Το Ισραήλ ήθελε να αγοράσει νησί στην Ελλάδα για στρατιωτική εκπαίδευση

Το Ισραήλ ήθελε να αγοράσει νησί στην Ελλάδα για στρατιωτική εκπαίδευση

Οι δηλώσεις του Α. Σαμαρά σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης ακατοίκητων βραχονησίδων κίνησαν το ενδιαφέρον του Ισραήλ. Τι αναφέρει δημοσίευμα της Haaretz

Πριν από δύο εβδομάδες, η ισραηλινή κυβέρνηση φέρεται να εξέτασε αγορά ή μακροχρόνια μίσθωση ελληνικού νησιού για εκπαίδευση του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Haaretz, η οποία σημειώνει πως τελικά κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε γιατί οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκριναν την ιδέα ασύμφορη.

ADVERTISING

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται στρατιωτικές πηγές, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ ζήτησε να εξεταστεί η επιλογή έπειτα από δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά στις 22 Αυγούστου στη Le Monde πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει "εμπορική εκμετάλλευση βραχονησίδων".

"Ο υπουργός Άμυνας Μπαράκ έστειλε το θέμα για επανεξέταση και μετά από εκτιμήσεις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε ανάγκη να προχωρήσει σε αυτό το βήμα", αναφέρεται χαρακτηριστικά από το γραφείο του υπουργού.

Μάλιστα, ούτε το τμήμα σχεδιασμού του ισραηλινού στρατιωτικού γενικού επιτελείου, ούτε το ναυτικό υποδέχτηκαν θερμά την ιδέα, καθώς προτίμησαν να δοθεί βάρος στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα.

Συνεργάτες του Μπαράκ, δήλωσαν πως χθες ο υπουργός Άμυνας ζήτησε το θέμα να αναθεωρηθεί σε απάντηση αιτήματος ενός υπουργού ο οποίος επισκέφτηκε την Ελλάδα και γύρισε πίσω με ένα μήνυμα για τον Μπαράκ.

Οι συνεργάτες του ισραηλινού υπουργού είπαν πως Έλληνες αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να μισθώσουν ένα νησί στο ναυτικό του Ισραήλ ως βάση εκπαίδευσής τους.

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, δήλωσε πως ο ισραηλινός στρατός εκπροσωπήθηκε σε αυτή την πρωτοβουλία από χαμηλόβαθμους αξιωματούχους. Ωστόσο αν και το θέμα έχει διπλωματικές επιπτώσεις κανένα στέλεχος του υπουργείο Εξωτερικών έλαβε μέρος στις διαβουλεύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σαμαράς στη Le Monde: Στο σφυρί οι ακατοίκητες βραχονησίδες της χώρας

SHARE:

24Media Network