Γιατί ο Τραμπ δεν μπορεί να αναβάλει τις εκλογές

Γιατί ο Τραμπ δεν μπορεί να αναβάλει τις εκλογές
Ο Ντόναλντ Τραμπ AP

Ο Ελληνας καθηγητής κοινωνιολογίας στη Νέα Υόρκη, Νίκος Αλεξίου, αναλύει τους λόγους για τους οποίους ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να φτάσει στα άκρα για να τολμήσει να αναβάλλει τις εκλογές στις ΗΠΑ.

H δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ περί πιθανότητας αναβολής των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ λόγω κορονοϊού, δεν ήταν ακριβώς κεραυνός εν αιθρία. Υπάρχει εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες σχετική φημολογία στη χώρα η οποία ουδέποτε όπως επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να ενεργοποιήσει αυτή τη “βόμβα” ελάχιστη ώρα από την ανακοίνωση ότι η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας για το 2020 είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει το 30%! Να ξεπεράσει δηλαδή τα ποσοστά της μεγάλης ύφεσης του 1929.

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Μπορεί ο Τραμπ να αναβάλλει τις εκλογές; Υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στο Αμερικανικό Σύνταγμα;

Το ερώτημα απάντησε από τη Νέα Υόρκη ο Νίκος Αλεξίου, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Queens College.

Τονίζει αναλυτικά ο Ελληνας καθηγητής στο News24/7:”Για να γίνει αυτό, η αναβολή των εκλογών δηλαδή, πρέπει να υπάρχει πάρα πολύ σοβαρός λόγος. Είναι εναντίον του Συντάγματος. Θα αποτελέσει μια πράξη μεγάλου αυταρχισμού και κατάλυσης της δημοκρατίας.

1ον.  Την απόφαση δεν την παίρνει ο Πρόεδρος, άσχετα αν θέλει ή όχι, αλλά το Κογκρέσο. Βέβαια ίσως να το ελέγχει.

2ον: Υπάρχει στο Σύνταγμα η διάταξη που λέει ρητά ότι η θητεία του προέδρου λήγει οριστικά στις 20 Ιανουαρίου του επόμενου έτους μετά τις εκλογές του Νοέμβρη.

3ον. Προβλέπεται η απαιτούμενη εμπλοκή του Ανώτατου Δικαστηρίου, που πρέπει να ορίσει μαζί με τις Πολιτείες, τους εκλέκτορες του Κολλεγίου, λίγο πριν τις εκλογές του Νοέμβρη.

Δηλαδή, αυτό που ισχύει συνταγματικά, είναι ότι υπάρχουν διάφοροι θεσμοί που προστατεύουν από κάτι αυταρχικό όπως η ακύρωση των εκλογών.  Πολύ πιθανόν ο Τραμπ να το προσπαθήσει, αλλά πρέπει να ακυρώσει τις δημοκρατικές διαδικασίες 3 ή 4 θεσμών.

Είναι ένα δύσκολο σενάριο για να του βγει. Γι’ αυτό άλλωστε και το Σύνταγμα έχει όλες αυτές τις δικλείδες ασφαλείας, για να προστατεύεται η δημοκρατία από τρελούς και αυταρχικούς προέδρους”.

Σε ότι αφορά το στόχο του Τραμπ, το τι πραγματικά αποζητά από αυτήν τη δήλωση, ο κος Αλεξίου απαντά: “Κατ’ αρχάς ας σημειώσουμε ότι η δήλωση αυτή έγινε μέσω tweet. Έγινε μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την θεαματική πτώση της οικονομίας. Επίσης, από καιρό τώρα, όλες οι σοβαρές πολιτικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση για το πρόσωπο του Τραμπ και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του.  Επιπλέον, οι Δημοκρατικοί από καιρό υποστηρίζουν τη θέση της ψήφου δια αλληλογραφίας και εξ αποστάσεως και αυτό μέχρι στιγμής εκτιμάται από τους πολιτικούς αναλυτές ότι δίνει ένα προβάδισμα στους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού κόμματος. Οπότε ο Τραμπ χρειάζεται έναν αντιπερισπασμό”.

Τι θα καταφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ στο άμεσο μέλλον, θα το δούμε. Ακόμα όμως και η συζήτηση που άνοιξε μετά την εμπρηστική του δήλωση είναι εντελώς “ξένη” στο πνεύμα της Δημοκρατίας αλλά και της πολιτικής παράδοσης των ΗΠΑ. Ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Και μάλιστα, σε μία εξόχως προβληματική, για τη δημοκρατία, εποχή. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα