Γερμανικές εκλογές: Η Μέρκελ ανεβαίνει, οι Σοσιαλδημοκράτες ψάχνουν υποψήφιο

Στιγμιότυπο από την δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016.
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
Στιγμιότυπο από την δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) EUROKINISSI

Το CDU ενισχύεται στις δημοσκοπήσεις, ενώ το SPD δηλώνει ανοιχτό σε ένα συνασπισμό με τη Linke και τους Πράσινους. Πρώτα όμως πρέπει να βρει υποψήφιο καγκελάριο και το ερώτημα είναι εάν θα επιλεγεί ο Γκάμπριελ ή ο Σουλτς

Οι γερμανικές εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβριο του 2017 αποτελούν ένα πολιτικό ορόσημο όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη την οποία επηρεάζει η γερμανική πολιτική ηγεσία, καθώς και για την Ελλάδα. Και αυτό δεδομένου ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση για το χρέος πριν τις κάλπες και άρα για άλλη μία φορά τα εσωτερικά πολιτικά θέματα της Γερμανίας θα κρίνουν το μέλλον της ΕΕ και της χώρας μας.

Υποψήφια για την καγκελαρία με το CDU θα είναι για άλλη μία φορά η Άνγκελα Μέρκελ, η κυρίαρχος της γερμανικής και ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής τα τελευταία χρόνια, ενώ το SPD ψάχνει ακόμη το αντίπαλο δέος στη "μητερούλα" όπως την αποκαλούν οι ψηφοφόροι της και δηλώνει ήδη ανοιχτό σε ένα συνασπισμό με τη Linke και τους Πράσινους.

ADVERTISING

Το 31,5% των Γερμανών θα ψήφιζε το Χριστανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ιnsa για τη Bild, δηλαδη 1,5% περισσότερο από την τελευταία δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας την περασμένη εβδομάδα. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μέρκελ για την καγκελαρία. Κινητικότητα υπάρχει όμως και στους ψηφοφόρους των άλλων γερμανικών κομμάτων με εξαίρεση του Πράσινους (Die Gruenen) οι οποίοι παραμένουν σταθεροί στο 10,5%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD υποχωρούν κατά 0,5% στο 22%, όπως και η Αριστερά (Die Linke) στο 10,5%. Κατά 1% μειώνεται σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Bild το ποσοστό των Φιλελευθέρων (5,5%), ενώ αυξάνεται κατά 0,5% εκείνο του λαϊκιστικού -ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο λαμβάνει το 15% των ψήφων και παραμένει επομένως τρίτο κόμμα στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων πολιτών.

Μετά την ανακοίνωση της νέας υποψηφιότητας Μέρκελ για τον θώκο της καγκελαρίας για τέταρτη φορά, τα βλέμματα πέφτουν τώρα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Ποιος θα είναι ο υποψήφιος για την καγκελαρία από το SPD; Ποιος θα αναμετρηθεί με την καγκελάριο που κατάφερε να «κλέψει» χώρο και θέματα που ανήκαν παραδοσιακά στο οπλοστάσιο του κόμματος που υπερασπίζεται τον απλό άνθρωπο;

Απάντηση δεν υπάρχει ή -καλύτερα- δεν υπάρχει ακόμη. Χθες, στη συνέντευξη τύπου του κόμματος, μίλησαν για λογαριασμό του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών τρία στελέχη τους, όμως ο αρχηγός, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ήταν απών. Θα είναι τελικά υποψήφιος ο Γκάμπριελ, όπως ψιθυρίζεται στο Βερολίνο; Είναι και το πλέον πιθανό, αλλά το SPD δεν θέλει να το αποκαλύψει τώρα. Και έχει τους λόγους του. Κατ΄αρχήν, δεν θέλει να δίνει την εντύπωση ότι σύρεται πίσω από την καγκελάριο και, δεύτερον και το κυριότερο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί μετά βεβαιότητας ότι θα είναι ο Γκάμπριελ υποψήφιος και όχι κάποιος άλλος. «Τον δικό μας υποψήφιο θα ανακοινώσουμε, όπως έχουμε ήδη εξαγγείλει, αρχές του επόμενου χρόνου, τον Ιανουάριο, σε συνάντηση του προεδρείου του κόμματος», ξεκαθάρισε η Γενική Γραμματέας Καταρίνα Μπάρλεϊ. «Σε αντίθεση με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θα συνδέσουμε το πρόσωπο με το πρόγραμμα και το περιεχόμενο, διότι θέλουμε να κάνουμε σαφές, τι ακριβώς επιδιώκουμε για το μέλλον της Γερμανίας».

Άρα το SPD παίζει με τον χρόνο. Επιδίωξή του είναι να ξεκινήσει διαφορετικά από ό,τι το CDU. Με μια διαφορετική δραματουργία. Πρώτα να επεξεργαστεί ένα δυνατό προεκλογικό πρόγραμμα και μετά να ορίσει τον υποψήφιο καγκελάριο. Να πει στους γερμανούς πολίτες τι προτίθεται να κάνει κατά της φτώχειας, για την οικογένεια και για την Ευρώπη, και μετά να ανακοινώσει το όνομα.

Και ο Μάρτιν Σουλτς θέλει. Θα τον αφήσει ο Γκάμπριελ;

«Η Άγκελα Μέρκελ δεν έχει καμιά απάντηση στα πραγματικά προβλήματα της χώρας μας και όλα όσα έχει καταφέρει με κόπο έγιναν από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα μετά από σθεναρές αντιστάσεις του κόμματός της», ανέφερε η Καταρίνα Μπάρλεϊ. Άρα η μάχη προμηνύεται σκληρή και ο Γκάμπριελ διαθέτει καλά χαρτιά. Μπορεί η δημοτικότητά του να υπολείπεται αυτής της καγκελαρίου, αλλά λάθη δεν έκανε τον τελευταίο καιρό. Επέβαλε στη Μέρκελ τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ως υποψήφιο πρόεδρο της χώρας, οι σχέσεις του κόμματός του με το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) δεν είναι πλέον τεταμένες και το σενάριο συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Die Linke δεν είναι ουτοπικό.

Υπάρχει όμως και ο Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σύντροφος του Γκάμπριελ. Εάν δεν ανανεωθεί η θητεία του, τότε ίσως αναλάβει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στη θέση του Σταϊνμάιερ. Από κύκλους του SPD βγήκε η «κακή» φήμη ότι ο Σουλτς θέλει να εκβιάσει τον Γκάμπριελ, να δεχθεί δηλαδή το πόστο του υπουργού Εξωτερικών υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι υποψήφιος για την καγκελαρία. Μέχρι στιγμή και οι δύο διέψευσαν τις φήμες κατηγορηματικά.

"Το ότι το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD είναι ανοικτό σε έναν κόκκινο-κόκκινο-πράσινο συνασπισμό το έχει δηλώσει σαφώς. Σε τελευταία ανάλυση όμως αυτό δεν το αποφασίζουν τα κόμματα, αλλά οι ψηφοφόροι. Ο μεγάλος συνασπισμός (χριστιανοδημοκρατών/CDU-σοσιαλδημοκρατών /SPD) δεν πρέπει να γίνει μόνιμος θεσμός, διότι διαφορετικά θα ενισχυθούν τα πολιτικά άκρα", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk . Πρόσθεσε δε ότι "οι πολίτες θέλουν σαφείς εναλλακτικές και αυτές θα τις προσφέρουμε στο εκλογικό μας πρόγραμμα."

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του λαϊκιστικού-ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), o Τόμας Οπερμαν είπε πως είναι αντίθετος με το να υβρίζονται οι υποστηρικτές του. Θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε δύο ομάδες. "Aπό τη μια πλευρά υπάρχουν εκείνοι που εμφανίζονται με σαφώς ρατσιστικές απόψεις και γι' αυτούς δεν υπάρχει θέση στην δημοκρατική μας κοινωνία. Απέναντι σε τέτοιες απόψεις θα πρέπει να εναντιωνόμαστε σαφώς. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολίτες στους οποίους απλώς δεν αρέσει η πολιτική κατεύθυνση ή το γεγονός ότι οι κοινωνικές αλλαγές γίνονται πολύ γρήγορα. Αυτοί έχουν δικαίωμα στο διάλογο. Σε αυτούς πρέπει να προσφέρουμε λ.χ. μεγαλύτερη κοινωνική ασφάλεια", τόνισε

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD υπεραμύνθηκε της απόφασης του κόμματός του να ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου καγκελαρίου στα τέλη Ιανουαρίου του 2017, "διότι δεν θέλει να υπόκειται σε εξωτερικές πιέσεις", υπαινισσόμενος την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μέρκελ για την καγκελαρία. "Πάντως, στο τέλος θα προτιμηθεί ένας υποψήφιος ή υποψήφια που θα έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγεί", είπε. Ο Οπερμαν υπενθύμισε μάλιστα ότι ο πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συνέστησε στο SPD να παραμείνει "cool" στο θέμα αυτό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Deutsche Welle

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Άνγκελα Μέρκελ
SHARE:

24Media Network