H Wagner στη Λευκορωσία, η Λιθουανία και η Πολωνία σφραγίζουν τα σύνορα

H Wagner στη Λευκορωσία, η Λιθουανία και η Πολωνία σφραγίζουν τα σύνορα
Τείχος στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας AP Photo/Michal Dyjuk

Η Λιθουανία κλείνει δύο συνοριακά περάσματα με τη Λευκορωσία. Μεταφέρει στρατό η Πολωνία. Ανησυχία για τη δράση της Wagner.

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποφάσισε να κλείσει δύο από τα έξι συνοριακά περάσματα της χώρας με τη Λευκορωσία λόγω των “γεωπολιτικών συνθηκών”, μερικές εβδομάδες αφού μισθοφόροι της ρωσικής οργάνωσης Wagner κατέφυγαν στη γειτονική της χώρα.

Τα δύο περάσματα, που δεν χρησιμοποιούνται από εμπορικά οχήματα, θα κλείσουν από την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε η Λιθουανία και μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με την Κρατική Συνοριακή Φρουρά της Λιθουανίας (VSAT) υπάρχουν έως και 4.500 μισθοφόροι της Wagner στη Λευκορωσία, αυτή τη στιγμή. Το πιθανό κλείσιμο άλλων σημείων ελέγχου θα συζητηθεί με τη Λετονία και την Πολωνία που μοιράζονται επίσης σύνορα με τη Λευκορωσία, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Agnė Bilotaitė.

Σημειώνεται πως η Λιθουανία έχει ολοκληρώσει ατσάλινο τείχος που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία για να σταματήσει τη ροή παράνομων μεταναστών. Η Λιθουανία και άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχυρίζεται πως ο Λουκασένκο που διανύει την έκτη του θητεία στην εξουσία της χώρας του, ενορχήστρωσε τη μεταναστευτική κρίση μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Η Λιθουανία μέσα στο 2023 έχει δεχθεί σχεδόν 200 αιτήσεις για άσυλο, εκ των οποίων οι 34 είναι από Λευκορώσους.

Στα τέλη Ιουνίου του 2022 η Πολωνία ολοκλήρωσε ένα παρόμοιο τείχος κατά μήκος των 186 χιλιομέτρων των συνόρων της με τη Λευκορωσία.

Σημειώνεται εδώ πως και η Πολωνία έκλεισε όλα τα συνοριακά της περάσματα με τη Λευκορωσία εκτός από ένα, ύστερα από τη φυλάκιση δημοσιογράφου πολωνικής καταγωγής και την απέλαση Πολωνών διπλωματών.

Την περασμένη εβδομάδα, η Πολωνία ανακοίνωσε σχέδια για τη μεταφορά 10.000 επιπλέον στρατιωτών στα σύνορα με τη Λευκορωσία για τη στήριξη των υφιστάμενων δυνάμεων. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ επανέλαβε πάντως πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία συνεχίζει να υποστηρίζει πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. τονίζοντας πάντως πως το Κίεβο πρέπει να “αποφασίσει πότε και υπό ποιες συνθήκες θα επιτύχει την ειρήνη”. Η Ουκρανία από τη δική της μεριά αναφέρει πως δεν πρόκειται να παραχωρήσει ούτε “ένα χωριό” από τα εδάφη της, με την προοπτική της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Την Τρίτη πάντως, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε πως η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στη Συμμαχία εφόσον παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.

Ο Στίαν Γένσεν, ο οποίος υπηρετεί ως επικεφαλής του γραφείου του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “η Ουκρανία ίσως χρειαστεί να συμφωνήσει στην παραχώρηση μέρους των εδαφών της στη Ρωσία, τα οποία έχασε κατά τον πόλεμο, αν θέλει να ενταχθεί”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα