Hande Kader: Ποια ήταν η τρανς σύμβολο που βίασαν και έκαψαν στην Τουρκία

default image

Ο αγώνας της Hande Kader για τα δικαιώματα των τρανς. Τι καταγγέλλει η ΛΟΑΤ κοινότητα της γειτονικής χώρας, πώς αντιμετωπίζουν τους ομοφυλόφιλους οι αρχές της χώρας. Μεγάλη πορεία μετά το φρικιαστικό έγκλημα μίσους (Pics+Vids)

Τα στοιχεία της ομάδας υπεράσπισης των δικαιωμάτων διεμφυλικών, Transgender Europe, φέρνουν την Τουρκία στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τις δολοφονίες τρανς ατόμων για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, θεωρώντας τη γειτονική χώρα ως κράτος προς ένταξη στην Ε.Ε.

Το Σάββατο, η παγκόσμια κοινότητα καταδίκασε τη φρικιαστική δολοφονία της Hande Kader που ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία των τρανσέξουαλ της Τουρκίας. Το πτώμα της εντοπίστηκε απανθρακωμένο στις 12 Αυγούστου στη συνοικία Zekeriyakoy, στην Κωνσταντινούπολη και αναγνωρίστηκε προχθές από κοντινό της άτομο. Ακόμη ένα έγκλημα ρατσιστικού μίσους στην “προοδευτική” πλευρά της χώρας, εκεί που χιλιάδες ομοφυλόφιλοι προσπαθούν να βρουν “καταφύγιο”.

Δώστε φωνή στη Hande Kader

Η νεαρή γυναίκα ήταν σύμβολο της αντίστασης της κοινότητας LGBT απέναντι στην καταπίεση της κυβέρνησης Ερντογάν που είχε απαγορεύσει το Trans Pride, καταπνίγοντας τους ακτιβιστές στα δακρυγόνα.

Πλάνα από τη δική της αντίσταση:

Η νεαρή γυναίκα ηλικίας 22 ετών, η οποία εκδιδόταν, ήταν ακόμη ζωντανή την περασμένη εβδομάδα όταν μπήκε στο αυτοκίνητο ενός πελάτη, όπως αποκάλυψαν οικείοι της.

Η εξαφάνισή της είχε αναφερθεί από ένα κοντινό της άτομο και το πτώμα της αναγνωρίστηκε από τα δόντια της, καθώς είχε απανθρακωθεί ολικά, αφού πρώτα το θύμα είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά. Μετά τη δολοφονία της Kader η LGBT κοινότητα, όπως και εκατοντάδες πολίτες ζητούν την επέμβαση του κράτους.

Διαδηλωτές αποτίουν φόρο τιμής στη Hande Kader στην Άγκυρα, μπροστά από το μνημείο που έχει στηθεί κατά της ομοφοβίας:

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε βίντεο από τις έρευνες στην περιοχή Zekeriyaköy της Κωνσταντινούπολης όπου εντοπίστηκε το απανθρακωμένο κορμί της 22χρονης. Για την ώρα δεν έχει συλληφθεί ουδείς ύποπτος, ενώ οι ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν ανοιχτά λόγο για έγκλημα μίσους. Κατηγορούν μάλιστα τα τουρκικά media για ελλειπή κάλυψη του θέματος, την ώρα που τα διεθνή ΜΜΕ έχουν δώσει μεγάλη διάσταση στην υπόθεση.

Μετά τη φριχτή δολοφονία της 22χρονης, ξέσπασαν μηνύματα οργής στην Τουρκία. Το hashtag #HandeKadereSesVer που σημαίνει “Δώστε φωνή στη Hande Kader” έγινε το πιο δημοφιλές με χιλιάδες ανθρώπους να γράφουν υπέρ των δικαιωμάτων όσων περιθωριοποιούνται και θυματοποιούνται εξαιτίας των σεξουαλικών επιλογών τους. Η 22χρονη ήταν πολιτικά ενεργή και μετείχε σε όλες τις διαδηλώσεις για τα LGBT δικαιώματα, όντας στην πρώτη γραμμή. Είχε συλληφθεί πέρυσι για τη δράση της.

Η δολοφονία της Kander έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά από μια ακόμη φρικτή δολοφονία που αποκαλύφθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο ομοφυλόφιλος Σύρος πρόσφυγας Muhammad Wisam Sankari, βρέθηκε αποκεφαλισμένος σε μια περιοχή αρκετά μίλια μακριά από το σημείο όπου ανακαλύφθηκε και το σώμα της Kader.

Το δίκτυο LGBTI+ της Κωνσταντινούπολης και η επιτροπή του Pride Week ζητούν με δημόσια και κοινή δήλωση τους, δικαιοσύνη για την Kader και απαιτούν να βρεθεί ο ένοχος.

Allahu Akbar κατά των τρανς

Το μέλος της ΛΟΑΤ κοινότητας Τουρκίας, Kemal Ördek, δήλωνε πρόσφατα στο lgbtinewsturkey πως οι τρανς της χώρας εξωθούνται στην πορνεία, καθώς δεν γίνονται δεκτοί σε άλλους επαγγελματικούς χώρους. Συμπλήρωνε μάλιστα πως ελάχιστοι διεμφυλικοί πεθαίνουν από φυσικά αίτια. Τρανς ακτιβίστρια, ονόματι Figen, είχε αυτοκτονήσει το 2014 μετά από συνεχείς συλλήψεις της και κακοποίηση της από αστυνομικές δυνάμεις. Ελάχιστες έρευνες για δολοφονίες ομοφυλόφιλων και διεμφυλικών έχουν τελεσφορήσει εντοπίζοντας και καταδικάζοντας τους δράστες. Δεκάδες τρανς καταγγέλλουν πως δέχονται βίαιες επιθέσεις στους δρόμους, ακόμη και έξω από τα σπίτια τους από άτομα που φωνάζουν “Allahu Akbar”. Η Melisa, κατάφερε να γλιτώσει στο Mersin με πολλαπλά τραύματα.

Τον περασμένο Ιούνιο αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών στην Κωνσταντινούπολη για να διαλύσουν την πορεία διαφυλικών στην οποία μετείχε και η Kader. Το Trans Pride είχε απαγορευθεί μετά από διαμαρτυρίες εθνικιστών που χαρακτήριζαν τους συμμετέχοντες ως “έκφυλους” και απειλούσαν πως θα διέλυαν οι ίδιοι την πορεία.

Παρά τις προειδοποιήσεις, οι διεμφυλικοί πραγματοποίησαν τη συγκέντρωση στην Πλατεία Ταξίμ. Εκατοντάδες αστυνομικοί επενέβησαν για να ματαιώσουν το Trans Pride, κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού.

Οι “πορείες υπερηφάνειας” της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο της εβδομάδας ΛΟΑΤ, διοργανώνονται από το 2003 με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων και είναι οι πιο μαζικές στον μουσουλμανικό κόσμο. Το 2015 όμως η κυβέρνηση Ερντογάν είναι διαλύσει το Gay Pride, κάτι που έγινε φέτος με τη συγκέντρωση των διεμφυλικών οι οποίοι πέφτουν συχνά θύματα ρατσιστικών επιθέσεων σε όλη την επικράτεια. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε άλλες μουσουλμανικές χώρες, η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί αδίκημα στην Τουρκία, ωστόσο οι ίδιοι οι ΛΟΑΤ καταγγέλλουν πως δεν γίνονται αρκετά από το κράτος για να περιοριστούν οι επιθέσεις εναντίον τους.

Σημειώνεται πως έχει προγραμματιστεί πορεία το βράδυ της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή τη δολοφονία της Kader, με τις αρχές να εκφράζουν προειδοποιήσεις για πιθανά επεισόδια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα