Γερμανικές εκλογές: Τι απασχολεί προεκλογικά τους Γερμανούς που ζουν στην Ελλάδα;

Polish facepainting artists pose with the Greek and German flags on their faces before the Euro 2012 soccer quarterfinal match between Germany and Greece in Gdansk, Poland, Friday, June 22, 2012. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Polish facepainting artists pose with the Greek and German flags on their faces before the Euro 2012 soccer quarterfinal match between Germany and Greece in Gdansk, Poland, Friday, June 22, 2012. (AP Photo/Thanassis Stavrakis) AP

Το πώς αντιμετωπίζουν τις γερμανικές εκλογές οι Γερμανοί που ζουν στην Ελλάδα επιχειρεί να σκιαγραφήσει ανταπόκριση γερμανικής ιστοσελίδας από την Αθήνα, αλλά και πώς αντιμετωπίζουν τους τριγμούς στις σχέσεις των δύο χωρών λόγω της οικονομικής κρίσης

Ανταπόκριση του Deutschlandfunk από την Αθήνα καταγράφει τις διαθέσεις Γερμανών που ζουν στην Ελλάδα ενόψει των γερμανικών εκλογών της Κυριακής.

Σκέψεις και προβληματισμούς Γερμανών που ζουν στην Ελλάδα επιχειρεί να καταγράψει ανταπόκριση στην ιστοσελίδα του γερμανικού ραδιοφώνου Deutschlandfunk ενόψει των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών της προσεχούς Κυριακής. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ, «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι μάλλον ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς στην Ελλάδα. Η στάση του υπέρ μιας πολιτικής σκληρής λιτότητας έχει αφήσει ίχνη – αυτό το αισθάνονται καθημερινά οι Γερμανοί στην Ελλάδα». Ως εκ τούτου, δεν συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι οι Γερμανοί που ζουν στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά τον προεκλογικό αγώνα στην πατρίδα τους, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η ανταποκρίτρια του γερμανικού ραδιοφώνου επισκέφθηκε ένα γερμανοελληνικό γηροκομείο στην Αθήνα, το Haus Koroneos, όπου οι μισοί περίπου των 38 τροφίμων είναι Γερμανοί. Η διευθύντρια του ιδρύματος, η 42χρονη Τάνια Νετερσχάιμ, είναι παντρεμένη με Έλληνα και ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 17 χρόνια. Παρότι μακριά από την πατρίδα της, παρακολουθεί εντατικά τις εξελίξεις εκεί. Η ίδια εκτιμά ότι «η σκληρή στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση είναι σωστή ως έναν βαθμό», ωστόσο θεωρεί προβληματικό τον προσβλητικό κατά την ίδια τόνο που έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς γερμανοί πολιτικοί απέναντι στην Ελλάδα. Όπως λέει, «βεβαίως και έχουν γίνει λάθη (σ.σ. από ελληνικής πλευράς), αλλά δεν είναι σωστό να ταπεινώνεις έτσι μια χώρα».

«Η Ελλάδα είναι επί του παρόντος δευτερεύον ζήτημα»

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Τάνια Νετερσχάιμ και οι γερμανίδες συναδέλφισσές της στον οίκο ευγηρίας «νιώθουν καθημερινά τις επιπτώσεις της επιδείνωσης των γερμανοελληνικών σχέσεων». Για παράδειγμα η Άννε Ντίντεριχ, γραμματέας στο Haus Koroneos, αναφέρει ότι ακούει επανειλημμένα σχόλια για την Άγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η ίδια θεωρεί υπερβολικά σκληρή την πολιτική που ασκεί η Γερμανία έναντι της Ελλάδας. Όπως είπε, η επιλογή κόμματος μέσω επιστολικής ψήφου δεν ήταν εύκολη υπόθεση. «Δυσκολεύτηκα να επιλέξω. Έχω την αίσθηση ότι τα μεγάλα κόμματα διαφέρουν μόνο στον προεκλογικό αγώνα, αλλά δεν έχουν μεγάλες διαφορές στην πολιτική τους», λέει η Άννε Ντίντεριχ.

Η 43χρονη Κριστίνε Ντιρκς, που ζει στη Γλυφάδα, εκνευρίζεται που δεν πρόλαβε να κάνει αίτηση για επιστολική ψήφο. «Τώρα είναι πολύ αργά», σχολιάζει. Η ίδια θεωρεί πάντως ότι η επόμενη γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα βελτιωθούν. «Η Ελλάδα είναι επί του παρόντος δευτερεύον ζήτημα», σχολιάζει επισημαίνοντας την απειλή που συνιστούν οι ασαφείς προθέσεις του αμερικανού προέδρου Τραμπ και η στάση της Βόρειας Κορέας».

Πηγή: Deutsche Welle, Φωτό: AP Photo/Thanassis Stavrakis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανικές εκλογές
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Deutsche Welle: Ελληνικές προσδοκίες από τις γερμανικές εκλογές

SHARE: