Η χειραψία Τραμπ – Κιμ στα σύνορα ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα

Η χειραψία Τραμπ – Κιμ στα σύνορα ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα
Η χειραψία Τραμπ - Κιμ στα σύνορα ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα AP

"Είναι μια μεγάλη ημέρα για τον κόσμο", δήλωσε ο Τραμπ. "Σηματοδοτεί ότι θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στο δυσάρεστο παρελθόν και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μέλλον",

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν αντήλλαξαν μια ιστορική χειραψία στο χωριό Πανμουντζόμ, όπου είχε υπογραφεί η ανακωχή του 1953, στα σύνορα ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα.

Ο πρόεδρος Τραμπ διέσχισε σήμερα τη γραμμή που χωρίζει την Νότια από τη Βόρεια Κορέα για να κάνει μερικά ιστορικά βήματα μαζί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στην χώρα του δεύτερου.

Είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που πάτησε στο έδαφος της Βόρειας Κορέας.

Συνοδεία του ισχυρού άνδρα της Πιονγκγιάνγκ, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος έκανε μερικά βήματα στο βορειοκορεατικό έδαφος, προτού σταθεί δίπλα του στην συνοριακή γραμμή για να βγάλουν φωτογραφίες οι δημοσιογράφοι.

“Είναι μια μεγάλη ημέρα για τον κόσμο”, δήλωσε. “Σηματοδοτεί ότι θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στο δυσάρεστο παρελθόν και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μέλλον”, πρόσθεσε.

Ο Κιμ αποδέχθηκε την τελευταία στιγμή αιφνίδια πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος Τραμπ για να συναντηθούν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Η αποδοχή τη πρόσκλησης δεν έγινε δημοσίως.

Η προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες έδειχνε τους τελευταίους μήνες να έχει βυθιστεί σε τέλμα μετά την αποτυχία της δεύτερης συνόδου κορυφής Τραμπ-Κιμ στο Βιετνάμ τον Φεβρουάριο.

Με εξαίρεση τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν επισκεφθεί την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, λόγω του συμβολικού της χαρακτήρα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα τηρούσε την παράδοση και θα επισκεπτόταν τον έντονα συμβολικό αυτόν τόπο στη διάρκεια μιας πρώτης επίσκεψής του στη Νότια Κορέα το 2017, αλλά το ελικόπτερο που τον μετέφερε δεν μπορούσε να προσγειωθεί λόγω ομίχλης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα