Guardian: Οι Ισραηλινοί ειδικοί που χειραγωγούσαν εκλογές – Αναφορά για “ύπαρξη ομάδας” και στην Ελλάδα

Guardian: Οι Ισραηλινοί ειδικοί που χειραγωγούσαν εκλογές – Αναφορά για “ύπαρξη ομάδας” και στην Ελλάδα
O 'εγκέφαλος' της Team Jorge, Ταλ Χάναν. YouTube/Guardian

Διεθνής κοινοπραξία δημοσιογράφων αποκαλύπτει την ομάδα που έχει κάνει επιχείρηση τη χειραγώγηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ο αρχηγός της "Team Jorge" ισχυρίζεται πως έχει ανθρώπους και στην Ελλάδα.

Ρεπόρτερ από 30 διεθνή media (συμπεριλαμβανομένων των Le Monde, Der Spiegel και El País) συνεργάστηκαν σε έρευνα, της οποίας τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν και από τον Guardian. Αποκαλύπτουν τον τρόπο δράσης Ισραηλινών ειδικών σε επιχειρήσεις παραπληροφόρησης.

Ισχυρίζονται ότι με hacking, σαμποτάζ και αυτοματοποιημένη παραπληροφόρηση στα social media χειραγώγησαν την τελευταία 20ετια το αποτέλεσμα 33 εκλογών σε όλον τον κόσμο.

Τις 27 έδωσαν στους πελάτες τους αυτό για το οποίο είχαν πληρώσει.

Πώς; Με το ‘σύστημα’ Hacking, Faking, Manipulating, που αναλύεται στη συνέχεια.

Ο εμπνευστής και επικεφαλής της “ομάδας που δεν έχει ήθος, ενδοιασμούς ή σύνορα, έχοντας μετατρέψει το χάος σε επιχείρηση” όπως γράφει η Haaretz είναι ο 50χρονος πρώην πράκτορας των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ, Ταλ Χάναν.

Εμφανίστηκε και ο ίδιος στις εκ του σύνεγγυς, αλλά και online συναντήσεις με τους τρεις δημοσιογράφους της διεθνούς κοινοπραξίας (ένας του Radio France, ένας από τη Haaretz και ένας από τη TheMarker), οι οποίοι παρουσιάστηκαν ως υποψήφιοι πελάτες από αφρικανική χώρα που είχε εκλογές -κι εκείνοι ήθελαν να καθυστερήσουν.

Στις έξι ώρες μυστικών καταγραφών που έγιναν από τον Ιούλιο έως το Δεκέμβριο του 2022, ο Χάναν -ο οποίος δραστηριοποιείται με το κωδικό όνομα Jorge και η ομάδα του είναι γνωστή ως Τeam Jorge- ακούγεται να λέει το εξής:

Στην παρούσα φάση είμαστε εμπλεκόμενοι σε εκλογές μιας χώρας της Αφρικής, έχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα και μια στα Εμιράτα. Έχουμε ολοκληρώσει 33 προεδρικές εκστρατείες, εκ των οποίων οι 27 ήταν επιτυχείς”.

Ο ‘εγκέφαλος’ της επιχείρησης δεν απάντησε ποτέ σε λεπτομερείς ερωτήσεις, σχετικά με τις δραστηριότητες της ‘επιχείρησης’ του. Σχολίασε πως “αρνούμαι οποιαδήποτε αδικοπραγία”.

Περιέγραψε τους συνεργάτες του ως “απόφοιτους κυβερνητικών υπηρεσιών”, με εξειδίκευση στα οικονομικά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εκστρατείες, καθώς και στον ‘ψυχολογικό πόλεμο’. Τέσσερις από τους συναδέλφους του Χάναν παρακολούθησαν τις συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του, Ζοχάρ, ο οποίος συστήθηκε ως ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας. Ορκίστηκε ότι δεν έχει παραβεί ποτέ στη ζωή του, νόμο.

Συνολικά η εταιρία διαθέτει έξι γραφεία σε όλον τον κόσμο.

Η τιμή των υπηρεσιών

H κοινοπραξία διευκρίνισε ότι δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν όλοι οι ισχυρισμοί της Team Jorge στις μυστικές συναντήσεις και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο ‘αρχηγός’ να υπερέβαλε, ώστε να εξασφαλίσει μια προσοδοφόρα συμφωνία με υποψήφιους πελάτες.

“Για παράδειγμα, φαίνεται ότι μπορεί να έχει διογκώσει τις αμοιβές του, όταν συζητούσε το κόστος των υπηρεσιών του”. Οι πληρωμές γίνονταν με μετρητά ή κρυπτονομίσματα.

Το ποσό για την παρέμβαση, όπως είπε ο Χάναν, είναι μεταξύ των 6 και των 15.000.000 ευρώ. Έγγραφα που εξασφαλίστηκαν δείχνουν πως τα ποσά είναι πολύ μικρότερα.

Για παράδειγμα, το 2015 είχε ζητήσει 160.000 δολάρια από τη Cambridge Analytica, για τη συνεργασία σε προεκλογική καμπάνια οκτώ εβδομάδων σε χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Σε άλλη ‘δουλειά’ που συζητήθηκε το 2017 πάλι με την Cambridge Analytica, για την Κένυα, είχε ως ποσό πληρωμής από 400 έως 600 χιλιάδες δολάρια το μήνα “και πολλά περισσότερα για την αντιμετώπιση κρίσεων”. Τελικά δεν προχώρησε, γιατί δεν υπήρχε η δυνατότητα κάλυψης του κόστους από τους υποψήφιους πελάτες.

Έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν και ότι όταν ο Team Jorge εργάστηκε κρυφά στην προεκλογική προεδρική καμπάνια της Νιγηρίας το 2015, πάλι μαζί με την Cambridge Analytica.

Τα έξι βήματα που ‘κατευθύνουν’ το αποτέλεσμα εκλογών

Η Haaretz εστίασε στους τρόπους που ο Χάναν επιχειρεί να ελέγξει το ‘αφήγημα’ στις προεκλογικές εκστρατείες -προς όφελος όσων των πληρώνουν.

Η μέθοδος τους έχει έξι βήματα:

  1. Το hacking των εφαρμογών μηνυμάτων (και δη την Telegram) και λογαριασμών emails, ώστε να συγκεντρωθούν οι περισσότερες δυνατές πληροφορίες για τους αντιπάλους.
  2. Tη ‘τοποθέτηση’ υλικού στους ‘πειραγμένους’ λογαριασμούς, με τη ‘λογική εξόντωσης’ να αφορά και άλλες μεθόδους. Εκπρόσωπος της Team Jorge ισχυρίστηκε ακόμη ότι έστειλε ένα σεξουαλικό παιχνίδι στο σπίτι ενός πολιτικού, με στόχο να δώσει στη γυναίκα του την εσφαλμένη εντύπωση ότι είχε εξωσυζυγική σχέση).
  3. Το hackαρισμα και τη διαρροή πραγματικών ή πλαστών υλικών, σε εγνωσμένης αξίας ειδησεογραφικά μέσα (ιστοσελίδες, εφημερίδες και κανάλια, μέσω και δημοσιογράφων που είναι στο payroll της Team Jorge).
  4. Στρατό online avatars (ψεύτικων λογαριασμών) για τη χειραγώγηση των social media.
    O Χάναν και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν το Advanced Impact Media Solutions (AIMS), λογισμικό σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις γλώσσες και επιτρέπει τη δημιουργία έως 5.000 bots που αναλαμβάνουν την προπαγάνδα. Eλέγχει πολυεθνικό στρατό με 30.000 avatars που δρουν σε Facebook, Twitter, Instagram, Amazon και Bitcoin).
  5. Καταστολή των ψηφοφόρων και αναστάτωση των εκλογών.
  6. Υπονόμευση των αποτελεσμάτων με καμπάνιες του στιλ “σταματήστε την κλοπή”.

Ο Guardian και οι συνεργάτες του τσέκαραν την ισχύ του λογισμικού που έφτιαξε η Team Jorge και διαπίστωσε ότι ήταν πίσω από ψεύτικες καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αφορούσαν κυρίως εμπορικές διαμάχες, σε περίπου 20 χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Μεξικό, τη Σενεγάλη, την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πρόσφατα έγινε απόπειρα ‘μόλυνσης’ και στη Meta που εντόπισε τα bots και τα απομάκρυνε.

Όπως τονίζει ο Guardian “oι μέθοδοι και οι τεχνικές που περιγράφονται από τον Team Jorge εγείρουν νέες προκλήσεις για τις μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες, οι οποίες επί χρόνια αγωνίζονται να αποτρέψουν κακόβουλους παράγοντες που διαδίδουν ψέματα ή παραβιάζουν την ασφάλεια στις πλατφόρμες τους”.

*H δουλειά της διεθνούς κοινοπραξίας δημοσιογράφων ανήκει σε project εξερεύνησης για όσα συμβαίνουν στη βιομηχανία παραπληροφόρησης. Tη συντονίζει η Forbidden Stories, γαλλική μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει ως αποστολή να ακολουθήσει το έργο των δολοφονημένων, φυλακισμένων και απειλουμένων δημοσιογράφων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα