Κάρολος και Καμίλα: Το χρονικό της αιώνιας σχέσης τους

Κάρολος και Καμίλα: Το χρονικό της αιώνιας σχέσης τους
Η Καμίλα, Δούκισσα της Κορνουάλης με τον Πρίγκιπα Κάρολο, στις 21/7 του 2020 στο Σεντ Όστερ, στα νοτιοδυτικά της Αγγλίας. @2021 Arthur Edwards/Pool via AP

Γνωρίστηκαν το 1970. Χώρισαν 18 μήνες μετά, όταν εκείνος υπηρέτησε το Βασιλικό Ναυτικό. Ξαναβρέθηκαν το 1978. Ξαναχώρισαν το 1981. Από το 1986 οπότε αποφάσισαν να είναι και πάλι μαζί, ο Πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα δεν έχουν απομακρυνθεί ποτέ. Ούτε στο διάστημα που ήταν και οι δύο παντρεμένοι με άλλους.

Στην τελευταία σεζόν του πολυβραβευμένου ‘Crown’ που ανήκει στο Netflix μπορείτε να δείτε -εν περιλήψει- τι εννοούσε η Πριγκίπισσα Νταϊάνα όταν είχε πει πως ‘σε αυτόν το γάμο δεν ήμασταν ποτέ δύο‘. Η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς ήταν το τρίτο πρόσωπο που υπήρχε πάντα σαν σκιά όχι μόνο πάνω, αλλά και μέσα στο γάμο της ‘Lady D’ με τον Πρίγκιπα Κάρολο. Για δεκαετίες ήταν η κακιά μιας ιστορίας που ολοκληρώθηκε με το θάνατο της ‘πριγκίπισσας του λαού’ στο δυστύχημα της 31ης Αυγούστου του 1997.

To αντισυμβατικό αυτής της ιστορίας αγάπης κορυφώθηκε με το happy end που ήλθε 35 χρόνια μετά τη γνωριμία του ζευγαριού, το οποίο προσγειώθηκε σήμερα (Τετάρτη 24/3) στην Αθήνα, κατόπιν πρόσκλησης για τους εορτασμούς της επετείου του 1821. Tην ίδια ημέρα έγινε γνωστό, μέσω των βρετανικών media πως ο Πρίγκιπας της Ουαλίας είχε ετοιμάσει λεπτομερή δήλωση για όσα είπαν για εκείνον (ο γιος του είπε πως δεν του απαντά στο τηλέφωνο), αλλά και τη μοναρχία ο Πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ στην Όπρα Ουίνφρι. Δεν τη διαβάσαμε, γιατί το Παλάτι έκρινε πως θα έβαζε περισσότερο λάδι στη φωτιά, εξ ου και κοινοποιήθηκε μια πολύ πιο μικρή ανακοίνωση.

Mε αφορμή την επίσκεψη τους, ας θυμηθούμε όσα αφορούν τη σχέση τους -με τη βοήθεια του Town & Country και του History Extra.

Τους ένωσε η κοινή αίσθηση χιούμορ

Η Camilla Shad γεννήθηκε στις 17/7 του 1947, δεκαέξι μήνες πριν τη γέννηση του Πρίγκιπα Charles Philip Arthur George. Η κόρη αξιωματούχου του Βρετανικού Στρατού μεγάλωσε μεταξύ της βασιλικής οικογένειας, φοίτησε στο σχολείο Queens Gate και ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελβετία. Γνώρισε τον Κάρολο το 1970, σε αγώνα χόκεϊ επί χόρτου, στο βασιλικό πάρκο Windsor Great Park. Από την πρώτη επαφή διαπίστωσαν πως τρέφουν την ίδια αγάπη για το σπορ και για την εξοχή, ενώ είχαν και την ίδια αίσθηση του χιούμορ. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά -λένε αυτοί που ξέρουν. Μεταξύ όσων είπε στην πρώτη συζήτηση η Καμίλα ήταν πως “η προγιαγιά μου είχε σχέση με τον προπάππου σου (Βασιλιά Εδουάρδο VII). Νιώθω ότι έχουμε κάτι κοινό”.

Η αναποφασιστικότητα του Καρόλου

Την ίδια ημέρα άρχισε να τη διεκδικεί ο Κάρολος, με ερωτικές επιστολές και τηλεφωνήματα. Η σχέση διεκόπη 18 μήνες μετά, όταν ο Πρίγκιπας έθεσε εαυτόν στις υπηρεσίες του Βασιλικού Ναυτικού για οκτώ μήνες. Έως ότου ‘απολυθεί’, η Καμίλα είχε αρραβωνιαστεί. Οι μελετητές εξηγούν πως έπαιξε ρόλο η αναποφασιστικότητα του Καρόλου, ως προς την εξέλιξη της σχέσης τους “καθώς δεν ήταν βέβαιος για το αν έπρεπε να την παντρευτεί”. Ο μόνος συγγενής του που στήριζε αυτήν τη σχέση, ήταν ο θείος του, Λόρδος Μάουντμπαντεν -ο οποίος είχε εγκαταλείψει το θρόνο για να ζήσει με την Αμερικανίδα διαζευγμένη σύντροφο του. Ο Πρίγκιπας ήξερε πως δεν θα συναινούσαν ποτέ οι γονείς του.

H on and off σχέση της Καμίλα με άλλον άνδρα

Ενώ υπηρετούσε ο Κάρολος τη θητεία του έμαθε πως η Καμίλα παντρεύτηκε τον Άντριου Πάρκερ Μπόουλς, αξιωματικό του ιππικού του Στρατού. Η σχέση τους είχε ξεκινήσει, όταν εκείνη ήταν 17 χρόνων, αλλά είχε πολλά διαλείμματα καθώς ο Άντριου ήταν ‘μπερμπάντης’. Ο γάμος έγινε στις 4/7 του 1973. Ο Κάρολος μπορούσε να παραβρεθεί, αλλά το απέφυγε. Ο Άντριου ήταν επτά χρόνια μεγαλύτερος της και πριν τη γνωριμία του με την Καμίλα, είχε σχέση με την αδελφή του Καρόλου, Πριγκίπισσα Άννα. Δεν μπορούσαν να παντρευτούν, καθώς ο Άντριου ήταν Καθολικός. Απέκτησαν δυο παιδιά, τον Τομ και το Λόρα. Ο Κάρολος έγινε νονός του Τομ. Βλέπετε, διατήρησαν τις επαφές τους. Ως φίλοι. Δεν έμειναν σε αυτές τις ‘γραμμές’. Αφορμή στάθηκε η δολοφονία του θείου του Καρόλου, από τον IRA τον Αύγουστο του 1979. Η Καμίλα είχε σπεύσει να τον παρηγορήσει -αυτή στην οποία μπορούσε να μιλήσει για τα πάντα. Έγιναν ξανά ζευγάρι, για να χωρίσουν ξανά το 1981.

Ο γάμος του Κάρολου με την Νταϊάνα -και η νέα εποχή της σχέσης με την Καμίλα

Στις 6/2 του 1981 και ενώ είχε δοκιμάσει διάφορες σχέσεις, χωρίς επιτυχία (μια με την αδελφή της Νταϊάνα) ο Πρίγκιπας Κάρολος έκανε πρόταση γάμου στην Lady D -με τις ευλογίες της Καμίλα. Ένας αστικός μύθος θέλει να έκανε την πρόταση γάμου, στον κήπο του σπιτιού της Καμίλα. Όπως μπορείτε να δείτε και στο ‘Crown’, στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του ζευγαριού μετά την ανακοίνωση της είδησης, δημοσιογράφος ρώτησε αν ήταν ερωτευμένοι. Η Νταϊάνα είχε κοκκινήσει -από ντροπή-, απαντώντας ‘φυσικά’, την ίδια ώρα που ο Κάρολος σχολίαζε “ό,τι και αν σημαίνει η λέξη ‘αγάπη’”. Ο γάμος τους έγινε στις 29/7 -με 750.000.000 ανθρώπους να τον παρακολουθούν από την τηλεόραση, σε όλον τον κόσμο. Η Καμίλα ήταν στην εκκλησία St. Paul. To 1982 γεννήθηκε ο Ουίλιαμ και το 1984 ο Χάρι. Τα προβλήματα είχαν ήδη αρχίσει. Κατά τη βιογραφία του Καρόλου που έχει λάβει την έγκριση του, η δεύτερη περίοδος της σχέσης του με την Καμίλα άρχισε το 1986. Δεν έκαναν ιδιαίτερη προσπάθεια με το να κρύβονται, εξ ου και οι σχετικοί τίτλοι στα tabloids. Δεν έκαναν ποτέ κάποιο σχόλιο. Ώσπου αυτό δεν χρειαζόταν πια.

To ‘ξέρω’ της Νταϊάνα στην Καμίλα

Σε πάρτη του 1989, η Νταϊάνα είχε πλησιάσει την Καμίλα και της είχε πει “ξέρω τι συμβαίνει μεταξύ εσού και του Καρόλου. Ήθελα να το γνωρίζεις”. Η Μπόουλς της απάντησε “έχεις ό,τι μπορούσες να θελήσεις ποτέ. Όλους τους άνδρες του κόσμου να είναι ερωτευμένοι μαζί σου, δυο υπέροχα παιδιά. Τι άλλο θες;”. Η Νταϊάνα αρκέστηκε σε μια φράση: “Θέλω τον άνδρα μου”. Πρόσθεσε ότι “πρέπει να είναι πολύ δύσκολο για εσάς, αλλά ξέρω τι συμβαίνει. Μη μου συμπεριφέρεστε σαν να είμαι ηλίθια”.

Τα άγχη του Καρόλου για το δικαίωμα του στο στέμμα

Ενόσω όλοι πια γνώριζαν για την εξωσυζυγική σχέση του Πρίγκιπα, εκείνος δεν φαινόταν διατεθειμένος να πάρει κάποια απόφαση, καθώς βάσει των περιορισμών της εποχής αν έπαιρνε διαζύγιο και ξαναπαντρευόταν, δεν θα μπορούσε να γίνει Βασιλιάς. Επίσης, η Εκκλησία της Αγγλίας δεν θα επέτρεπε το δεύτερο γάμο -καθώς ο Βασιλιάς είναι ο κοσμικός επικεφαλής της. Το Δεκέμβριο του 1992 ανακοινώθηκε ο χωρισμός του βασιλικού ζευγαριού, μετά το ταξίδι τους στην Κορέα.

Το ‘Camillagate’

Το Δεκέμβριο του 1992 είχε δει το φως της δημοσιότητας αυτή της Νταϊάνα με έναν άνδρα, ονόματι Τζέιλς Γκίλμπι. Στις 17/1 του 1993 δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της Αυστραλίας και tabloid της Γερμανίας η απομαγνητοφώνηση τηλεφωνικής κλήσης του ζεύγους που είχε γίνει (και ηχογραφηθεί) το 1989. Ο τίτλος στα tabloids ήταν ‘Camillagate’. Ο εναλλακτικός το ‘Tampongate’, καθώς ο Κάρολος είχε πει ότι ήθελε να γίνει το ταμπόν της Καμίλα. Η συζήτηση είχε διάρκεια έξι λεπτών. Ο Πρίγκιπας ομολογούσε πως έχει βαρεθεί την Νταϊάνα, ότι είναι ζηλιάρα και πως χρειαζόταν την Καμίλα πολλές φορές την εβδομάδα. Εκείνη του είχε απαντήσει “σε χρειάζομαι όλη την εβδομάδα, όλη την ώρα”, πριν περάσουν σε λεπτομέρειες του τι εννοούσαν όταν έλεγαν ‘χρειάζομαι’.

Όταν αποκαλύφθηκε αυτή η τηλεφωνική κλήση, η Νταϊάνα είχε χωρίσει με τον Κάρολο. Είχε πει στους οικείους της πως είχε σοκαριστεί από κάποια σχόλια -και κυρίως από αυτά που αφορούσαν τα ταμπόν. Το σκάνδαλο που ξέσπασε ήταν τέτοιου βεληνεκούς που κατά τους ειδήμονες αρκούσε για να κρατήσει τον Πρίγκιπα μακριά από το θρόνο. Σίγουρα είχε κλονίσει τα θεμέλια της μοναρχίας. Σημειώστε πως οι ηχογραφήσεις είχαν γίνει κατόπιν αιτήματος του Καρόλου, έπειτα από συμφωνία με freelance συγγραφέα.

Το ντοκιμαντέρ που γύρισε σε μπούμερανγκ

Σε μια προσπάθεια να σώζει ό,τι σωζόταν ο Κάρολος, έδωσε την άδεια του ώστε να τον ακολουθήσει όλο το 1994 ένα τηλεοπτικό συνεργείο, για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ. Όταν προβλήθηκε είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, από το επιθυμητό. Σε ερώτηση αν ήταν πιστός και έντιμος κατά το γάμο του με την Νταϊάνα, είχε απαντήσει “ναι, έως ότου καταστραφεί ανεπανόρθωτα και αφότου είχαμε προσπαθήσει και οι δύο”. Είχε χαρακτηρίσει την Καμίλα ως “μια πολύ καλή μου φίλη, εδώ και πολλά χρόνια. Θα συνεχίσουμε να είμαστε φίλοι και για πάρα πολλά χρόνια ακόμα”.

Η ομολογία της Νταϊάνα για το συνωστισμό στο γάμο της

Το Γενάρη του 1995 ανακοινώθηκε το διαζύγιο της Καμίλα με τον Άντριου Πάρκερ Μπόουλς. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους, σε συνέντευξη της η Νταϊάνα είπε το αλήστου μνήμης ‘ήμασταν πάντα τρεις σε αυτόν τον γάμο. Υπήρχε συνωστισμός’. Το 1996 οριστικοποιήθηκε το διαζύγιο της με τον Κάρολο.

Ο θάνατος της Lady D και η άρνηση της Ελισάβετ

Λίγο μετά τα 50α γενέθλια της Καμίλα (17/7 του 1997), για τα οποία ο Κάρολος οργάνωσε πάρτι στο εξοχικό του στο Χάιγκροουβ (το είχε αγοράσει όταν παντρεύτηκε την Νταϊάνα, γιατί ήταν πολύ κοντά στο σπίτι που ζούσε η Καμίλα με τον τότε σύζυγο της) και ενώ είχε αποφασίσει να ανακοινώσει τη σχέση τους, σκοτώθηκε η Νταϊάνα στο Παρίσι. Ο Πρίγκιπας τη συνόδευσε στην τελευταία της κατοικία, μαζί με τα παιδιά τους και ανέβαλε την ανακοίνωση. Δεν σταμάτησε τις διαδικασίες νομιμοποίησης της και έτσι το 1998 επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ tabloid σύμφωνα με το οποίο η Καμίλα είχε συναντήσει τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ, ενώ είχε προγραμματίσει και συνάντηση με τον Πρίγκιπα Χάρι. Υπήρχε ένα θέμα: η Ελισάβετ αρνείτο να δώσει την έγκριση της. Πράγμα που έγινε ξεκάθαρο όταν απουσίασε από τα 50α γενέθλια του γιου της, επειδή θα ήταν η Καμίλα σε αυτά.

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση

Τον Ιανουάριο του 1999 ο Κάρολος διοργάνωσε το πάρτι και των γενεθλίων της αδελφής της Καμίλα, στο Ritz του Λονδίνου. Δεν πήγαν μαζί εκεί, αλλά ήταν μαζί όλο το βράδυ ενώπιον ρεπόρτερ και φωτογράφων. Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση τους, ως ζευγαριού. Ακολούθησαν οι διακοπές τους στην Ελλάδα. Είχαν ήδη συμπληρώσει 13 χρόνια κοινής παρουσίας -βάσει της τοποθέτησης που είχε κάνει ο Κάρολος για την επανεκκίνηση του 1986. Η Βασίλισσα εξακολουθούσε να προβάλει σθεναρά αντίσταση, έως το πάρτι γενεθλίων του Κωνσταντίνου, το 2000. Μολονότι γνώριζε ότι θα είναι εκεί η Καμίλα, δέχθηκε να πάει και έτσι ο κόσμος κατάλαβε πως ‘λύγισε’. Τρία χρόνια μετά, το ζευγάρι μετακόμισε στο Clarence House, ένα από τα τελευταία αριστοκρατικά σπίτια στην πόλη του Λονδίνου. Το Παλάτι ενημέρωσε ότι δεν θα πλήρωναν οι φορολογούμενοι για τη διακόσμηση των δωματίων της Καμίλα.

Η αδυναμία της Καμίλα να γίνει Βασίλισσα

Στις 10/2 του 2005, ανήμερα της 35ης επετείου από τη γνωριμία τους, ανακοίνωσαν τον αρραβώνα τους. Παντρεύτηκαν στις 8/4 με πολιτικό γάμο και τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ για κουμπάρο. Η Βασίλισσα δεν παρέστη. Πήγε μετά στη δεξίωση, όπου έκανε πρόποση. Είπε “ξεπέρασαν πολλά τρομερά εμπόδια και είμαι πολύ υπερήφανη. Τους εύχομαι να είναι καλά. Ο γιος μου είναι στο σπίτι με τη γυναίκα που αγαπάει”.

Η Νταϊάνα έμεινε η μόνη Πριγκίπισσα της Ουαλίας, ως εκ τούτου η Καμίλα πήρε τον τίτλο της Δούκισσας της Κορνουάλης. Από τότε έως σήμερα παραμένει άγνωστο ποιος θα είναι ο τίτλος της, αν ο Κάρολος γίνει Βασιλιάς, δεδομένου του ρόλου που είχε παίξει στο τέλος του πρώτου γάμου του Πρίγκιπα. Το Παλάτι ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνει Βασίλισσα. Στις 9/6 του 2016 έγινε μέλος της Ιδιωτικής Επιτροπής της Ελισάβετ, ομάδας με τους ανώτερους συμβούλους της. Ο λόγος είχε να κάνει με τη διασφάλιση της παρουσίας και του Καρόλου, αλλά και της Καμίλα όταν γίνει Βασιλιάς ο γιος της -μετά το θάνατο της.

Ο λόγος που άντεξε όσα άκουγε για δεκαετίες

Σε συνέντευξη που είχε δώσει η Καμίλα στις 27/5 του 2017, λίγο πριν ‘κλείσει’ τα 70 είχε μιλήσει για όσα σχόλια συνόδευαν για χρόνια τη σχέση της με τον Κάρολο. Είχε πει πως “ήταν τρομερά όσα έγιναν. Πολύ δυσάρεστες στιγμές που δεν θα ευχόμουν ούτε στο χειρότερο εχθρό μου. Δεν θα μπορούσα να επιβιώσω, χωρίς τη στήριξη της οικογενείας μου”. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το ζευγάρι απομονώθηκε στο κτήμα Balmoral. Ο Κάρολος διαγνώστηκε θετικός σε Covic-19, το πέρασε ήπια και επανήλθε γρήγορα. Μετά το τέλος της υποχρεωτικής καραντίνας, ξαναβρέθηκε με την Καμίλα. Για την 15η επέτειο του γάμου τους πόσταραν τη φωτογραφία που ακολουθεί, στο λογαριασμό τους στο Twitter. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα