H Λαίδη Νταϊάνα δεν έμαθε ποτέ πως εξαπατήθηκε για τη “συνέντευξη της δεκαετίας”

H Λαίδη Νταϊάνα δεν έμαθε ποτέ πως εξαπατήθηκε για τη “συνέντευξη της δεκαετίας”
Ο Μάρτιν Μπασίρ έφτιαξε πλαστά έγγραφα, για να πείσει την Νταϊάνα να μιλήσει στο BBC το 1995 για το γάμο της και τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο mediaκος κολοσσός ήξερε την παρανομία, αλλά προχώρησε σε συγκάλυψη. Δυο χρόνια μετά η Lady D ήταν νεκρή. @2021 AP Photo/Eduardo Di Baia

Λίγους μήνες πριν συμπληρωθούν 26 χρόνια από την ομολογία της Νταϊάνα για το συνωστισμό στο γάμο της με τον Πρίγκιπα Κάρολο, το BBC κρίθηκε ως ένοχο για απάτη, ως προς τον τρόπο που έπεισε την αδικοχαμένη Πριγκίπισσα να μιλήσει. Τι έκανε ο δημοσιογράφος και πώς κάλυψε τα πάντα ο mediaκος κολοσσός;

Δυο χρόνια πριν το θάνατο της και ένα πριν ανακοινωθεί το διαζύγιο της από τον Πρίγκιπα Κάρολο, η Νταϊάνα είχε καθίσει απέναντι στον Μάρτιν Μπασίρ για την τηλεοπτική εκπομπή Panorama του BBC, με τη διάθεση να μιλήσει για το γάμο της και όσα είχαν κυκλοφορήσει -που αφορούσαν εξωσυζυγικές σχέσεις εκείνης και αυτήν του συζύγου της με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Σε αυτήν τη συζήτηση είχε πει το αλήστου μνήμης “σε αυτόν τον γάμο ήμασταν τρεις, οπότε υπήρχε λίγο συνωστισμός”. Eίχε παραδεχθεί πως είχε κι εκείνη εραστή και είχε αποκαλύψει και τα θέματα ψυχικής υγείας που είχε αντιμετωπίσει -κατάθλιψη, ανεξέλεγκτη βουλιμία και διάφορες πράξεις αυτοτραυματισμού.

Η προβολή του ‘αποκλειστικού της δεκαετίας’ έγινε στις 20/11 του 1995. Ο Μπασίρ βραβεύτηκε με ουκ ολίγα βραβεία, για αυτή τη δουλειά. Έρευνα αποκαλύπτει τώρα πως ο δημοσιογράφος εξασφάλισε με απάτη αυτήν τη συνέντευξη και ότι το BBC γνώριζε τι είχε κάνει, αλλά το κάλυψε. Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ εξέφρασε την οργή του, καταλήγοντας στο ότι η μητέρα του δεν έμαθε ποτέ πως εξαπατήθηκε. Ο Χάρι πρόσθεσε πως “ήταν οι συνέπειες μιας κουλτούρας εκμετάλλευσης και ανήθικων πρακτικών που τελικά στοίχισαν τη ζωή της”.

Πώς εξαπάτησε ο Μπασίρ την Νταϊάνα

Ο Μπασίρ είχε γνωρίσει την Νταϊάνα από τον αδελφό της, Ερλ Σπένσερ, ο οποίος δήλωσε στο Panorama του BBC ότι “η ειρωνεία είναι πως γνώρισαν τον δημοσιογράφο αυτόν στις 31 του Αυγούστου του 1995 -ακριβώς δυο χρόνια πριν το θάνατο της αδελφής μου. Και πιστεύω πως υπάρχει συσχετισμός μεταξύ αυτών των δυο γεγονότων”.

Στη συνάντηση του Σπένσερ με τον Μπασίρ, ο ρεπόρτερ παρουσίασε έγγραφα τραπέζης με πληρωμές προς συνεργάτες της Νταϊάνα. Γίνονταν, ώστε να την κατασκοπεύουν. Ο δημοσιογράφος εξήγησε πως ήταν ανάγκη να μιλήσει, πριν μιλήσουν άλλοι. Ανεξάρτητη έρευνα που έκανε ο συνταξιούχος δικαστής του ανώτατου δικαστηρίθου, Λόρδος Tζον Ντάισον αποδεικνύει σήμερα πως αυτά τα έγγραφα ήταν πλαστά. Και χρησιμοποιήθηκαν από τον Μπασίρ για να εξασφαλίσει τη συνέντευξη.

“Ο κύριος Μπασίρ εξαπάτησε τον Ερλ Σπένσερ για να εξασφαλίσει πρόσβαση στην Πριγκίπισσα Νταϊάνα, ώστε να την πείσει να συμφωνήσει να δώσει τη συνέντευξη απέναντι του. Αυτή η συμπεριφορά είναι σοβαρή παράβαση τριών διαφορετικών κανονισμών για τους παραγωγούς του BBC, που αφορούν τον τρόπο που ‘κλείνουν’ τις συμφωνίες”.

Η ίδια έρευνα αποδεικνύει πως το BBC ήταν ενήμερο για την παραβατική συμπεριφορά του συνεργάτη του και έκανε ό,τι μπορούσε για να την καλύψει.

Tα πρωτοσέλιδα της Μεγάλης Βρετανίας, την επομένη της συνέντευξης της Νταϊάνα στον Μπασίρ. @2021 AP Photo/Martin Cleaver

 

Στα στοιχεία υπάρχει επιστολή του τότε υπευθύνου των ειδήσεων στον βρετανικό κολοσσό των media προς τον Μπασίρ. Του έδωσε συγχαρητήρια, εξηγώντας πως “ήταν η συνέντευξη της δεκαετίας, αν όχι της γενιάς μας. Εξίσου σημαντικό ήταν πως τη διαχειρίστηκες με ικανότητες, ευαισθησία και εξαιρετική κρίση. Υπήρχαν πολλοί σκόπελοι που μας περίμεναν μπροστά μας και τους απέφυγες όλους. Επίσης πιστεύω πως συμπεριφέρθηκες σε όλο το επεισόδιο με τον κατάλληλο τρόπο. Άλλαξες τον τρόπο που καλύπτουμε τα της μοναρχίας. Σε ευχαριστώ”.

Οι ερευνητές εξασφάλισαν την ομολογία του σχεδιαστή γραφικών από τον οποίον ζήτησε ο Μπασίρ να ‘φτιάξει’ τα πλαστά ντοκουμέντα, ονόματι Ματίας Βίσλερ. Σε τηλεοπτική συνέντευξη για το Channel 4 είπε πως “ένιωθα ξεκάθαρα ότι εγώ θα ήμουν αυτός που θα γινόμουν ο αποδιοπομπαίος τράγος”.

Τα στοιχεία δείχνουν πως το BBC είχε κάνει και εσωτερική έρευνα για το θέμα, η οποία ήταν “θλιβερά αναποτελεσματική, γιατί α) δεν πήραν συνέντευξη από τον Ερλ Σπένσερ και δεν το έκαναν για να μην τους απορρίψει, β) δεν έλεγξαν εξονυχιστικά τις κατηγορίες που αντιμετώπισε ο Μπασίρ, γιατί ήξεραν πως είχε πει ψέματα τρεις φορές -πως δεν είχε δείξει τα πλαστά έγγραφα στον Σπένσερ- και δεν είχε μια αξιόπιστη εξήγηση για το λόγο που διέταξε τη δημιουργία πλαστών εγγράφων -κατά παράβαση των κανονισμών του BBC. Ήξεραν πως ό,τι έκανε ήταν ανεπιβεβαίωτο”.

Ο Μαρκ Κίλικ, εκ των συνεργατών του Μπασίρ που είχε ειδοποιήσει τους προϊσταμένους του πως κάτι πήγαινε πολύ λάθος τονίζει σήμερα πως με τον τρόπο που κάλυψαν οι υψηλά ιστάμενοι τα παραπτώματα του Μπασίρ, έστειλαν μήνυμα στους υπόλοιπους εργαζομένους. Κατάλαβαν όλοι πως δεν θα μπορούσαν να πουν την αλήθεια. Η by default στάση των αξιωματούχων ήταν “δεν κάνουμε ποτέ λάθος”.

Η συγγνώμη του BBC

Ο -τότε πρόεδρος του BBC- Λόρδος Τόνι Χολ που κάλυψε τα πάντα, σήμερα λέει πως δεν θα έπρεπε να αναγνωρίσουν στον Μπασίρ το τεκμήριο της αθωότητας και παραδέχθηκε ότι υπήρχαν διαδικασίες που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να κινήσουν -μετά τις διαμαρτυρίες για τις ενέργειες του-, αλλά δεν το έκαναν. Και αυτό ήταν λάθος τους. Το BBC απολογήθηκε την Πέμπτη 20/5, επισήμως στην οικογένεια της αδικοχαμένης Πριγκίπισσας.

O Mάρτιν Μπασίρ εργάστηκε για 12 χρόνια στις ΗΠΑ, από όπου επέστρεψε το 2016. Τότε επέστρεψε και στο BBC. @2021 Nick Wass/Invision/AP

 

Η παραίτηση του Μπασίρ, για λόγους υγείας

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Μπασίρ είχε σταθερά δουλειές και ήταν εκ των δημοφιλών παρουσιαστών της χώρας του. H καριέρα του απογειώθηκε με την συνέντευξη της Νταϊάνα, ενώ από το έργο του ξεχώρισε και το ντοκιμαντέρ που έκανε για τον Μάικλ Τζάκσον στο ITV -το 2003. Μεταξύ του 2004 και του 2016 εργαζόταν στις ΗΠΑ, ως παρουσιαστής δικής του εκπομπής και πολιτικός αναλυτής. Παραιτήθηκε το Δεκέμβριο του 2013, μετά ένα απερίσκεπτο σχόλιο που έκανε για την κυβερνήτη της Αλάσκα και υποψήφια Αντιπρόεδρο, Σάρα Πέλιν. Το 2016 επέστρεψε στο BBC.

Παραιτήθηκε την περασμένη Παρασκευή 14/5 “για λόγους υγείας”. Έχει διαγνωστεί με όγκο στον εγκέφαλο που επηρεάζει την υπόφυση, ενώ εξαιτίας του Covid-19 στις αρχές του έτους νοσηλεύτηκε για καρδιακά προβλήματα.

Ομολόγησε ότι αυτό που έκανε ήταν ό,τι πιο ηλίθιο έχει κάνει στη ζωή του. Και αν γύριζε πίσω το χρόνο, δεν θα το ξαναέκανε. Κατέληξε ωστόσο, στο ότι “δεν έπαιξαν ρόλο τα πλαστά έγγραφα, στη συναίνεση της Νταϊάνα για τη συνέντευξη”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα