Η ασθένεια-μυστήριο που προσβάλλει τους Αμερικανούς διπλωμάτες και η σχέση με την Κούβα

Η ασθένεια-μυστήριο που προσβάλλει τους Αμερικανούς διπλωμάτες και η σχέση με την Κούβα
Φωτογραφία αρχείου shutterstock

Τι είναι αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν "Σύνδρομο της Αβάνας" και τι συμπτώματα προκαλεί. Διαγνώστηκε σε Αμερικανούς διπλωμάτες στη Βιέννη.

Oύτε ένας ούτε δύο αλλά πάνω από 20 στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας που υπηρετούν στη Βιέννη της Αυστρίας ανέφεραν περίεργα περιστατικά που σχετίζονται με την υγεία τους αναγκάζοντας τις αμερικανικές αρχές να αρχίσουν σχετική έρευνα.

Τα συμπτώματα αφορούν ζάλη, άγχος, έλλειψη ισορροπίας και προβλήματα στην ακοή και μέχρι στιγμής δεν αποδίδονται σε κάποια γνωστή νοσό αλλά σ’ αυτό που έχει ονομαστεί ήδη από το 2016 ως “σύνδρομο της Αβάνας”.

Πήρε αυτό το όνομα γιατί πρωτοπαρουσιάστηκε σε Αμερικανούς και Καναδούς διπλωμάτες στην πρωτεύουσα της Κούβας πριν από περίπου πέντε χρόνια. Κατά τους Αμερικανούς τα συμπτώματα προξενούνται από ακτινοβολία μικροκυμάτων και η σχετική ευθύνη είχε αποδωθεί στην Κούβα και τις “επιθέσεις” της. Μάλιστα, μία ακαδημαϊκή μελέτη στις ΗΠΑ τεκμηρίωσε το γεγονός των εγκεφαλικών αλλοιώσεων των ασθενών.

Πλέον, το φαινόμενο επαναλαμβάνεται στη Βιέννη η οποία τον τελευταίο καιρό φιλοξενεί τις συνομιλίες των ΗΠΑ και του Ιράν για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά όπλα.

Τη σχετική είδηση αποκάλυψε αμερικανικό περιοδικό και την επιβεβαίωσε το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα