Ουκρανία: Έτοιμη για την μεγάλη αντεπίθεση – “Ήρθε η ώρα να πάρουμε πίσω ό,τι μας ανήκει”

Ουκρανία: Έτοιμη για την μεγάλη αντεπίθεση – “Ήρθε η ώρα να πάρουμε πίσω ό,τι μας ανήκει”
Ουκρανικές δυνάμεις AP Photo/Efrem Lukatsky

Το έδαφος για την μεγάλη αντεπίθεση, προλειαίνει η Ουκρανία. Σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας, πλέον είναι θέμα ίσως και ωρών να επιχειρήσει για ανάκτηση των εδαφών της από τη Ρωσία.

Μια “ανάσα” από την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών δυνάμεων, βρίσκεται η Ουκρανία σύμφωνα με δηλώσεις που πραγματοποίησε ένας από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους ασφαλείας της χώρας.

Ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας, Ολέξι Ντανίλοφ δεν θέλησε να κατονομάσει ημερομηνία, αλλά δήλωσε ότι η επίθεση για την ανάκτηση εδαφών από τις δυνάμεις κατοχής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να ξεκινήσει “αύριο, μεθαύριο ή σε μια εβδομάδα” όπως είπε μιλώντας στο BBC.

Προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν έχει “κανένα δικαίωμα να κάνει λάθος” σχετικά με την απόφαση, διότι πρόκειται για μια “ιστορική ευκαιρία” που “δεν μπορούμε να χάσουμε”.

Η σπάνια συνέντευξή του Ντανίλοφ στο BBC διακόπηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από ένα τηλεφωνικό μήνυμα του προέδρου Ζελένσκι που τον κάλεσε σε συνάντηση για να συζητήσουν την αντεπίθεση.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, επιβεβαίωσε επίσης ότι ορισμένες δυνάμεις του μισθοφορικού στρατού της Βάγκνερ αποσύρονται από την πόλη Μπαχμούτ, τόπο της πιο αιματηρής μάχης του πολέμου μέχρι στιγμής – αλλά πρόσθεσε ότι “ανασυντάσσονται σε άλλες τρεις τοποθεσίες” και “αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να πολεμούν μαζί μας”.

Ο κ. Ντανίλοφ δήλωσε επίσης ότι είναι “απολύτως ήρεμος” για το γεγονός ότι η Ρωσία αρχίζει να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, λέγοντας: “Για εμάς, δεν είναι κάποιο είδος είδησης”.

Η Ουκρανία σχεδιάζει αντεπίθεση εδώ και μήνες. Αλλά ήθελε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να εκπαιδεύσει στρατεύματα και να λάβει επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό από τους δυτικούς συμμάχους. Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προετοιμάσει την άμυνά τους.

Ακόμη μια μάχη για την Ουκρανία

Πολλά διακυβεύονται, διότι η κυβέρνηση στο Κίεβο πρέπει να δείξει στον λαό της Ουκρανίας -και στους δυτικούς συμμάχους- ότι μπορεί να διασπάσει τις ρωσικές γραμμές, να τερματίσει το ουσιαστικό στρατιωτικό αδιέξοδο και να ανακτήσει μέρος του κυρίαρχου εδάφους της.

Ο κ. Ντανίλοφ δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα ξεκινήσουν την επίθεση όταν οι διοικητές υπολογίσουν ότι “μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε εκείνο το σημείο του πολέμου”.

Ερωτηθείς αν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ήταν έτοιμες για την επίθεση, απάντησε: “Είμαστε πάντα έτοιμοι. Όπως ήμασταν έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας ανά πάσα στιγμή. Και δεν είναι θέμα χρόνου”.

“Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή την ιστορική ευκαιρία που μας δόθηκε – από τον Θεό – στη χώρα μας δεν μπορούμε να τη χάσουμε, ώστε να γίνουμε πραγματικά μια ανεξάρτητη, μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα” και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι “θα μπορούσε να συμβεί αύριο, μεθαύριο ή σε μια εβδομάδα”.

Θα ήταν περίεργο αν επρόκειτο να αναφέρω ημερομηνίες για την έναρξη αυτού ή αυτών των γεγονότων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει…. Έχουμε ένα πολύ υπεύθυνο έργο μπροστά στη χώρα μας. Και καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε λάθος” σημείωσε.

Ο κ. Ντανίλοφ απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι η αντεπίθεση είχε ήδη ξεκινήσει, λέγοντας ότι “η κατεδάφιση των ρωσικών κέντρων ελέγχου και του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού” ήταν καθήκον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από τις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους – την ημερομηνία που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή.

“Δεν έχουμε ρεπό κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου”, είπε.

Υπερασπίστηκε την απόφαση του ουκρανικού στρατού να πολεμήσει στο Μπαχμούτ για τόσους μήνες, μια μάχη που κόστισε τη ζωή σε πολλούς στρατιώτες του.

“Το Μπαχμούτ είναι η γη μας, το έδαφός μας, και πρέπει να το υπερασπιστούμε. Αν αρχίσουμε να εγκαταλείπουμε κάθε οικισμό, αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει στα δυτικά μας σύνορα, όπως ήθελε ο Πούτιν από τις πρώτες ημέρες του πολέμου”, είπε.

Ερωτηθείς αν οι μισθοφόροι του Βάγκνερ αποχωρούν, απάντησε: “Ναι, αυτό συμβαίνει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να πολεμούν μαζί μας. Θα επικεντρωθούν περισσότερο σε άλλα μέτωπα… ανασυντάσσονται σε άλλες τρεις τοποθεσίες”.

“Ήρθε η ώρα να πάρουμε πίσω ό,τι μας ανήκει”

Ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση της αντεπίθεση. Δήλωσε ότι μια μεγάλη επιχείρηση θα μπορούσε να είναι επικείμενη, τονίζοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Ήρθε η ώρα να πάρουμε πίσω ό,τι μας ανήκει”.

Τη δήλωσή του στο Telegram συνόδευε ένα βίντεο που δείχνει βαριά οπλισμένους Ουκρανούς στρατιώτες να προετοιμάζονται για μάχη και έναν αφηγητή να απαγγέλλει μια προσευχή καλώντας σε δύναμη για να “εξολοθρεύσει” τους εχθρούς της χώρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντολιάκ, ο οποίος αποκάλυψε ότι οι προκαταρκτικές κινήσεις του ουκρανικού στρατού για την αντεπίθεση έχουν ήδη ξεκινήσει.

“Πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία, η οποία δεν είναι θέμα μιας ημέρας ή μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας ή μιας συγκεκριμένης ώρας”, δήλωσε ο Ποντολιάκ σε συνέντευξή του στον Guardian.

“Είναι μια συνεχής διαδικασία αποκατάστασης και ορισμένες διαδικασίες συμβαίνουν ήδη, όπως η καταστροφή γραμμών ανεφοδιασμού ή η ανατίναξη αποθηκών πίσω από τις γραμμές”.

“Η ένταση αυξάνεται, αλλά θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα”, πρόσθεσε και προέβλεψε ότι καθώς η αντεπίθεση αποκτά δυναμική, θα υπάρξουν περισσότερες εισβολές στη Ρωσία από ρωσικές ομάδες ανταρτών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα