Γκουτέρες για τη Διεθνή Ημέρα Ρομά: "Ισότητα, αξιοπρέπεια και μη διακρίσεις για όλους"

Ο Αντόνιο Γκουτέρες
Ο Αντόνιο Γκουτέρες AP

Οι Ρομά που διαφεύγουν από τις διώξεις και τις συγκρούσεις έχουν τα ίδια δικαιώματα και πρέπει να δέχονται την ίδια αλληλεγγύη με τους άλλους πρόσφυγες, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Την προτροπή «να συνεχίσουμε να προωθούμε την ισότητα, την αξιοπρέπεια και τις μη-διακρίσεις για όλους», εκφράζει σε μήνυμά του για την Διεθνή Ημέρα Ρομά την Παρασκευή (08/04), ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σημειώνει πως οι Ρομά που διαφεύγουν από τις διώξεις και τις συγκρούσεις - όπως σήμερα από την Ουκρανία - έχουν τα ίδια δικαιώματα και πρέπει να δέχονται την ίδια αλληλεγγύη με τους άλλους πρόσφυγες.

«Σήμερα, γιορτάζουμε την πλούσια ιστορία των Ρομά, των Σίντι και των Ταξιδιωτών. Αναγνωρίζουμε τη συμβολή τους στις κοινωνίες παντού. Και αναλογιζόμαστε την κατάσταση των Ρομά στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο» σημειώνει εισαγωγικά στο μήνυμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες.

ADVERTISING

Ειδική αναφορά κάνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις προκαταλήψεις, τις διακρίσεις και την περιθωριοποίηση με τις οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται και εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση της ρητορικής μίσους και την επίρριψη, από ακροδεξιές εξτρεμιστικές και ξενοφοβικές ομάδες, των ευθυνών στους Ρομά.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δεσμευτεί πλήρως να συνεργαστούν με την Κοινωνία των Πολιτών των Ρομά και να υπερασπιστούν την ένταξη και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Μάλιστα, υπενθυμίζει σε όλες τις κυβερνήσεις την ευθύνη τους να παρέχουν πλήρη και ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση, τη στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη και τις δημόσιες υπηρεσίες σε όλους τους ανθρώπους τους χωρίς διακρίσεις λόγω φυλής, θρησκείας ή εθνικότητας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΟΗΕ
SHARE:

24Media Network