Γκάρμπερ: Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να ανακαλέσει τις εξαγγελίες για την Αμμόχωστο

H πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ.
H πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ. YOUTUBE PRINTSCREEN

Η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ κάλεσε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να ανατρέψουν άμεσα τις εξαγγελθείσες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Συνεχίζονται οι "πιέσεις" στην Τουρκία αναφορικά με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με την πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ να επαναλαμβάνει τη θέση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Μετά το "τριπλό χαστούκι" που δέχθηκε χθες (29/7) η Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και την Βουλή των Αντιπροσώπων, αυτή τη φορά οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να ανατρέψουν άμεσα τις εξαγγελθείσες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

ADVERTISING

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε η κα Γκάρμπερ με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, η τελευταία εξέφρασε την ειλικρινή της εκτίμηση για τη θέση αρχών και τη στήριξη των ΗΠΑ όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες επίλυσής του.

Η κα Δημητρίου ευχαρίστησε την κα Γκάρμπερ ειδικότερα για τη στήριξη της χώρας της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά τις πρόσφατες συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ζήτημα της Αμμοχώστου και για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP. Ειδικότερα, για το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου από την Τουρκία και την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, η κα Δημητρίου επισήμανε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και δυσχεραίνουν την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Οι κυρίες Δημητρίου και Γκάρμπερ εξήραν τις αναβαθμισμένες διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι αυτές καθοδηγούνται από τον κοινό στόχο της διασφάλισης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Συμφώνησαν, επίσης, στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Εξάλλου, οι κυρίες Δημητρίου και Γκάρμπερ αντάλλαξαν απόψεις για πιθανούς τρόπους περαιτέρω διεύρυνσης των τομέων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Τουρκία, Κυπριακό
SHARE:

24Media Network