Η αμερικανορωσική συνεργασία στη Συρία θα εγγυάται την 'επιχειρησιακή ασφάλεια' των ΗΠΑ

Η αμερικανορωσική συνεργασία στη Συρία θα εγγυάται την 'επιχειρησιακή ασφάλεια' των ΗΠΑ

Για συνεργασία στη συλλογή πληροφοριών για τους στόχους που θα χτυπήσουν στη Συρία, ετοιμάζονται οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Κτήριο στην πόλη Μπάαθ δέχθηκε επίθεση ισραηλινά αεροσκάφη

Η όποια στρατιωτική συνεργασία και η όποια συνεργασία υπάρξει στο πεδίο της συλλογής πληροφοριών ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία για να πλήττονται στόχοι στη Συρία θα συμπεριλάβει μέτρα που θα εγγυώνται την επιχειρησιακή ασφάλεια των αμερικανικών δυνάμεων και δε θα βασιστεί απλά στην εμπιστοσύνη, υπογράμμισε σήμερα ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε ότι σε μια συνάντηση που αναμένεται να έχει αύριο Τρίτη στο Λάος με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ θα συζητήσουν μια αμερικανική πρόταση για να υπάρξει στρατιωτική συνεργασία στη Συρία αλλά και ανταλλαγή πληροφοριών για τη Συρία.

Η πρόταση αυτή, που ο Κέρι ελπίζει ότι θα οδηγήσει σε μια συμφωνία εντός εβδομάδων, αφορά τους τρόπους που η Ουάσινγκτον και η Μόσχα θα ανταλλάσσουν πληροφορίες, θα συντονίζουν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της οργάνωσης Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία) και θα φροντίσουν η ρωσική Πολεμική Αεροπορία να μην πλήττει οργανώσεις που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν μετριοπαθείς.

Η πρόταση αυτή όμως αντιμετωπίζει έντονες επιφυλάξεις από στελέχη του αμερικανικού στρατού και των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Δεν θα κάνουμε μια συναλλαγή με βάση την εμπιστοσύνη», είπε ο Ντάνφορντ σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Ας Κάρτερ.

«Θα υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες (...) σε οποιαδήποτε συναλλαγή κάνουμε με τους Ρώσους, που θα εγγυώνται την επιχειρησιακή μας ασφάλεια», πρόσθεσε ο στρατηγός.

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει ο Κέρι με τους Ρώσους, επισήμανε από την πλευρά του ο Κάρτερ, βασίζονται «στο κοινό συμφέρον, στον βαθμό που και όταν μπορούμε να το εντοπίζουμε, με τους Ρώσους».

Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η ανταλλαγή πληροφοριών με τη Ρωσία υπάρχει κίνδυνος να θέσει σε κίνδυνο πηγές, να αποκαλύψει μεθόδους και δυνατότητες.

Κτίριο στην Μπάαθ επλήγη από ισραηλινά αεροσκάφη, χωρίς να αναφερθούν θύματα

Ο στρατός της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ έπληξαν ένα κτίριο στην πόλη Μπάαθ, στα Υψώματα του Γκολάν, κοντά στα σύνορα των δύο κρατών, προκαλώντας «υλικές ζημιές».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συριακού στρατού, την οποία μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ανέφερε ότι ο στόχος της επιδρομής αυτής ήταν να «τονωθεί το ηθικό των τρομοκρατικών οργανώσεων που υποστηρίζει» το Ισραήλ, διότι έχουν υποστεί βαριές απώλειες.

Νωρίτερα, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανταπέδωσε μια βολή όλμου από τη Συρία που έπεσε στο τμήμα του Γκολάν που τελεί υπό ισραηλινή κατοχή, χωρίς να υπάρξουν ζημιές ή τραυματίες.

Την περασμένη εβδομάδα ο ισραηλινός στρατός είχε εκτοξεύσει δύο πυραύλους Patriot εναντίον ενός τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφος που «παρεισέφρησε» στον ισραηλινό εναέριο χώρο από τη Συρία.

Επίσημα, το Ισραήλ και η Συρία παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση. Από τον πόλεμο του Ιουνίου του 1967, το Ισραήλ κατέχει 1.200 χλμ.² των Υψωμάτων του Γκολάν, η προσάρτηση των οποίων (1981) δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, ενώ περίπου 510 χλμ.² παραμένουν υπό συριακό έλεγχο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία
SHARE:

24Media Network