H NASA θέλει να στείλει μικροκολυμβητές σε ωκεανούς του ηλιακού συστήματος

H NASA θέλει να στείλει μικροκολυμβητές σε ωκεανούς του ηλιακού συστήματος
Οι 'ανεξάρτητοι μικροκολυμβητές' που σχεδιάζει η ΝASA είναι cryobots, δηλαδή ρομπότ που μπορούν να διεισδύσουν σε πάγο και νερό. ΝΑSA

Η ΝΑSA θα επενδύσει 600.000 δολάρια, στη μελέτη για την αποστολή 'ανεξάρτητων κολυμβητών' στους ωκεανούς του ηλιακού συστήματος. Πρόκειται για cryobots, μεγέθους ενός smartphone.

Η NASA ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 600.000 δολάρια σε χρηματοδότηση μελέτης για την αποστολή ρομπότ κολυμβητών, σε ωκεανούς του ηλιακού συστήματος. Στόχος είναι να μάθει η ανθρωπότητα περισσότερα για αυτά τα ξένα σώματα νερού. Προφανώς και η αφορμή είναι ότι περιέχουν απείρως περισσότερες ποσότητες νερού, σε σύγκριση με τους ωκεανούς της Γης.

Οι ‘ανεξάρτητοι κολυμβητές‘ που ανήκουν στην κατηγορία των cryobots (μπορούν να διεισδύσουν σε νερό και πάγο) θα είναι μεγέθους smartphone (12 εκατοστά μήκος) και θα μπορούν να περιηγηθούν κάτω από το παχύ κέλυφος πάγου της Ευρώπης, φεγγαριού του Δία ή του Εγκέλαδου, φεγγαριού του Κρόνου, ώστε να διαπιστώσουν αν υπάρχουν σημάδια εξωγήινης ζωής.

H ιδέα που έχει ο Ethan Schaler, για τους μικροκολυμβητές ρομπότ, σε εικόνα. NASA

Το όραμα αυτής αποστολής που έχει ονομαστεί Sensing With Independent Micro-Swimmers (SWIM) το είχε ο Ethan Schaler, μηχανολόγος ρομποτικής στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA. Το 2021 έλαβε χρηματοδότηση 125.000 δολαρίων, για μελέτη επιλογών σχεδίασης και την κατασκευή και δοκιμή τρισδιάστατων πρωτοτύπων “μικροκολυμβητών”.

Δημιούργησε μικρότερους από εκείνους που είχαν προταθεί νωρίτερα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να ανιχνεύουν ζωή και να καθορίζουν την πιθανότητα κατοίκησης στα μακρινά ουράνια σώματα που φέρουν ωκεανούς. Επίσης, το μέγεθος τους επιτρέπει τη συμπαγή φόρτωση τους, σε έναν καθετήρα πάγου.

Πώς θα αποκτήσουν πρόσβαση οι μικροκολυμβητές στους ωκεανούς φεγγαριών άλλων πλανητών. NASA

Όπως είπε ο δημιουργός σε έκθεση του Εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA “η ιδέα μου είχε να κάνει με το πού μπορούμε να πάμε τα μικροσκοπικά ρομποτικά συστήματα και να τα εφαρμόσουμε με ενδιαφέροντες νέους τρόπους, για την εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος. Με ένα σμήνος μικρών ρομπότ κολύμβησης, είμαστε σε θέση να εξερευνήσουμε έναν πολύ μεγαλύτερο όγκο νερού των ωκεανών και να βελτιώσουμε τις μετρήσεις μας, έχοντας πολλά ρομπότ που συλλέγουν δεδομένα στην ίδια περιοχή”.

Εξυπακούεται πως υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, πριν αρχίσει η αποστολή. Εν τούτοις, αν όλα πάνε καλά οι μικροκολυμβητές ενδέχεται να ανακαλύψουν ζωή και κατοικήσιμους ωκεανούς στο ηλιακό σύστημα. Και αυτό θα ήταν πρωτοφανές βήμα στην ανακάλυψη του διαστήματος, όπως αναφέρει το Inertia.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα