Γκάμπριελ: Αναξιόπιστη η Τουρκία στην υπόθεση του φυλακισμένου Γερμανού δημοσιογράφου

Γκάμπριελ: Αναξιόπιστη η Τουρκία στην υπόθεση του φυλακισμένου Γερμανού δημοσιογράφου

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διερωτάται πώς ο πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να γνωρίζει ότι ο συλληφθείς δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ είναι κατάσκοπος, προτού καν δικαστεί από την τουρκική δικαιοσύνη

“Εάν η Τουρκία είναι πραγματικά ένα κράτος δικαίου όπως διατείνεται ο κ. Ερντογάν, διερωτώμαι πώς εκείνος γνωρίζει ήδη -και μπορεί να το λέει πριν από την έναρξη της δίκης- ότι ο Ντενίζ Γιουτζέλ είναι τρομοκράτης και κατάσκοπος” σχολίασε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε δηλώσεις του στο περιοδικό Der Spiegelσχετικά με την κράτηση του Γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ από τις τουρκικές αρχές.

Το Βερολίνο επισημαίνει επιπλέον ότι ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι ο Γιουτζέλ εργαζόταν για την εφημερίδα Die Welt,  ως κατάσκοπος της Γερμανίας είναι «απόλυτα αβάσιμος».

Το Der Spiegel έγραψε εξάλλου ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ υποσχέθηκε στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ προξενική πρόσβαση στον Γιουτζέλ σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ τους την 4η Μαρτίου αλλά η Άγκυρα δεν τήρησε την υπόσχεσή της.

«Θα ήταν απογοητευτικό εάν δεν μπορούσαμε πλέον να βασιζόμαστε στον λόγο του Τούρκου πρωθυπουργού» τόνισε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντενίζ Γιουτζέλ συνελήφθη τον περασμένο κατηγορούμενος για προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και υποκίνηση βίας.

Ο 43χρονος δημοσιογράφος, γερμανικής και τουρκικής υπηκοότητας, έχει προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης του.

(Φωτογραφία: AP Images / Pavel Golovkin, με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα