομάζοντας μία από αυτές από “Αγάπη για την πατρίδα”(Heimat Liebe) σε “Αγάπη για το Χούμους”(Humus Liebe).

Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γερμανίας ιδρύθηκε το 1968 στην Δυτική Γερμανία, μετά την απαγόρευση του προηγούμενου κομμουνιστικού κόμματος επειδή “απέρριπτε τις αρχές και τους θεσμούς της ελεύθερης δημοκρατικής τάξης”.

Το ΚΚΓ είχε την οικονομική υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να μπει στο κοινοβούλιο.

Μαρξιστικό Λενινιστικό Κόμμα της Γερμανίας

Πρόκειται για ακόμη ένα κομμουνιστικό κόμμα, το οποίο “αμύνεται των αρετών” της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον Ιωσήφ Στάλιν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του.

Το ΜΛΚΓ προκάλεσε συζήτηση στο Ισραήλ λόγω της υποστήριξής του στο  Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, μία μαρξιστική-λενινιστική οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα