Η χρονιά κλείνει με ηχηρές παραιτήσεις στην κυβέρνηση Τραμπ

Η χρονιά κλείνει με ηχηρές παραιτήσεις στην κυβέρνηση Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ AP

Την ώρα που οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες βρίσκονται σε παράλυση και μετά την ηχηρή αποχώρηση Μάτις έρχεται άλλη μια παραίτηση στο κυβερνητικό επιτελείο του Τραμπ που καταδεικνύει ότι η επόμενη χρονιά μόνο εύκολη δεν θα είναι για τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Με μία ακόμη παραίτηση υψηλά ιστάμενου αξιωματούχου βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Το Σάββατο ήταν η σειρά του Μπρετ ΜακΓκεργκ να παραιτηθεί και να δημιουργήσει πρόβλημα στον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος ψάχνει ήδη αντικαταστάτη για να αντικαταστήσει τον Τζιμ Μάτις στο Υπουργείο Αμυνας.

Ο ΜακΓκεργκ ήταν ο ειδικός επιτετραμμένος του Προέδρου στον παγκόσμιο συνασπισμό για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, είχε δηλαδή μία θέση ιδιαίτερα κρίσιμη.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος είχε προσληφθεί το 2015 από τον Μπάρακ Ομπάμα, σχεδίαζε να αφήσει τη θέση του τον επόμενο χρόνο, ωστόσο η απόφαση του Τραμπ για την απόσυρση των Αμερικανικών στρατευμάτων επίσπευσε τις σχετικές ενέργειές του.

Προσώρας, ο ΜακΓκεργκ δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως. Τα είχε πει όλα όμως μερικές ημέρες νωρίτερα (πριν ο Τραμπ κάνει γνωστές τις προθέσεις του) όταν είχε δηλώσει ότι “οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στην περιοχή για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα”.

Ωστόσο, ο Τραμπ εν συνεχεία δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ήδη νικηθεί και απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία αφήνοντας “ξεκρέμαστους” τους Κούρδους.

Οπως ήδη τονίστηκε, η παραίτηση αυτή ήρθε μία ημέρα μετά από αυτήν του Τζιμ Μάτις.

Στην επιστολή της παραίτησής του ο πρώην, πια, υπουργός Αμυνας, επισήμανε πως αποχωρεί ώστε ο Τραμπ να μπορέσει να διορίσει κάποιον οι απόψεις του οποίου είναι εγγύτερες προς τις δικές του.

Ο Μάτις προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου που είτε παραιτήθηκαν, είτε καθαιρέθηκαν, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που ο Τραμπ απέπεμψε — μέσω Twitter — τον Μάρτιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα