Η Γαλλία αντιμέτωπη με έναν οικονομικό κίνδυνο που προτιμούσε να αγνοεί

Διαβάζεται σε 5'
Η Γαλλία αντιμέτωπη με έναν οικονομικό κίνδυνο που προτιμούσε να αγνοεί
AP

Ανάλυση του Bloomberg για την επόμενη μέρα στα δημοσιονομικά της Γαλλίας. Ο κίνδυνος των ομολόγων και η πολιτική αστάθεια.

Η Γαλλία βρίσκεται μπροστά με μια σοβαρή πρόκληση στις αγορές ομολόγων, καθώς οι επενδυτές καλούνται να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κατάσταση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Η πολιτική αναταραχή, που προκλήθηκε από την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα της χώρας και τις μελλοντικές οικονομικές της προοπτικές.

Για πολλά χρόνια, η Γαλλία επωφελούνταν από το γεγονός ότι οι επενδυτές υποτιμούσαν τον κίνδυνο που προέκυπτε από τα δημόσια οικονομικά της, δεδομένης της κεντρικής θέσης της στην ευρωζώνη. Αυτή η ηρεμία πλέον απειλείται.

Η πολιτική αστάθεια και οι οικονομικές επιπτώσεις

Η απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές οδήγησε στη διεύρυνση της διαφοράς απόδοσης μεταξύ των γαλλικών και γερμανικών ομολόγων και μάλιστα στην υψηλότερη τιμή από την κρίση χρέους. Αυτό έθεσε υπό αμφισβήτηση την πολιτική σταθερότητα της Γαλλίας, διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη στις φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές του Μακρόν.

Με το αποτέλεσμα των εκλογών να φέρνει ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία, κάθε νέα κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή να βρει κοινό έδαφος στη δημοσιονομική πολιτική. Οι διαφωνίες σχετικά με τους φόρους και τις κρατικές δαπάνες φαίνονται αξεπέραστες.

Η διαφορά απόδοσης που απαιτούν οι επενδυτές για να κρατήσουν γαλλικά ομόλογα σε σύγκριση με τα ασφαλέστερα γερμανικά αυξήθηκε από 40-50 μονάδες βάσης πριν ο Μακρόν διαλύσει το κοινοβούλιο, σε πάνω από 60 μονάδες βάσης, ακόμα και μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Διστακτικοί οι επενδυτές

Η Societe Generale αναφέρει ότι η διαφορά έχει πιθανώς εισέλθει σε μια νέα, υψηλότερη ζώνη, ειδικά επειδή η αριστερή συμμαχία ήταν η έκπληξη των εκλογών. Σύμφωνα με τον Gordon Shannon, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στη TwentyFour Asset Management, το πολιτικό αδιέξοδο δημιουργεί ένα ασφάλιστρο, καθώς αφήνει τη Γαλλία πιο ευάλωτη σε οποιοδήποτε άλλο εξωτερικό σοκ.

Πολλοί επενδυτές συμφωνούν: Η Nuveen, από τους μεγαλύτερους διαχειριστές επενδύσεων στον κόσμο, δηλώνει ότι δεν είναι ακόμη άνετη με το να επενδύσει, δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας. Η MFS Investment Management προτείνει να πωλούνται οι αυξήσεις στη διαφορά αποδόσεων μεταξύ γαλλικών και γερμανικών ομολόγων. Η UBS Global Wealth Management προτιμά χώρες με πιο σταθερή πορεία χρέους.

Τα γεγονότα στη Γαλλία εγείρουν ερωτήματα για το αν οι αποδόσεις αντισταθμίζουν επαρκώς τους κατόχους ομολόγων σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών, με τους ψηφοφόρους σε όλο τον κόσμο να εκφράζουν την απογοήτευσή τους ψηφίζοντας πολιτικούς με μη συμβατικές δημοσιονομικές πολιτικές.

Τα ανησυχητικά στοιχεία χρέους μπορούν να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνα σε μια στιγμή, υπενθυμίζοντας στους επενδυτές ότι αγνοούν τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά ρεύματα των επιμέρους εθνών με δική τους ευθύνη.

Πέρα από τη Γαλλία, ο τελευταίος μήνας έχει υπογραμμίσει την ευθραυστότητα των αγορών ομολόγων σε μέρη όπως η Ιταλία, όπου επίσης η διαφορά αποδόσεων έχει διευρυνθεί, και οι ΗΠΑ, όπου οι έμποροι ποντάρουν σε πληθωριστικά κίνητρα.

Με πολλούς ψηφοφόρους να επιλέγουν μια διαφορετική πολιτική προσέγγιση, μπορούμε να περιμένουμε ότι μερικοί από τους καθιερωμένους στόχους θα μετακινηθούν, ειδικά καθώς ο κόσμος γύρω μας γίνεται πιο ασταθής, περίπλοκος και επικίνδυνος, όπως σημειώνει ο Jan Lambregts, επικεφαλής έρευνας χρηματοοικονομικών αγορών στη Rabobank. Οι αγορές μπορεί να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και πάλι στους δείκτες χρέους των επιμέρους χωρών. Το Νο1 παράδειγμα είναι η Γαλλία.

Ανάγκη για περικοπές Vs Πολιτικές Δεσμεύσεις

“Είναι σαφές ότι με ένα αναμενόμενο έλλειμμα κοντά στο 5% του ΑΕΠ το 2024 και χρέος περίπου στο 111% του ΑΕΠ, η Γαλλία ξεκινά από μια πιεσμένη δημοσιονομική θέση και τα αριστερά κόμματα δεν θα είναι πρόθυμοι συνεργάτες στη δημοσιονομική εξυγίανση“, αναφέρει το Bloomberg.

Η Γαλλία ήταν ήδη σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αρχίζει να επιβάλλει κυρώσεις στα κράτη μέλη που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες. Όποια κυβέρνηση και να προκύψει, θα πρέπει άμεσα να αρχίσει διαπραγματεύσεις για έναν νέο δρόμο που θα φέρει το έλλειμμα κάτω από το 3% της οικονομικής παραγωγής.

Η κυβέρνηση του Μακρόν είχε ήδη προγραμματίσει επώδυνες περικοπές δαπανών για να φέρει το έλλειμμα στο 5,1% φέτος από 5,5% το 2023. Αλλά αυτά τα μέτρα φαίνεται ότι είναι πλέον εκτός ατζέντας, καθώς όλα τα κόμματα που μπορεί να συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση έχουν υποσχεθεί αυξημένες δαπάνες.

Το ινστιτούτο Institut Montaigne εκτιμά ότι οι υποσχέσεις του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου θα απαιτούσαν σχεδόν 179 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον ετησίως, και ακόμα και το πρόγραμμα του κόμματος του Μακρόν θα συνεπαγόταν επιπλέον δαπάνες κοντά στα 21 δισεκατομμύρια ευρώ.

“Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη όσον αφορά τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τον κίνδυνο που συνδέεται με αυτά”, δηλώνει η Orla Garvey, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στη Federated Hermes. “Αν μείνουμε με ασθενέστερες κυβερνήσεις που δεν μπορούν να κάνουν τις αλλαγές που χρειάζονται για να βελτιώσουν την πορεία του χρέους, θα είναι δύσκολο το περιβάλλον για τις διαφορές των αποδόσεων.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα