Γνωστό think tank προειδοποιεί: Κίνδυνος πολέμου από λάθος

Γνωστό think tank προειδοποιεί: Κίνδυνος πολέμου από λάθος

Οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ – Β. Κορεάς μπορεί να μη μείνουν μόνο στις λέξεις

Το Stratfor με ανάλυσή του για τις τεταμένες σχέσεις  ΗΠΑ – Β. Κορεάς προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεκινήσει μια σύρραξη από λάθος υπολογισμό ή ατύχημα.

«Την τελευταία εβδομάδα, η ρητορική μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας έχει κλιμακωθεί ταχύτατα. Ο Kιμ Γιον Ουν απάντησε στις δηλώσεις Τραμπ λέγοντας ότι η Πιονγιάνγκ εξετάζει σοβαρά το «υψηλότερο επίπεδο σκληρών αντίμετρων στην ιστορία». Της δήλωσης αυτής ακολούθησε η διευκρίνιση ότι η χώρα θα μπορούσε να προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή στην ατμόσφαιρα στην περιοχή του Ειρηνικού. Αν και η κλιμάκωση ήταν «ρητορική» παρά ουσιαστική, τόσο η Βόρεια Κορέα όσο και οι ΗΠΑ πλησιάζουν προς το σημείο που θα στηρίξουν τις λέξεις τους με πράξεις, για να επιδείξουν τις θέσεις τους. Οι ΗΠΑ συζητούν ανοικτά την κατάρριψη του επόμενου πυραύλου που θα εκτοξεύσει η Πιονγιάνγκ και η Β. Κορέα απάντησε με αυτό που θεωρεί ισοδύναμο: την πιθανότητα να καταρρίψει αμερικανικό στρατιωτικό βομβαρδιστικό κοντά στη χερσόνησο της Κορέας» αναφέρει το Stratfor στην ανάλυσή του.

«Τα σχόλια Τραμπ από το βήμα του ΟΗΕ και οι επιπλέον κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον Οργανισμό κατά της Βόρειας Κορέας μπορούν να διαβαστούν ως ένα βήμα στο παραδοσιακό μονοπάτι των ΗΠΑ πριν τη στρατιωτική δράση. Αυτό το μονοπάτι περιλαμβάνει τη δημιουργία από την πλευρά της υπερδύναμης μιας «ισχυρής υπόθεσης» στη διεθνή κοινότητα, πριν οδηγηθεί σε μονομερή ενέργεια που δικαιολογείται από την αδυναμία ή την άρνηση του υπόλοιπου κόσμου να αντιδράσει» προσθέτει.

Σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε συνέχεια στις σκληρές δηλώσεις του, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για στρατιωτική δράση.

«Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για τη δεύτερη επιλογή, όχι ότι την προτιμούμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου απ’ τον Λευκό Οίκο.

«Αν όμως καταλήξουμε σε αυτή την επιλογή θα είναι καταστροφική. Μπορώ να σας το πω με σιγουριά αυτό. Καταστροφική για τη Βόρεια Κορέα. Αν πρέπει να το κάνουμε, θα το κάνουμε» σημείωσε.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει κηρύξει πόλεμο ενάντια στη χώρα του, απειλώντας πως η Πιονγκιάνγκ διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε αντίμετρα, όπως την κατάρριψη αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών, ακόμη και αν αυτά δεν βρίσκονται εντός του εναέριου χώρου της Βόρειας Κορέας.

«Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον μας, διατηρούμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε αντίμετρα, όπως να καταρρίψουμε αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ακόμη και αν δεν βρίσκονται εντός του εναέριου χώρου της χώρας μας», τόνισε ο επικεφαλής της βορειοκορεατικής διπλωματίας.

«Δεν έχουμε κηρύξει πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα και ειλικρινά αυτός ο ισχυρισμός είναι παράλογος», απάντησε εκ μέρους των ΗΠΑ η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα παράσχει επιλογές στον αμερικανό πρόεδρο για να αντιμετωπίσει την Βόρεια Κορέα αν συνεχιστούν οι προκλητικές της ενέργειες. «Αν η Βόρεια Κορέα δεν σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες, ξέρετε, θα φροντίσουμε να παράσχουμε επιλογές στον πρόεδρο για να αντιμετωπίσει τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ FORTUNEGREECE

Ευρώπη θα λέμε και θα …κλαίμε
Γιατί ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ πουλάει μετοχές αξίας 12,8 δισ. δολαρίων
Τα 100 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα για restart

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα