Η ένοχη διατροφική απόλαυση της Βασίλισσας Ελισάβετ

Η ένοχη διατροφική απόλαυση της Βασίλισσας Ελισάβετ
ap/Scott Heppell

Πρώην σεφ της βασιλικής οικογένειας αποκαλύπτει τι απολαμβάνει -και τι όχι- η Βασίλισσα Ελισάβετ στα γεύματα της και ποια είναι η ένοχη απόλαυση που έχει.

Ο Darren McGrady δούλεψε στην κουζίνα του Μπάκιγχαμ και του Κένσινγκτον, για 15 χρόνια και αποκάλυψε τις διατροφικές συνήθειες της Βασίλισσας Ελισάβετ, στο βιβλίο του με τίτλο “Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen”. Ο σεφ είχε μαγειρέψει και για την Πριγκίπισσα Νταϊάνα, ενώ πιάτα του γεύτηκαν επισκέπτες της Μοναρχίας, όπως οι Αμερικανοί Πρόεδροι, Gerard Rudolph Ford, Ronald Reagan, George Walker Bush, Bill Clinton, και George Herbert Walker Bush.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' με τον Γερμανό Καγκελάριο, Χέλμουτ Κόλ, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν και την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάργκαρετ Θάτσερ στις 10 Ιουνίου 1984. ap

Πόσα γεύματα είχε την ημέρα

Στο διάστημα που ο McGrady υπηρέτησε ως προσωπικός της σεφ της Βασίλισσας, ετοίμαζε τέσσερα γεύματα την ημέρα. Η Μονάρχης γευόταν μικρές ποσότητες από κάθε δημιουργία του μάγειρα το πρωί, το μεσημέρι, κατά το απογευματινό τσάι και το δείπνο. Ως πρώτο γεύμα, η Ελισάβετ κατανάλωνε ένα φλιτζάνι τσάι, με συνοδευτικά μπισκότα και ένα μπολ με δημητριακά. Το μεσημέρι έτρωγε ψάρι ψημένο στη σχάρα με σπανάκι ή κολοκύθι, ενώ είχε ιδιαίτερη αδυναμία στο ψητό κοτόπουλο που συνοδευόταν με σαλάτα. Στο tea time, η Βασίλισσα είχε πάντα ψωμάκια με μαρμελάδα και κρέμα. Ο σεφ εξήγησε πως δεν έχανε ποτέ το απογευματινό τσάι, όπου κι αν βρισκόταν. “Πετάξαμε στην Αυστραλία και βρισκόμασταν στη βασιλική θαλαμηγό. Ήταν πέντε το πρωί, αλλά για τη Βασίλισσα ήταν πέντε το απόγευμα, οπότε πρώτη μου δουλειά ήταν να φτιάξω ψωμάκια με μαρμελάδα”, είπε χαρακτηριστικά.

Στην κουζίνα εργάζονταν 20 σεφ την περίοδο που βρισκόταν ο ίδιος στο Παλάτι. Ο επικεφαλής σεφ προγραμμάτιζε δύο φορές την εβδομάδα το μενού, βάσει του τι άρεσε στη Βασίλισσα. Πώς ενημέρωνε εκείνη για το τι της αρέσει; “Είχε ένα μικρό σημειωματάριο στο οποίο έγραφε ‘αυτό δεν το θέλω την επόμενη φορά’ ή κάτι παρόμοιο. Δεν της άρεσαν οι έντονες γεύσεις, όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι. Ήταν υλικά που απαγορευόταν να χρησιμοποιήσουμε”. Δεν απολάμβανε και τα οστρακοειδή ή τα σπάνια είδη κρέατος, καθώς φοβόταν μην πάθει τροφική δηλητηρίαση.

Όσο για το τι άρεσε στην Ελισάβετ -στα χρόνια που ήταν μεταξύ των σεφ της ο McGrady-, είχε ιδιαίτερη αγάπη για τις γαρίδες πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, οι οποίες μαγειρεύονταν και μαρινάρονταν σε βούτυρο. Επίσης λάτρευε τα γλυκά. “Οτιδήποτε βάζαμε στο μενού και περιλαμβάνει σοκολάτα, ήταν στις επιλογές της, ιδίως η σοκολατόπιτα”. Μια ακόμη “ένοχη απόλαυση” ήταν το ‘κροκ μεσιέ’.

Από την άλλη, ο πρίγκιπας Φίλιππος λάτρευε τον σολομό και σύμφωνα με τον σεφ, υπήρχε πάντα αρκετός σολομός στο ψυγείο, ιδίως όταν έμεναν στο Κάστρο Μπαλμόραλ, τις περιόδους που πήγαινε για για ψάρεμα. Το δημοφιλέστερο πιάτο, μέσα στην εβδομάδα, ήταν το ψάρι της Παρασκευής που συνοδευόταν με πατάτες. “Όλο το προσωπικό και τα 300 άτομα που βρίσκονται στο παλάτι, είχαν ψάρι με πατάτες για μεσημεριανό”.

Η Βασίλισσα δεν έμπαινε ποτέ στην κουζίνα. Επίσης, δεν είχε αγοράσει ή/και καταναλώσει ποτέ φαγητό από fast food.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα