Η Αυστρία θα αγοράσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T από τη Γερμανία

Η Αυστρία θα αγοράσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T από τη Γερμανία
Iris-T (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Στην αγορά οκτώ συστοιχιών του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας μέσου βεληνεκούς Iris-T προχωρά η Αυστρία, κρίνοντας απαραίτητο να κλείσει τα όποια κενά υπάρχουν, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας σκοπεύει να αγοράσει οκτώ συστοιχίες του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας μέσου βεληνεκούς Iris-T από τη Γερμανία, οι οποίες θα ενταχθούν στο σύστημα European Sky Shield («Ασπίδα του Ευρωπαϊκού Ουρανού»), δήλωσε χθες Τρίτη (12/09) η υπουργός Άμυνας της χώρας, η Κλαούντια Τάνερ.

Η απόκτηση των εκτοξευτήρων και των πυραύλων και η εκπαίδευση των μελών του αυστριακού στρατού που θα χειρίζονται τις συστοιχίες αυτές θα γίνει από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, διευκρίνισε η κυρία Τάνερ.

Προχθές Δευτέρα (11/09), οι υπουργοί Άμυνας της Εσθονίας και της Λετονίας υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο για την αγορά συστοιχιών του συστήματος, που παράγεται από τη γερμανική βιομηχανία Diehl Defence.

Σύμφωνα με την κυρία Τάνερ, Βιέννη και Βερολίνο θα υπογράψουν προσυμφωνία εντός εβδομάδων.

Κατά τον αρχηγό του γενικού επιτελείου αεροπορίας της Αυστρίας, τον Γκέρφριντ Πρόμπεργκερ, προβλέπεται η αγορά τεσσάρων συστοιχιών μικρού βεληνεκούς και άλλων τεσσάρων μέσου βεληνεκούς.

Έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 είναι «απολύτως απαραίτητο» να κλείσουν όποια κενά υπάρχουν στην αντιαεροπορική άμυνα στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, έκρινε η κυρία Τάνερ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Αυστρία πάντως δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στην αγορά συστημάτων μακρού βεληνεκούς, όπως το αμερικανοϊσραηλινής κατασκευής Arrow 3, που σκοπεύει να αποκτήσει η Γερμανία, σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα