Γιατί ο Πούτιν προσπαθεί να τρομάξει τον κόσμο

Γιατί ο Πούτιν προσπαθεί να τρομάξει τον κόσμο
Βλαντίμιρ Πούτιν Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Το σχέδιο του Πούτιν με τις απειλές περί χρήσης πυρηνικών ενισχύθηκε μετά την ανακοίνωση εγκατάστασης τακτικών όπλων στη Λευκορωσία. Ωστόσο, υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που ο Ρώσος πρόεδρος τρομάζει τον κόσμο.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση της Ρωσίας να εγκαταστήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας, η ανησυχία οξύνθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα σενάρια για τα σχέδια του Ρώσου προέδρου πίσω από την εν λόγω απόφαση ποικίλουν. Ωστόσο, ένας φαίνεται να είναι ο λόγος που ο Πούτιν ουσιαστικά τρομάζει τον πλανήτη, μόνο με τη χρήση της λέξης “πυρηνικά”. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον αποπροσανατολισμό.

Ως συνήθως με τον Πούτιν, ο κόσμος θα πρέπει να διαβάσει τα ψιλά γράμματα. Τα όπλα που σχεδιάζει να μεταφέρει στη Λευκορωσία δεν είναι στρατηγικά πυρηνικά όπλα, αυτοί οι γιγάντιοι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που, εάν εκτοξευθούν, θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίοι για όλο τον κόσμο.

Τα τακτικά πυρηνικά και η δυσχέρεια του Πούτιν

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι μικρότερα, αλλά ισχυρά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης. Ο Πούτιν απειλεί με την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου τον τελευταίο χρόνο, ειδικά όταν η “στρατιωτική του επιχείρηση” -όπως την αποκαλεί- στην Ουκρανία παραπαίει.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση του πλαισίου της ανακοίνωσης του Πούτιν. Είναι ένας άνθρωπος που τη δεδομένη στιγμή, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πόλεις της Ουκρανίας από αέρος, αλλά οι επίγειες δυνάμεις του δεν σημειώνουν μεγάλη πρόοδο.

Σύμφωνα με το CNN, εκτός από πολλές νέες εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα, ο Πούτιν δεν ωφελήθηκε πολύ από τη σύνοδο κορυφής του με τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping. Αν μη τι άλλο, η Ρωσία φαίνεται τώρα να είναι ο μικρότερος εταίρος της Κίνας.

Ο επόμενος “νταλκάς” είναι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος του Πούτιν.

Τα “αντίποινα”

Τώρα, για τα ψιλά γράμματα.

Ο Ρώσος πρόεδρος δικαιολόγησε τη συμφωνία με τη Λευκορωσία, τονίζοντας ότι την έκανε ως απάντηση στο γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προμήθευσε την Ουκρανία με αντιαρματικά πυρομαχικά που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό αποτελεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση. Το Ηνωμένο Βασίλειο το αρνείται, εξηγώντας ότι τα πυρομαχικά χρησιμοποιούνται μόνο για συμβατικούς σκοπούς.

Ο Πούτιν λέει ότι η Ρωσία κατασκευάζει ήδη μια εγκατάσταση αποθήκευσης για τα τακτικά πυρηνικά που θα είναι έτοιμη μέχρι τον Ιούλιο. Δεν έδωσε, ωστόσο, συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα έφταναν τα τακτικά όπλα.

Επιπλέον, σημειώνει, η Ρωσία έχει ήδη 10 αεροσκάφη ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα, καθώς και αρκετά πυραυλικά συστήματα μικρής εμβέλειας Iskander που θα μπορούσαν να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι δεν θα μεταβιβάσει τον έλεγχο των τακτικών πυρηνικών όπλων στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος ζητούσε τα όπλα εδώ και πολύ καιρό.

Η παραπάνω ανακοίνωση προκάλεσε το ενδιαφέρον δύο πρώην Αμερικανών διπλωματών.

Ο Λουκασένκο, όπως επισημαίνουν, υπέγραψε συμφωνία το 1994 για να εγκαταλείψει τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα που είχε ακόμη η Λευκορωσία στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Γιατί να αποφασίσει να το κάνει αυτό; Ένας διπλωμάτης επισημαίνει ότι τα όπλα θα πρέπει να διατηρούνται από τις ρωσικές δυνάμεις που θα βρίσκονται μόνιμα στο έδαφος της Λευκορωσίας, σημάδι ότι ο Λουκασένκο βρίσκεται ακόμη περισσότερο υπό τον έλεγχο του Πούτιν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να μην ενοχλείται από την ανακοίνωση του Πούτιν. Η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Αντριέν Γουάτσον είπε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις συνέπειες της δήλωσης του Πούτιν, αλλά πρόσθεσε: «Δεν έχουμε δει κανένα λόγο να προσαρμόσουμε τη δική μας στρατηγική πυρηνική στάση, ούτε ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συλλογική άμυνα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Και όμως, η μεταφορά ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία τα φέρνει πιο κοντά όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Αυτό ανεβάζει το επίπεδο απειλής στην Ευρώπη, κάτι που επεδίωκε να πετύχει ο Πούτιν.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα