Γουινέα: Οι επικεφαλής του πραξικοπήματος καλούν σε συνάντηση τους υπουργούς της κυβέρνησης

Στρατιώτες στη Γουινέα
Στρατιώτες στη Γουινέα AP

Η αβεβαιότητα παραμένει στην Γουινέα μία μέρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα. Τα επόμενα βήματα των στρατιωτικών.

Στρατιωτικοί που ανέτρεψαν τον πρόεδρο της Γουινέας Άλφα Κοντέ κάλεσαν τους υπουργούς του και ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους σε συνάντηση, την επομένη ενός πραξικοπήματος που καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα.

Εκπρόσωπος του στρατού είπε στη δημόσια τηλεόραση πως η μη συμμετοχή στη συνάντηση, που είχε προγραμματιστεί για τις 14:00 ώρα Ελλάδας, θα θεωρηθεί «εξέγερση».

ADVERTISING

Η κατάληψη της εξουσίας σε αυτή τη χώρα της Δυτικής Αφρικής που διαθέτει τα μεγαλύτερα στον κόσμο αποθέματα βωξίτη, ένα ορυκτό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλουμινίου, προκάλεσε την εκτόξευση της τιμής του μετάλλου σε υψηλό δέκα ετών σήμερα εν μέσω φόβων για διαταραχή της προσφοράς στην αγορά.

Η οδική κυκλοφορία επανήλθε, και ορισμένα καταστήματα ξανάνοιξαν γύρω από την κύρια διοικητική συνοικία Καλούμ του Κονακρί, όπου χθες Κυριακή σημειώθηκαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών καθώς οι ειδικές δυνάμεις αντιπαρατέθηκαν με στρατιώτες πιστούς στον Κοντέ. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στη τηλεόραση πως τα χερσαία και αεροπορικά σύνορα άνοιξαν και πάλι.

Ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει. Ενώ η επίλεκτη μονάδα εμφανίστηκε να έχει θέσει υπό κράτηση τον Κοντέ, λέγοντας σε διάγγελμα από την κρατική τηλεόραση ότι διέλυσε την κυβέρνηση και ανέστειλε το Σύνταγμα, άλλα τμήματα του στρατού δεν έχουν κάνει κάποιο δημόσιο σχόλιο.

Των ειδικών δυνάμεων ηγείται ο πρώην αξιωματικός της γαλλικής λεγεώνας, συνταγματάρχης Μαμαντί Ντουμπουγιά, ο οποίος δήλωσε χθες στην κρατική τηλεόραση πως «η φτώχεια και η ενδημική διαφθορά» οδήγησαν τις δυνάμεις του να απομακρύνουν από την εξουσία τον Κοντέ.

Το πραξικόπημα προκάλεσε την καταδίκη ορισμένων από τους πιο ισχυρούς συμμάχους του Κοντέ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αφρική
SHARE:

24Media Network