Γιούνκερ: Η Τουρκία δεν θα είναι έτοιμη να μπει στην Ε.Ε. ούτε σε δέκα χρόνια

Γιούνκερ: Η Τουρκία δεν θα είναι έτοιμη να μπει στην Ε.Ε. ούτε σε δέκα χρόνια

Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν είναι πιθανό να ενταχθεί μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό δεν θα πρέπει να "μεταφράζεται" σε επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της Άγκυρας στην Ένωση, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας την Παρασκευή, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Παρόλα αυτά ξεκαθαρίζει πως η γειτονική μας χώρα δεν θα είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε σε δέκα χρόνια.

"Η Τουρκία δεν είναι, αυτή τη στιγμή, έτοιμη για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν νομίζω ότι θα είναι έτοιμη ούτε σε δέκα χρόνια", ανέφερε χαρακτηριστικά, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Ο κ. Γιούνκερ υπερασπίστηκε τη διαφαινόμενη απόφαση της Ε.Ε. να δεχθεί να υπάρξει επιστροφή προσφύγων ή μεταναστών στην Τουρκία, μία επιλογή που έχει επικριθεί από αρκετούς ως παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες.

"Κάθε παράνομος μετανάστης θα διέλθει τη διαδικασία του ασύλου, η οποία θα διαρκέσει μία εβδομάδα, και πάντα θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτηση για άσυλο. Μόνο μετά από αυτή τη διαδικασία θα υπάρξει επιστροφή, μόνο μεταναστών, στην Τουρκία", διευκρίνισε ο κ. Γιούνκερ.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το προσχέδιο της συμφωνίας

"Όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Όλοι οι μετανάστες που έρχονται στα νησιά θα καταγράφονται και όσοι δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται θα επιστρέφονται στην Τουρκία", αναφέρει το προσχέδιο, κάτι που ταυτίζεται με τις δηλώσεις Γιούνκερ στην Handelsblatt.

Συνάντηση με Αναστασιάδη

Με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ συναντήθηκε άλλωστε το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης παραμένει σταθερός στις θέσεις του ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας καθώς δεν πρόκειται να αποδεχθεί άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.

Η συνάντηση Γιούνγκερ – Αναστασιάδη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το Κυπριακό και το προσφυγικό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σήμερα το πρωί έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και θα συμμετέχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος (EPP) στις 12 το μεσημέρι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
SHARE:

24Media Network